Si të krijoni besim te vetja në punë

Disa ditë më parë, u ula përballë tryezës së një klienti – le ta quajmë Olivia – pasi ajo ndau një përvojë shumë të zakonshme pune. Në një takim të fundit të ekipit, Olivia dhe kolegët e saj kishin menduar për disa vendime strategjike. Olivia, megjithatë, nuk ishte plotësisht dakord me rezultatin dhe kishte një perspektivë të ndryshme nga ajo e kolegëve të saj. Ajo u largua nga takimi e dëshpëruar.

Kur e pyeta se çfarë ndodhi kur ajo shprehu shqetësimet e saj, ajo mërmëriti, “Unë në fakt nuk thashë asgjë“.

Olivia shpjegoi se ajo kishte dashur të ndante mendimin e saj, por e vuri re veten dhe heshti. Ajo shqetësohej se mendimi i saj mund të dukej shumë i kundërt dhe se mund të prishte bisedën. Ajo gjithashtu ndjeu sikur pikëpamjet e saj nuk ishin aq të rëndësishme.

Këtu është kthesa: Olivia nuk ishte një punonjëse e re. Ajo kishte pesë vite përvojë pune të qëndrueshme për t’u mbështetur.

Pse ishte e shqetësuar për të ndarë pikëpamjet e saj?

Ndërsa vazhdonim të flisnim, kuptova se Olivia ndihej kështu edhe në situata të tjera. Kam dëgjuar shembuj kur ajo shmangu vëmendjen në takime të mëdha, minimizoi sukseset e saj dhe i cilësoi pikëpamjet e saj me deklarata të tilla si: “Mund të jem e gabuar, por kjo është ajo që mendoj …

Modeli i Olivias për të shmangur vëmendjen nuk ishte një çështje ekspertize; ishte një çështje besimi te vetja. Duke qëndruar në heshtje, Olivia humbi shanset për të zgjidhur problemet, për të ndikuar në vendime të rëndësishme dhe për të ndërtuar besueshmërinë e saj.

Pse i shmangemi të folurit me vetëbesim?


Olivia nuk është e vetme në luftën e saj. Shumë prej nesh përjetojnë pasiguri në punë, edhe kur kemi shumë vlera për të shtuar.

Hulumtimet tregojnë se shumë njerëz, veçanërisht gratë, luftojnë me besimin në fillim të karrierës së tyre. Në fakt, një seri sondazhesh të fundit tregojnë se gratë kanë më pak gjasa të promovojnë veten në krahasim me burrat. Kjo shpesh i vë gratë në disavantazh, pasi ato kanë më pak gjasa të punësohen ose t’ju ofrohen paga konkurruese.

Vetëbesimi i ulët mund të jetë i natyrshëm kur jeni i ri në një punë ose nuk keni përvojë adekuate në një situatë me aksione të larta. Por në raste të tjera, si Olivia, vetëbesimi i ulët mund të jetë rezultat i disa faktorëve. Mund të burojë nga ngjarjet e fëmijërisë së hershme, mungesa e përfaqësimit në kompaninë tuaj ose në media, personaliteti juaj, përvojat e mëparshme ose shkaqe të tjera.

Gjëja e rëndësishme për të mbajtur mend është se vetëbesimi i ulët nuk është një e metë e natyrshme dhe nuk duhet t’ju përcaktojë. Besimi mund të mësohet dhe praktikohet. Fillon duke u bërë më i vetëdijshëm, duke ndryshuar mentalitetin tuaj dhe duke mësuar të sillni veten tuaj të plotë në punë – ose kudo që të shkoni.

Bazuar në përvojën time si trajner lidershipi dhe konsulent talentesh, unë paraqes një qasje me dy hapa për t’ju ndihmuar të krijoni besim. Në hapin e parë, ju do të eksploroni perspektivën unike që sillni në botë për të kuptuar se si mund të shtoni vlerë në një mënyrë që askush tjetër nuk mundet. Në hapin e dytë, do të gjeni disa aktivitete të thjeshta që do t’ju ndihmojnë të praktikoni ndjenjën dhe sjelljen më të sigurt, kështu që mund të bëhet cilësimi juaj i paracaktuar në të ardhmen.

Hapi 1: Lidhuni me veten tuaj
Ajo që Olivia – dhe shumica prej nesh – nuk e kuptojnë është se nuk ka asnjë mënyrë për të qenë. Ajo që mund të duket “normale” ose e dukshme për ju mund të jetë në të vërtetë diçka e re për një person tjetër.

