Kujdes me enët e gatimit! Studimi: Kimikatet “e përhershme” në enët e gatimit të lidhura me kancerin e mëlçisë

Ka prova në rritje se ekspozimi i rregullt ndaj kimikateve “të përhershme” të prodhuara nga njeriu, të cilat përdoren në një shumëllojshmëri produktesh shtëpiake, janë të lidhura me rritjen e shkallës së kancerit.

Një studim i ri që ekzaminoi lidhjen midis kancerit të mëlçisë dhe pranisë së këtyre kimikateve te njerëzit zbuloi se njerëzit me nivelet më të larta të ekspozimit kanë 350% shanse më të mëdha për të zhvilluar përfundimisht sëmundjen.

Termi kimikate “të përhershme” i referohet më shumë se 4700 llojeve të disponueshme të substancave perfluoroalkil dhe polifluoroalkil, ose PFAS, të përdorura gjerësisht në industritë prodhuese – të quajtura si të tilla sepse substancat degradohen shumë ngadalë dhe grumbullohen me kalimin e kohës, në tokë, ujë të pijshëm dhe në trup.

PFAS u prezantua për herë të parë në vitet 1930 si një material revolucionar i përdorur në krijimin e enëve të gatimit jo ngjitës – përshëndetje, Teflon – dhe së shpejti u përshtat me të gjitha llojet e produkteve dhe paketimeve – nga materialet e ndërtimit te kozmetika – që përfitojnë nga rezistenca e tij ndaj lëngjeve dhe zjarrit siç theksohet nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Edhe pse tepër të dobishme, kimikate të tilla janë lidhur që atëherë me shfaqjen e kancerit dhe sëmundjeve të tjera te kafshët laboratorike. Pas provave të forta anekdotike se acidet perfluorooctanesulfonic (PFOS) së bashku me një substancë tjetër të zakonshme të quajtur acid perfluorooctanoic (PFOA) po i sëmurnin konsumatorët, Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit në 2006 urdhëroi tetë korporata prodhuese shumëkombëshe të përfaqësuara në SHBA të heqin gradualisht përdorimin e kimikateve të tilla. Megjithatë, siç nënkupton edhe pseudonimi i tyre, PFOS dhe PFOA janë ende duke u zbuluar në produkte të huaja, në ujërat nëntokësore dhe te njerëzit.

Studimi aktual, i botuar në JHEP Reports, është i pari që tregon një lidhje të qartë midis çdo PFAS dhe karcinomës hepatocelulare jovirale (lloji më i zakonshëm i kancerit të mëlçisë) edhe te njerëzit.

Kjo bazohet në kërkimin ekzistues, por e çon atë një hap më tej,” tha Jesse Goodrich, një studiues postdoktoral i shëndetit publik në Keck School of Medicine, në një njoftim për lajmet e Universitetit të Kalifornisë Jugore. “Kanceri i mëlçisë është një nga pikat përfundimtare më serioze në sëmundjen e mëlçisë dhe ky është studimi i parë tek njerëzit që tregon se PFAS janë të lidhura me këtë sëmundje.”

Shfaqja e një lidhje midis PFAS dhe kancerit te njerëzit nuk ka qenë e lehtë për shkencëtarët.

Një pjesë e arsyes që ka pasur pak studime njerëzore është sepse ju nevojiten mostrat e duhura,” shtoi profesorja e Shkollës së Mjekësisë Keck, Veronica Wendy Setiawan. “Kur shikoni një ekspozim mjedisor, keni nevojë për mostra shumë përpara një diagnoze, sepse kërkon kohë që kanceri të zhvillohet.”

Për të bërë këtë hap, kërkuesve iu dha akses në bazën e të dhënave të Studimit të Kohortës Multietnike, e cila përfshin një anketë të zhvillimit të kancerit në më shumë se 200,000 banorë të Hawait, si dhe në Los Angeles, Kaliforni, të kryer nga Universiteti i Hawait.

Kërkimi i tyre u ngushtua në 100 pjesëmarrës të anketimit – 50 prej tyre me kancer të mëlçisë dhe 50 pa – mostrat e gjakut dhe indeve të disponueshme të të cilëve ishin të mjaftueshme për analizë. Studiuesit po kërkonin gjurmë të kimikateve “të përhershme” të pranishme në trup përpara se grupi me kancer të sëmurej.

Ata thuhet se gjetën disa lloje të PFAS midis pjesëmarrësve, me PFOS që shfaqej më së shumti në mesin e atyre në grupin me kancer të mëlçisë. Në të vërtetë, hetimi i tyre zbuloi se ata që binin në 10% më të lartë të ekspozimit ndaj PFOS kishin 4.5 herë më shumë gjasa të zhvillonin karcinomën hepatocelulare krahasuar me ata me ekspozimin më të vogël.

Lidhja e qartë midis PFAS dhe kancerit te njerëzit është thelbësore për studimin e mëtejshëm se si këto kimikate ndërhyjnë në proceset biologjike. Sipas gjetjeve aktuale, shkencëtarët e USC tani besojnë se përqendrimet e larta të PFOS në disa subjekte kishin dëmtuar aftësinë e mëlçisë për të metabolizuar glukozën, acidin biliar dhe aminoacidet me zinxhir të degëzuar, duke rezultuar në nivele jo të shëndetshme të akumulimit të yndyrës në organ, i njohur ndryshe si sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike – një faktor me rrezik të lartë për kancerin e mëlçisë.

Kjo është arsyeja pse shumë shkencëtarë pajtohen se nuk është rastësi që ardhja dhe përdorimi i gjerë i kimikateve “të përhershme” lidhet me një rritje të sëmundjeve të mëlçisë, kancerit dhe sëmundjeve të tjera.

Ne besojmë se puna jonë po ofron njohuri të rëndësishme mbi efektet afatgjata shëndetësore që këto kimikate kanë në shëndetin e njeriut, veçanërisht në lidhje me mënyrën se si ato mund të dëmtojnë funksionin normal të mëlçisë,” tha autorja e studimit Dr. Leda Chatzi. “Ky studim mbush një boshllëk të rëndësishëm në të kuptuarit tonë të pasojave të vërteta të ekspozimit ndaj këtyre kimikateve.”

Burimi: The New York Post
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here