Maska e gjumit mund të përmirësojë gjumin dhe funksionimin e trurit

Dhoma juaj e gjumit mund të mos jetë aq e errët sa duhet, dhe madje edhe drita e zbehtë gjatë gjumit mund të ketë ndikime të rëndësishme në shëndetin dhe aftësitë tuaja njohëse.

Pasojat e ekspozimit ndaj dritës gjatë natës janë thelbësore, duke filluar nga rrahjet e ngritura të zemrës deri te fazat e ndërprera të gjumit dhe rritja e rezistencës ndaj insulinës. Hulumtimet tregojnë se të rriturit e moshuar të ekspozuar ndaj dritës gjatë natës janë më të prirur ndaj obezitetit, diabetit dhe hipertensionit.

Lajmi i mirë është se ekziston një ilaç i drejtpërdrejtë: mbajtja e një maskë për sytë gjatë gjumit.

Përfitimet njohëse dhe shëndetësore të përdorimit të maskave për sytë janë të konsiderueshme. Drita e natës sinjalizon rrezik për trurin, duke aktivizuar sistemin “lufto ose fluturo” dhe pengon gjumin e thellë. Për më tepër, individët që punojnë brenda mund të bëhen më të ndjeshëm ndaj dritës gjatë natës për shkak të ekspozimit të reduktuar ndaj dritës natyrale.

Studime të ndryshme nxjerrin në pah ndikimin pozitiv të mbajtjes së maskave për sytë. Pacientët e spitalit që përdorin maska për sytë dhe tapa veshësh raportuan përmirësim të cilësisë subjektive të gjumit.

Gratë shtatzëna përfituan nga cilësia dhe kohëzgjatja e përmirësuar e gjumit kur përdornin një maskë për sytë në krahasim me ato që mbështeteshin në pamflete për përmirësimin e gjumit.

Një studim i fundit i botuar në revistën Sleep zbuloi se mbajtja e një maske për sytë jo vetëm që përmirëson kujtesën, por gjithashtu rrit vigjilencën në mëngjes. Hulumtimi përfshiu dy eksperimente, me pjesëmarrësit që mbanin lloje të ndryshme maskash për sytë.

Rezultatet treguan përmirësim të kujtesës dhe kohës së reagimit për ata që mbanin një maskë të rregullt të syve, me një korrelacion pozitiv midis gjumit me valë të ngadalta dhe performancës së kujtesës.

Menaxhimi i dritës gjatë natës është thelbësor për higjienën optimale të gjumit. Zgjedhja e një maskë të rehatshme për sytë, errësimi i dhomës së gjumit, shmangia e pajisjeve elektronike, investimi në grilat ose perdet e errëta dhe marrja e më shumë drite natyrale gjatë ditës janë hapa praktikë për të përmirësuar cilësinë e gjumit dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme.

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here