Studimi global gjen rezultate befasuese për konsumimin e alkoolit

Asnjë sasi alkooli nuk është e shëndetshme nëse jeni më i ri se 40 vjeç, kryesisht për shkak të vdekjeve të lidhura me alkoolin nga aksidentet automobilistike, lëndimet dhe vrasjet, sipas një studimi të ri global.

Megjithatë, nëse jeni 40 vjeç e lart pa probleme shëndetësore, studimi i ri zbuloi se sasi të vogla alkooli mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, goditjes në tru dhe diabetit.

Këto sëmundje thjesht ndodhin të jenë shkaqet kryesore të vdekjes në një pjesë të mirë të botës,” tha autorja Emmanuela Gakidou, profesore e shkencave të metrikës shëndetësore në Institutin për Metrikën dhe Vlerësimin e Shëndetit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit.

Pra, kur shikoni ndikimin kumulativ të shëndetit, veçanërisht në mesin e të moshuarve, tregon se një sasi e vogël është në të vërtetë më mirë për ju sesa mos pirja e alkoolit. Për të gjitha shkaqet e tjera, është e dëmshme në të gjitha nivelet e konsumit.”

Në të vërtetë, studimi nuk gjeti asnjë efekt mbrojtës për sëmundje të tilla si tuberkulozi, hipertensioni, fibrilacioni atrial, sëmundjet e mëlçisë, epilepsia, pankreatiti dhe shumë lloje kanceri.

Udhëzimet e alkoolit, si ato globale ashtu edhe ato kombëtare, kanë theksuar në mënyrë tipike ndryshimin midis nivelit të konsumit për burrat në krahasim me gratë,” tha Gakidou. “Ajo që sugjeron puna jonë është se udhëzimet globale, udhëzimet kombëtare dhe udhëzimet lokale do të ishin më efektive nëse theksojnë moshën në krahasim me seksin.”

Gjetjet nënvizojnë “rëndësinë e rekomandimeve të alkoolit që janë të përshtatura për rajone dhe popullata specifike,” i tha CNN në një email Amanda Berger, nënpresidente e shkencës dhe shëndetit për grupin tregtar të Këshillit të Distilluar Spirits të Shteteve të Bashkuara.

E rëndësishmja, askush nuk duhet të pijë alkool për të marrë përfitime të mundshme shëndetësore dhe disa individë nuk duhet të pinë fare”.

Rrezik më i lartë për ata më të rinj se 40 vjeç
Raporti, i publikuar të enjten në revistën Lancet, është i pari që raporton rrezikun e alkoolit sipas rajonit gjeografik global, moshës, seksit dhe vitit, sipas Institutit për Metrikat dhe Vlerësimin e Shëndetit, i cili përgatiti studimin.
Analiza shqyrtoi të dhënat 30 vjeçare për njerëzit e moshës 15 deri në 95 vjeç nga 204 vende dhe territore të mbledhura nga Studimi Global i Barrës së Sëmundjeve, Lëndimeve dhe Faktorëve të Riskut të institutit, i cili gjurmon vdekjen e parakohshme dhe paaftësinë nga mbi 300 sëmundje.

Analiza vlerësoi se 1.34 miliardë njerëz në mbarë botën konsumuan sasi të dëmshme alkooli në vitin 2020. Më shumë se 59% e njerëzve që pinin sasi të pasigurta alkooli ishin midis 15 dhe 39. Mbi dy të tretat ishin burra.

Në çdo rajon gjeografik, studimi zbuloi se pirja e alkoolit nuk ofron ndonjë përfitim shëndetësor për njerëzit nën moshën 40 vjeç, por rrit rrezikun e lëndimeve, të tilla si aksidente me automjete, vetëvrasje dhe vrasje.
Studimi përcaktoi një pije standarde si 10 gramë alkool të pastër, i cili mund të jetë një gotë e vogël 100 mililitra verë e kuqe, një kanaçe standarde 355 mililitra ose shishe birre me 3,5% alkool, ose një gotë me pije alkoolike 30 mililitra që është 40% alkool në vëllim.
Konkluzionet e kritikuara
Ndërsa vlerësuan analizën si të kryer mirë, disa ekspertë që nuk u përfshinë në hulumtim shprehën shqetësimin për përfundimet e studimit.
Statistikat tregojnë se ka “mbi 14 herë më shumë vdekje që i atribuohen alkoolit në Mbretërinë e Bashkuar midis 70-74 vjeçarëve sesa 20-24 vjeç,” tha Colin Angus, një studiues i lartë në Grupin Kërkimor të Alkoolit Sheffield në Universitetin Sheffield, në një deklaratë. Të dhënat “kundërshtojnë pohimin në këtë studim të ri se ne duhet të fokusohemi në pirjen e alkoolit të grupmoshave më të reja,” tha Angus.
Elefanti në dhomë me këtë studim është interpretimi i rrezikut të bazuar në rezultatet për sëmundjet kardiovaskulare — veçanërisht tek njerëzit e moshuar,” tha Dr. Tony Rao, studiues klinik në Institutin e Psikiatrisë, Psikologjisë dhe Neuroshkencës në King’s College, Londër.
Ne e dimë se çdo përfitim i supozuar shëndetësor nga alkooli në zemër dhe qarkullimin e gjakut balancohet nga rreziku i shtuar nga kushte të tjera si kanceri, sëmundjet e mëlçisë dhe çrregullimet mendore si depresioni dhe çmenduria”, tha Rao në një deklaratë.
Një studim i publikuar në mars zbuloi se vetëm një litër birrë ose gotë verë në ditë mund të tkurr vëllimin e përgjithshëm të trurit, me dëmtimin që rritet me rritjen e numrit të pijeve ditore. Mesatarisht, njerëzit në moshën 50-vjeçare që pinin një litër birrë ose një gotë verë në ditë në muajin e fundit kishin tru që dukej dy vjet më i vjetër se ata që pinin vetëm gjysmën e një birre.

