Shkencëtarët ndoshta kanë shëruar HIV-in tek një grua për herë të parë

Një ekip hulumtues amerikan raportoi se mund të ketë shëruar HIV-in tek një grua për herë të parë. Duke u mbështetur në sukseset e kaluara, por edhe dështimet, në fushën e kërkimit për kurimin e HIV-it, këta shkencëtarë përdorën metodën më të fundit të transplantimit të qelizave staminale. Pritet që të zgjerohet grupi i njerëzve që mund të marrin trajtim të ngjashëm në disa dhjetëra çdo vit.

“Pacientja e Nju Jorkut”, siç quhet gruaja, sepse ajo mori trajtimin e saj në Qendrën Mjekësore të Nju Jorkut-Presbyterian Weill Cornell në New York City, u diagnostikua me HIV në 2013 dhe leuçemi në 2017.

Pacientja hyri në një grup të vogël që përfshin tre burra, të cilët shkencëtarët i kanë shëruar, ose me shumë mundësi mendohet se i kanë shëruar nga HIV. Studiuesit njohin gjithashtu dy gra, sistemi imunitar i të cilave, në mënyrë të jashtëzakonshme, me sa duket e ka mposhtur virusin.

Carl Dieffenbach, drejtor i Divizionit të SIDA-s në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, një nga divizionet e shumta të Institutit Kombëtar të Shëndetësisë që financon rrjetin kërkimor pas studimit të ri të rastit, i tha NBC News se akumulimi i triumfeve të përsëritura të dukshme në shërimin e HIV-it “vazhdon të japë shpresë”.

“Është e rëndësishme që të vazhdojë të ketë sukses në këtë linjë,” tha ai.

Në rastin e parë të asaj që përfundimisht u konsiderua një kurë e suksesshme e HIV-it, hetuesit trajtuan amerikanin Timothy Ray Brown për leuçeminë akute mieloide, ose AML. Ai mori një transplant të qelizave staminale nga një donator i cili kishte një anomali të rrallë gjenetike që u jep qelizave imunitetin që HIV synon, pra rezistencën natyrore ndaj virusit. Strategjia në rastin e Brown, e cila u bë publike për herë të parë në vitin 2008, që atëherë me sa duket ka shëruar HIV-in tek dy persona të tjerë. Por ka dështuar edhe në një varg rastesh të tjerash.

Ky proces terapeutik ka për qëllim të zëvendësojë sistemin imunitar të një individi me atë të një personi tjetër, duke trajtuar kancerin por edhe duke kuruar HIV-in e tyre. Së pari, mjekët duhet të shkatërrojnë sistemin imunitar origjinal me kimioterapi dhe ndonjëherë me rrezatim. Shpresa është që kjo të shkatërrojë sa më shumë qeliza imune që të jetë e mundur që ende mbajnë në heshtje HIV-in, pavarësisht nga trajtimi efektiv antiretroviral. Më pas, me kusht që qelizat staminale të transplantuara rezistente ndaj HIV-it të transplantohen siç duhet, kopjet e reja virale që mund të dalin nga çdo qelizë e mbetur e infektuar nuk do të jenë në gjendje të infektojnë asnjë qelizë tjetër imune.

Është joetike, theksojnë ekspertët, të tentohet një kurë për HIV-in përmes një transplanti të qelizave staminale – një procedurë toksike, ndonjëherë fatale – te kushdo që nuk ka një kancer potencialisht fatal ose gjendje tjetër që i bën ata tashmë kandidatë për një trajtim kaq të rrezikshëm.

Dr. Deborah Persaud, një specialiste pediatrike e sëmundjeve infektive në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins, e cila drejton komitetin shkencor të financuar nga NIH, pas studimit të këtij rasti të ri, tha se “ndërsa ne jemi shumë të emocionuar” për rastin e ri të shërimit të mundshëm të HIV-it, metoda e trajtimit me qeliza staminale është “ende një strategji e parealizueshme për të gjithë, por për një pjesë të vogël të miliona njerëzve që jetojnë me HIV”.

Burimi: NBC News

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here