Më lejoni t’ju jap një shembull. Në fillim të karrierës sime, isha pjesë e një ekipi që po luftonte për të komunikuar mirë. Të gjithë kishim mendime të forta se si t’i bënim gjërat dhe kjo shpesh funksiononte kundër nesh. Pastaj, një koleg i vogël, i cili kishte një përvojë në teatër, na foli për një teknikë të përmirësuar të quajtur “Po, dhe …“.

Ideja pas kësaj qasjeje është të ndërtohet mbi një ide ekzistuese, në vend që ta mohojë atë. Kur dikush bën një sugjerim në vend që të thotë “Po, por unë mendoj se XYZ …“, ju mund të zgjeroni atë që ata po thonë duke u përgjigjur me: “Po, dhe unë gjithashtu mendoj XYZ …“. Kjo qasje na ndihmoi të ndërtonim konsensus me kalimin e kohës, të merrnim rezultatet që kërkonim dhe na bëri kolegë më të mirë. Nëse ai koleg nuk do të kishte ndarë përvojën e tij në teatër, ndoshta do të kishim vazhduar të luftonim si ekip.

Ne jemi të gjithë unikë. Të gjithë kemi diçka të vlefshme për të ndarë. Thjesht duhet ta besosh këtë. Hapi i parë për ta bërë këtë është të ndaloni dhe të mendoni për të gjitha gjërat që ju bëjnë ai që jeni. Çfarë është ajo që ju bën të veçantë?

Gjatë seancës sonë, Olivia përfundoi një ushtrim që unë e quaj Gjej çfarë të bën unik. Ajo mendoi për sfondin, përvojat dhe tiparet që formuan këndvështrimin e saj unik.

Olivia është një stratege 26-vjeçar PR. Ajo u rrit në një familje urbane dhe u rrit nga një nënë beqare. Ajo është bilinguale dhe ka pasur mundësinë të udhëtojë gjerësisht – duke përfshirë destinacionet ndërkombëtare. Ajo e do basketbollin dhe artin e rrugës. Ajo kënaqet duke eksploruar teknologji të reja, kalon kohë në mediat sociale dhe shpreson ta bëjë botën një vend më të mirë.

Këto janë disa gjëra vërtet interesante, apo jo?

Gjatë takimit të ekipit të përmendur më herët, Olivia dhe kolegët e saj po diskutonin në të vërtetë mënyrat për t’u lidhur me një audiencë më të re, me njohuri teknologjike. Për atë diskutim, ajo ishte në fakt një nga njerëzit më të kualifikuar në dhomë.

Punoni sipas kërkesave në ushtrimin Gjej çfarë të bën unik më poshtë në mënyrë që të mund të reflektoni mbi përvojat tuaja të mrekullueshme të çrregullta dhe të bukura të jetës dhe të filloni të vlerësoni vlerën që sjell. Veçantia juaj e bën zërin tuaj të vlefshëm për t’u dëgjuar.

Gjej çfarë të bën unik

Cilat janë historitë e tua unike, eksperiencat dhe karakteristikat që kombinohen dhe krijojnë pikëpamjen tënde me vlerë?

Nuk ka përgjigjje të sakta apo të gabuara.

Përshkruaj formimin tënd

Konsidero: familjen, vendin ku je rritur, lagjen, etninë, gjuhën, trashëgiminë, edukimin, identitetin personal, fenë dhe më shumë

 

Identifiko eksperiencat që të kanë formuar

Konsidero: ngjarjet e fëmijërisë, eksperiencat e punës, vullnetarizmin, hobit, fitoret, dështimet, shancet për të mësuar, marrëdhëniet dhe më shumë

 

Listo karakteristikat e tua fisnike

Konsidero: personalitetin, zakonet, stilin personal, komunikimin, tendencat dhe më shumë

Hapi 2: Përqëndrohuni në ndërtimin e sjelljeve të sigurta
Hapi 1 ju bëri të ngroheni dhe të mendoni se kush jeni dhe çfarë ju bën të dalloheni. Ky është një fillim i shkëlqyeshëm, por ndërtimi i besimit kërkon gjithashtu ndryshimin e sjelljeve tuaja.

Ekipi i Olivias planifikoi të takohej përsëri pas disa javësh për të ndjekur diskutimin e mëparshëm. Olivia donte të fliste dhe duhej të përgatiste qasjen e saj të re. Për ta bërë gati atë, ne folëm për disa parime për të praktikuar besimin.

