Si ngritja e të pasmeve braziliane u bë një nga operacionet estetike më vdekjeprurëse

Disa ditë pasi iu nënshtrua një operacioni estetik, Chelsea ishte në një dhomë urgjence në Filadelfia me diçka që dukej si një djegie e shkallës së tretë. Lëkura rreth kofshëve të saj ishte bërë e zezë, e ngurtësuar dhe me flluska. Ndjesia e djegies ishte aq e fortë sa mezi po merrte frymë.

Chelsea, 29 vjeç, i ishte nënshtruar një procedure kozmetike gjithnjë e më popullore të quajtur ngritja e të pasmeve braziliane, ku dhjami liposuksionohet nga një pjesë e trupit – zakonisht barku ose kofshët – dhe më pas injektohet në vithe me shpresën për t’i dhënë pacientit një figurë ore rëre.

Po shpresoja të bëja një ndryshim dhe u kthye në një makth të vërte,” tha Chelsea, e cila nuk donte të përdorte mbiemrin e saj nga frika se mos i dëmtonte perspektivat e saj në karrierë. Para operacionit, ajo studionte për t’u bërë infermiere. Këto ditë, ajo nuk mund të ulet pa përjetuar një ndjesi djegieje.

Ngritja  e të pasmeve braziliane është ndër procedurat më të rrezikshme estetike. Në vitin 2017, ajo kishte shkallën më të lartë të vdekjeve nga çdo operacion kozmetik në SHBA, sipas një grupi shoqërish kryesore të kirurgjisë plastike klinike. Pacientët kanë mbetur të paralizuar si rezultat i operacionit, ose kanë përjetuar dhimbje afatgjatë për shkak të dëmtimit të nervit. Një grup pune që shqyrtoi shkallën e lartë të vdekjes me ngritjen e të pasmeve braziliane zbuloi se rreth 3% e kirurgëve kishin përjetuar një vdekje pacienti pas procedurës.
Përkundër kësaj, ndërsa influencuesit e famshëm si Kardashians mbushin burimet e mediave sociale, ngritjet e të pasmeve braziliane vetëm sa janë bërë më të njohura. Në nivel global, rritja e të pasmeve – përfshirë implantet silikoni – ishte një treg prej 1.5 miliardë dollarësh në vitin 2020, sipas Grand View Research, i cili projekton se tregu do të rritet me 22% në vit dhe do të arrijë në 6.6 miliardë dollarë deri në vitin 2028. Vitet e fundit, numri i operacioneve “është rritur në mënyrë dramatike,” tha Lina Triana, presidente e zgjedhur e Shoqatës Ndërkombëtare të Kirurgjisë Estetike Plastike.
Në vitin 2020, më shumë se 40,000 ngritje të të pasmeve u kryen nga kirurgë plastikë të certifikuar në SHBA, dy herë më shumë se pesë vjet më parë, sipas statistikave më të fundit të ISAPS. Këto operacione nuk janë të lira dhe gjithashtu nuk mbulohen nga sigurimet. Kostoja mesatare e një ngritjeje të të pasmeve braziliane është 4,807 dollarë, sipas statistikave nga Shoqata Amerikane e Kirurgëve Plastikë. Ky çmim nuk mbulon as “anestezinë, pajisjet e sallës së operacionit apo shpenzime të tjera të lidhura“, tha një zëdhënës i ASPS.
Numri alarmant i problemeve me ngritjen e të pasmeve braziliane është kryesisht rezultat i mungesës së rregulloreve. Ndërsa kirurgjia plastike dhe kozmetike mund të tingëllojnë sinonime, ato nuk janë. Në të gjithë SHBA-në, disa muaj trajnime u japin mjekëve të drejtën për ta quajtur veten kirurg estetik. Nga ana tjetër, një kirurg plastik i certifikuar nga Bordi Amerikan i Kirurgjisë Plastike kërkon të paktën gjashtë vjet trajnim të specializuar.
Ushtrimi i mjekësisë kërkon një licencë të lëshuar individualisht nga secili shtet. Por kërkesat janë më të zymta kur bëhet fjalë për specialitetet mjekësore. Qeveria federale nuk mbikqyr trajnimin dhe kredencializimin e specialistëve. Në vend të kësaj, Këshilli Amerikan për Edukimin Mjekësor të Diplomuar ofron standarde për trajnimin mjekësor të diplomuar në të gjitha specialitetet. Pas diplomimit nga trajnimi i rezidencës për specialitete specifike, organizatat e pavarura jofitimprurëse të quajtura borde specialiteti ofrojnë rezidencat ose bursa shumëvjeçare për mjekët që duan të demonstrojnë kompetencën e tyre në një fushë të caktuar të mjekësisë.
Bordi Amerikan i Kirurgjisë Kozmetike, për shembull, i lejon mjekët të tregtohen si kirurgë kozmetikë të certifikuar nga bordi pas një shoqërie njëvjeçare që përfshin kryerjen e të paktën 300 procedurave estetike dhe kalimin e një provimi dy-ditor. Bordi Amerikan i Kirurgjisë Kozmetike nuk iu përgjigj një kërkese për koment për këtë histori.
Mjeku që kreu operacionin në Chelsea nuk ishte një kirurg plastik i certifikuar nga bordi. “Mund të paguani pesëdhjetë dollarë për të pasur një pllakë në mur për të thënë se “Jam e certifikuar nga bordi“, tha Susan Witt, një avokate e keqpërdorimit mjekësor që përfaqëson disa gra që kanë përjetuar anën më të keqe të kësaj çështjeje në Gjeorgji, duke përfshirë Chelsea, e cila shkoi në Gjeorgji duke kërkuar kirurgji nga një mjek i famshëm në Instagram. Shpesh pacientët thjesht nuk e dinë se këta mjekë kanë trajnim minimal kirurgjik. Kjo pikë e verbër është pjesë e asaj që e bën të rrezikshme ngritjen e të pasmeve braziliane. Mund të rezultojë në probleme të rënda shëndetësore dhe madje edhe vdekje nëse një mjek i pakualifikuar përdor teknika të papërshtatshme. Për shembull, nëse yndyra është injektuar gabimisht në vendin e gabuar, atëherë ajo mund të udhëtojë në zemrën ose mushkëritë e një personi, gjë që shkakton vdekjen e menjëhershme.
Chelsea përjetoi diçka të quajtur nekrozë dhjamore pas procedurës së saj. Rrjedha e oksigjenit në disa nga indet e trupit të saj u kufizua, duke shkaktuar vdekjen e qelizave. Nekroza e yndyrës është një nga gjërat më serioze që mund të shkojnë keq me ngritjen e të pasmeve braziliane. Zakonisht shkaktohet nga teknika e dobët nga ana e kirurgut.
Nuk janë vetëm kredencialet e kirurgëve estetikë që nuk janë të rregulluara. Në disa shtete, mjekët janë të lirë të kryejnë operacione në çdo ambient zyre, pavarësisht nëse objekti është i pajisur për të trajtuar komplikimet nëse ato shfaqen. Dhe mjekët pa kredenciale të mira ka të ngjarë të pengohen të kryejnë operacione estetike në institucione me procese të rrepta verifikimi, si spitalet.

