Sot në histori: Pushteti i Kubës merret nga Fidel Castro

Pasi mposhti forcat e diktatorit gjeneral Fulgencio Batista, Fidel Castro u bë kryeministër i Kubës në këtë ditë në 1959 dhe e transformoi vendin ishull në shtetin e parë komunist të Hemisferës Perëndimore.

Më 16 shkurt 1959, Fidel Castro betohet si kryeministër i Kubës pasi drejtoi një fushatë guerile që detyroi diktatorin e krahut të djathtë Fulgencio Batista të largohet. Castro, i cili u bë komandant i përgjithshëm i forcave të armatosura të Kubës pasi Batista u arratis më 1 janar.

Castro lindi në provincën Oriente në Kubën lindore, ishte djali i një emigranti spanjoll i cili kishte bërë një pasuri të madhe duke ndërtuar sisteme hekurudhore për të transportuar kallam sheqeri. Ai u përfshi në politikën revolucionare kur ishte student dhe në 1947 mori pjesë në një përpjekje të dështuar nga mërgimtarët domenikanë dhe kubanezët për të rrëzuar diktatorin domenikan Rafael Trujillo. Tipari më i spikatur i politikës së tij gjatë kësaj periudhe ishin bindjet e tij anti-amerikane; ai nuk ishte shfaqur ende si një marksist i hapur.

Shtetet e Bashkuara fillimisht e njohën diktatorin e ri kuban, por e tërhoqën mbështetjen e tyre pasi Castro nisi një program reformash agrare, shtetëzoi asetet e SHBA-së në ishull dhe shpalli një qeveri marksiste. Shumë nga qytetarët më të pasur të Kubës ikën në Shtetet e Bashkuara, ku u bashkuan me CIA-n në përpjekjet e saj për të përmbysur regjimin e Castros.

Kuba e Castros ishte shteti i parë komunist në hemisferën perëndimore dhe ai ruajti kontrollin e vendit deri në shekullin e 21-të, duke kaluar 10 presidentë të SHBA-së që e kundërshtuan atë me embargo ekonomike dhe retorikë politike. Pas rënies së Bashkimit Sovjetik në vitin 1991, Kastro humbi një burim të vlefshëm ndihme, por ai e kompensoi atë duke tërhequr investimet dhe turizmin evropian dhe kanadez. Në korrik 2006, Castro ia dha pushtetin përkohësisht vëllait të tij Raulit, pasi iu nënshtrua një operacioni në zorrë. Luftimet e tij me sëmundjen vazhduan dhe ai zyrtarisht dha dorëheqjen në shkurt 2008. Castro vdiq më 25 nëntor 2016, në moshën 90-vjeçare.

Burimi: Britannica
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here