Studimi: Gratë më shpesh konsiderohen si “me fat” sesa kompetente kur arrijnë sukses

Dhe kjo pikëpamje mund të përkthehet në më pak mundësi për gratë, përveç pagave më të ulëta dhe më pak promovime.

Hulumtimet e reja tregojnë se në vend që të shihen si të talentuara, gratë shpesh konsiderohen “me fat” që kanë karriera të suksesshme. Dhe kjo mund të përkthehet në më pak mundësi për gratë, përveç pagave të pabarabarta dhe më pak promovime.

Studimi nga The Inclusion Initiative nga London School of Economics hodhi një vështrim në 50 vjet kërkime nga viti 1970 deri në vitin 2020 dhe zbuloi se profesionistët femra kanë më shumë gjasa se kolegët e tyre meshkuj të mendohen si me fat në arritjet e tyre në vend që të jenë kompetente.

Kur ne themi, ‘Oh, ajo ishte me fat që e bëri këtë’, ose ‘Ajo arriti një sukses të mirë në atë projekt’, ne po ua heqim meritat grave,” tha Maggie McGrath, redaktore e ForbesWomen, të mërkurën në “Morning Joe” gjatë një diskutimi rreth studimit. “Ne po e zhvlerësojmë atë punë. Dhe kur zhvlerësoni punën e grave, ju keni më shumë gjasa të përkeqësoni diskriminimin gjinor dhe hendekun e pagave në vendin e punës.”

Hulumtimi zbuloi gjithashtu se kur burrat bëjnë gabime në punë, ata kanë më shumë gjasa të shihen si të pafat. Dhe kur një grua bën një gabim, ka më shumë gjasa të shihet si e paaftë.

Gratë po goditen në të dy skajet e ekuacionit këtu,” tha McGrath. “Ato janë me fat që e kanë këtë punë, por kur bëjnë një gabim, është ‘Oh, ato nuk janë të afta. Ky është faji i tyre.”

McGrath tha se për të luftuar paragjykimet e fatit dhe aftësive në punë, punëdhënësit duhet të rrisin numrin e grave në punët që historikisht janë mbajtur nga burrat. Për më tepër, kompanitë duhet të rekrutojnë në vlerësimet e bazuara në detyra (përkundrejt pikëpamjes së një kandidati për veten) dhe të mbajnë përgjegjësi vendimmarrësit.

Burimi: MSNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here