Studimi: Ata që ndërrojnë punën në mënyrë tipike marrin 10% rritje pagash

Sipas një studimi të ri nga Qendra Kërkimore Pew, shumë punëtorë që ndryshuan punë kohët e fundit panë rritje të pagave të tyre të reja që tejkalojnë inflacionin me një diferencë të gjerë – me gati 10% ose më shumë.

Amerikani tipik që ndërroi punëdhënësit në vitin nga prilli 2021 në mars 2022 mori një rritje prej 9.7% në pagat e tyre “reale” gjatë një viti më parë, sipas Pew, një organizatë kërkimore jopartiake, e cila analizoi të dhënat federale të punës.

Pagat “reale” matin ndryshimin në pagën e një punonjësi pas llogaritjes së inflacionit, i cili në qershor ishte në nivelin më të lartë në më shumë se 40 vjet.

Shifra e cituar nga Pew përfaqëson mesataren, që do të thotë se gjysma e punëtorëve që ndërruan punë morën një rritje neto të pagës prej 9.7% ose më shumë. Gjysma tjetër e ndërruesve të punës morën një rritje më të vogël neto ose panë rënie të fitimeve të tyre neto.

Punëtorët kanë lënë punët e tyre me ritme të larta që nga fillimi i vitit 2021 në një trend të njohur si “Dorëheqja e Madhe“. Kërkesa për punëtorë lulëzoi ndërsa ekonomia e SHBA u rihap gjerësisht nga letargjia e epokës së pandemisë, duke i bërë bizneset të konkurrojnë duke rritur pagat.

Punëtorët që ndërruan punë morën më shumë përfitim financiar sesa ata që qëndruan me punëdhënësin e tyre aktual, zbuloi Pew. Punëtori mesatar që qëndroi në të njëjtën punë nga prilli 2021 deri në mars 2022 pa të ardhurat e tyre të binin me 1.7% pas llogaritjes së inflacionit, sipas studimit.

Dinamika e rritjes së pagave më të larta për ndërruesit e vendeve të punës në krahasim me punëtorët e tjerë ishte tipike edhe para pandemisë Covid, por ka të ngjarë të jetë më e fortë në tregun aktual të punës duke pasur parasysh se sa me shpejtësi po rriten pagat, sipas Daniel Zhao, ekonomist i lartë në faqen e karrierës Glassdoor.

Punëtorët kanë ndikimin më të madh kur dalin jashtë, ndërrojnë punë dhe gjejnë një punëdhënës tjetër të gatshëm të rivendosë pagën e tyre në nivelin e tregut,” tha Zhao.

Punëdhënësit nuk kanë aq shumë nxitje për t’u dhënë ngritje të mëdha punonjësve që mbeten në rolet e tyre aktuale, sepse ata po nënkuptojnë një gatishmëri për të qëndruar të vendosur për pagën e tyre aktuale, tha Zhao. Dhe punëdhënësit në përgjithësi japin rritje vetëm një herë në vit; dikush që gjen punësim të ri në thelb merr një rritje shtesë, tha ai.

Tregu i punës, ende i “nxehtë” tani për tani, mund të ftohet

Megjithatë, të dhënat e Departamentit të Punës të SHBA-së të lëshuara të martën sugjerojnë se një ngadalësim në tregun e punës është duke u zhvilluar – që do të thotë se fuqia negociuese e punëtorëve mund të zbehet gjithashtu.

Hapjet e vendeve të punës, një tregues i kërkesës së punëdhënësve për punëtorë, ranë në 10.7 milionë në qershor, një rënie prej rreth 605,000 në krahasim me majin, raportoi agjencia. Ishte muaji i tretë radhazi i rënieve që nga marsi, kur kishte pothuajse 11.9 milionë vende pune, një rekord – që do të thotë se mund të ketë më pak mundësi për të hyrë në një punë të re.

Rezerva Federale po rrit kostot e huamarrjes në një përpjekje për të ftohur ekonominë dhe tregun e punës për të zbutur inflacionin e lartë kokëfortë. Ndërsa në përgjithësi kërkon kohë që ajo politikë monetare të funksionojë në sektorë të caktuar të ekonomisë, punëdhënësit mund të tërhiqen nga planet e punësimit në pritje të një ngadalësimi, tha Zhao.

Duket sikur fuqia e punëtorëve gjatë dy viteve të fundit ishte më e forta në fund të vitit të kaluar ose në fillim të këtij viti,” tha Zhao. “Nëse tregu i punës vazhdon të ftohet, ne duhet të presim që të shohim edhe fuqinë e punëtorëve të ftohtë.”

Megjithë atë ftohje relative, tregu i punës ende duket se anon në favor të punëtorëve. Hapjet e vendeve të punës mbeten mjaft të larta nga nivelet historike, pavarësisht rënies së konsiderueshme në qershor. Pushimet nga puna gjithashtu ranë, që do të thotë se punëdhënësit janë të varur nga punëtorët e tyre ekzistues.

Niveli i largimeve vullnetare – një tjetër barometër i fuqisë punëtore – ra pak nga maji në qershor, megjithëse si me nivelin e hapjeve të vendeve të punës është ende i lartë në terma historikë. Sidoqoftë, largimet në dy sektorë – financa dhe pasuritë e paluajtshme – u rikthyen në nivelet para pandemisë në qershor, duke sugjeruar që “Dorëheqja e Madhe” në ato industri ka marrë fund, tha Zhao.

Në këtë pikë në rimëkëmbjen e tregut të punës, një rënie në hapjet e vendeve të punës nuk është shqetësuese,” sipas Nick Bunker, një ekonomist në vendin e punës Indeed. “Një tërheqje në synimet e punësimit në mungesë të një rënie të ndjeshme në punësimin aktual është një shenjë e një tregu të ftohtë të punës, por jo një treg ku temperatura po bie.”

Tregu i punës mbetet i nxehtë”, shtoi ai. “Një ftohje e vazhdueshme e ngadaltë do të ishte më se e menaxhueshme.”

Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here