Filloni me hapa të vegjël.
Vetëbesimi nuk ka të bëjë me të qenit i guximshëm, argumentues, agresiv ose fals. Nuk ka të bëjë gjithashtu me ndryshimin tuaj në një person krejtësisht të ri. Në vend të kësaj, ka të bëjë me pohimin ndaj vetes në një mënyrë që të ndiheni rehat me veten.

Olivia, për shembull, kishte marrëdhënie të mira me kolegët e saj dhe ndihej rehat me grupe të vogla dhe kokë më kokë. Ajo donte të ndërtonte besim rreth të folurit në takime më të mëdha të ekipit. Ajo e kishte zakon të fikte kameran e saj gjatë videotakimeve ose të heshtte. Pas diskutimit tonë, Olivia filloi të ndizte kamerën e saj gjatë takimeve online për t’u ndjerë më rehat për t’u parë, duke u futur disa minuta përpara takimit për të shkëmbyer disa fjalë me ekipin e saj, duke buzëqeshur dhe duke tundur kokën dhe duke përdorur funksionin e bisedës për të ndarë mendimet e saj spontane.

Kjo qasje e re ishte një ndryshim gradual për t’u lidhur më shumë me të gjithë kolegët e saj. Këto gjeste të vogla e ndihmuan të njihte më mirë kolegët e saj, ndërtuan besimin dhe i dhanë besimin për t’u shprehur pa u frikësuar.

Jini të kujdesshëm me praktikën.
Për Olivia-n, një pjesë e të folurit me më shumë vetëbesim ishte të mësonte të hiqte kualifikimet nga fjalitë e saj për t’u dukur më e sigurt dhe e thjeshtë.

Ajo kaloi disa javë duke vëzhguar kualifikimet që përdorte zakonisht. Ajo kishte zakon të thoshte gjëra të tilla si, “Nuk e di nëse kjo ka ndonjë kuptim …” dhe “Unë nuk jam vërtet e sigurt nëse kjo është e saktë …“.

Dalëngadalë, ajo filloi të ndalonte përdorimin e këtyre shprehjeve dhe i zëvendësoi duke rishfaqur idenë që po komentonte. Në fillim, ajo u ndje në siklet. Olivias iu deshën disa javë për ta zbutur këtë dhe për të kaluar në përdorimin e deklaratave më të drejtpërdrejta si, “Unë do të doja të shtoja në këtë mendim …” dhe “Unë kam qenë duke menduar për një strategji të re për të …“.

Filloni duke u ushtruar në mjedise me pak aksione që ndihen të sigurt. Ju mund të praktikoni gjuhën e trupit të sigurt (si qëndrimi drejt dhe mbajtja e kontaktit me sy) përpara një pasqyre vetë ose të përpiqeni të shprehni mendimet tuaja më fort me një grup miqsh. Olivia, për shembull, kishte një bashkëmoshatare në punë që e ndihmonte duke i dhënë një sinjal sa herë që përdorte një kualifikues gjatë një takimi.

Pas disa javësh praktikë të qëllimshme, Olivia ishte gati për takimin e saj të ardhshëm. Ajo ndau me besim perspektivën dhe idetë e saj. Ndryshe nga shqetësimi i saj, kolegët e Olivia vlerësuan njohuritë e saj të zhytura në mendime dhe i morën parasysh gjatë marrjes së vendimit përfundimtar.

Jini të durueshëm.
Dije se kërkon kohë dhe praktikë për të mësuar një mentalitet dhe sjellje të reja, të sigurta, por sapo të angazhohesh për të bërë ndryshime, mund të përmirësohesh. Gjithashtu, mbani mend se do t’ju duhet të ndryshoni qasjen tuaj ndërsa praktikoni dhe kuptoni se çfarë funksionon për ju. Me kalimin e kohës sjelljet tuaja të reja do të bëhen më të natyrshme dhe ju do t’i bëni ato pa menduar.

Mos u mundoni të ndryshoni brenda natës. Jini të kujdesshëm se si dhe kur bëni ndryshime në sjelljen tuaj në punë. Kolegët mund të shqetësohen (ose ndonjëherë të çuditen) nëse ju shohin se po provoni një qasje të re – ata tashmë ju kanë vendosur në një kuti të caktuar dhe tani ju po ndryshoni.

Zëri juaj është i rëndësishëm. Ai meriton të dëgjohet. Por ju duhet të praktikoni sjellje të sigurta për të filluar ta besoni këtë.

Burimi: Harvard Business Review
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here