Hulumtimet në SHBA kanë treguar se konsumimi i alkoolit në mesin e të rriturve është rritur gjatë pandemisë, veçanërisht tek gratë, me “një rritje prej 41% në ditët e pirjes së rëndë“, tha Dr. Sarah Wakeman, drejtoreshë mjekësore e Iniciativës për Çrregullimet e Përdorimit të Substancave në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts.

Një studim i botuar në qershor zbuloi se shumë konsumues të moderuar mbi moshën 30 vjeçare konsumonin në fundjavë pesë ose më shumë pije rresht ose brenda një periudhe të shkurtër kohe. Pirja mesatare e më shumë se një pije në ditë për gratë dhe dy pije në ditë për burrat u lidh me problemet e alkoolit nëntë vjet më vonë.
Gratë janë veçanërisht të ndjeshme ndaj efekteve të alkoolit, sipas Institutit Kombëtar për Abuzimin me Alkoolin dhe Alkoolizmin, ose NIAA. Problemet e lidhura me alkoolin shfaqen më shpejt dhe me nivele më të ulëta të pijes sesa te meshkujt, thuhet në raport.
Gratë janë më të ndjeshme ndaj dëmtimeve të trurit dhe sëmundjeve të zemrës që lidhen me alkoolin sesa burrat, dhe studimet tregojnë se gratë që pinë një pije në ditë rrisin rrezikun e kancerit të gjirit me 5% deri në 9% krahasuar me ato që abstenojnë.
Rekomandimi që ata nën 40 vjeç nuk duhet të pinë fare është krejtësisht jorealist,” tha në një email Matt Lambert, CEO i Portman Group, një grup i financuar nga industria që rregullon marketingun e alkoolit në Mbretërinë e Bashkuar.
Gakidou, autori i vjetër i studimit, pranoi se “nuk është realiste të mendosh se të rinjtë do të ndalojnë së piri. Megjithatë, ne mendojmë se është e rëndësishme të komunikojmë provat më të fundit në mënyrë që të gjithë të marrin vendime të informuara për shëndetin e tyre.”

Për ata mbi 65 vjeç, çdo rritje e pijeve është shqetësuese sepse shumë të moshuar “përdorin medikamente që mund të ndërveprojnë me alkoolin, kanë kushte shëndetësore që mund të përkeqësohen nga alkooli dhe mund të jenë më të ndjeshëm ndaj rrëzimeve të lidhura me alkoolin dhe lëndimeve të tjera aksidentale”, tha NIAA.

Ekziston një prag i lartë për të qenë në gjendje të thuhet se alkooli është një terapi efektive parandaluese dhe studimet e deritanishme nuk e arrijnë atë prag. Nëse e kanë arritur, atëherë mund të jeni i sigurt se industria e pijeve do të aplikonte në FDA për një licencë”, tha Dr. Nick Sheron, një profesor në departamentin e hepatologjisë në Universitetin e Britanisë së Madhe të Southampton.
‘Një analizë më e detajuar dhe e nuancuar’
Instituti për Metrikat dhe Vlerësimin e Shëndetit publikoi për herë të fundit një raport mbi alkoolin katër vjet më parë kur analizoi të dhënat e Barrës Globale të Sëmundjeve të vitit 2016 për njerëzit 15 deri në 49 vjeç, duke gjetur se asnjë sasi e pijeve, verës ose birrës nuk ishte e sigurt për shëndetin e përgjithshëm.

Ajo që kemi bërë në këtë studim të ri është një analizë më e detajuar dhe e nuancuar e 21 rajoneve të ndryshme të botës,” tha Gakidou. “Ajo që ne kemi qenë në gjendje të bëjmë tani është ta zbërthejmë atë: Për kë është alkooli i dëmshëm? Për kë është i dobishëm alkooli? Kjo është arsyeja pse mesazhi është i ndryshëm, por në fakt është në përputhje me atë që thamë më parë.
“Nëse më pyesni mua, ‘A do të jetë mesazhi ndryshe pas 10 vitesh?’ Ndoshta. Ka të ngjarë të dalin prova të reja
”, tha ajo. “Kjo mund të ndryshojë të menduarit tonë.”

Burimi: CNN
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here