Në Gjeorgji, as prokurori i përgjithshëm dhe as bordi shtetëror mjekësor nuk mbikëqyrin operacionet në zyrë. Bordi Mjekësor i Kompozuar i Gjeorgjisë aktualisht nuk kryen kontrolle të operacioneve të bazuara në zyrë, por tha përmes një zëdhënësi se ka ndërmarrë hapa vitet e fundit për të përmirësuar sigurinë duke përditësuar udhëzimet për mjekët. Në vitin 2021, bordit iu dha autoriteti për të vendosur më shumë rekomandime për kirurgjinë në zyrë. Disa rregulla të propozuara rishtazi janë në pritje të miratimit përfundimtar. Udhëzimet dhe rregulloret për operacionet në zyrë ekzistojnë në 34 shtete të SHBA-së dhe Uashington, D.C. – pjesa tjetër është plotësisht e parregulluar. Rregulloret që ekzistojnë gjithashtu ndryshojnë nga shteti në shtet dhe ndryshojnë shumë në ashpërsi. Për konsumatorin mesatar, është e vështirë të vlerësohet nëse një mjek ka akreditimet e duhura të bordit dhe objektit. Praktikuesit oportunistë dhe të pakualifikuar po përfitojnë nga kjo asimetri informacioni.

Ka mjekë që nuk mund të përballojnë jetesën duke bërë atë që po bëjnë, kështu që ata degëzohen në kozmetikë. Pse? Është si një minierë me para. Nuk ka asnjë sigurim të përfshirë. Ju e doni atë, ndaj ju paguani për të”, tha William Rosenblatt, president i Shoqatës Amerikane për Akreditimin e Objekteve të Kirurgjisë Ambulatore.

Ne shohim histori horror gjatë gjithë kohës,” shtoi Rosenblatt, i cili është gjithashtu një kirurg plastik. Ndërsa ekziston një sasi e caktuar rreziku me çdo operacion, shkalla e vdekjeve  të heqjes së të pasmeve braziliane u bë aq alarmante sa në vitin 2017 disa shoqëri të kirurgjisë plastike u bashkuan me radhët për të krijuar një grup pune të krijuar për të trajtuar këtë çështje.
Ata zbuluan se një pjesë e teknikës standarde kirurgjikale për ngritjen e të pasmeve po krijonte rrezik të panevojshëm. Në vend të injektimit të yndyrës në muskuj, të cilat mund ta dërgojnë yndyrën drejt e në zemër ose në mushkëri nëse një venë shpohet gabimisht, ata rekomanduan injektimin e yndyrës në indin midis lëkurës dhe muskujve të trupit. Ata rekomanduan gjithashtu përdorimin e instrumenteve më të mëdha kirurgjikale, me më pak gjasa për të shpuar një venë.
Por numri i vdekjeve mund të jetë shumë më i lartë se sa sugjerojnë numrat, duke qenë se një mjek nuk ka nevojë të jetë një kirurg plastik i certifikuar nga bordi për të kryer një ngritje të të pasmeve – dhe është e paqartë nëse mjekët që nuk janë të tillë do të kishin miratuar procedurat e reja. Mjekët nuk kanë nevojë të raportojnë procedurat kozmetike që rezultojnë në transferime spitalore ose vdekje në këto shoqëri të ndryshme. Dhe mungesa e mbikëqyrjes shtetërore dhe federale do të thotë që vdekjet dhe ngjarjet serioze negative nuk mblidhen në mënyrë të centralizuar, duke e bërë të vështirë përcaktimin se sa shpesh ndodhin.
Një vit pas operacionit, Chelsea ka ende nuk është rikuperuar plotësisht. Ajo po përjeton ndjesi djegieje në zonën e shpinës, stomakut dhe të pasmeve. Dëmtimi i nervave dhe mosmbajtja e fshikëzës kanë ndikuar në jetën e saj shoqërore. Ajo viziton një terapist çdo javë tani për t’u marrë me traumën.

Nuk dua të bëj asgjë”, tha Chelsea. “Kënaqësia e Chelsea-s ka vdekur tani dhe unë duhet ta ringjall atë.

Burimi: Bloomberg
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here