Studimi zbulon se bërthama e brendshme e Tokës ka ndryshuar rrotullimin e saj

Ndryshimi mund të zvogëlojë gjatësinë e ditës me një fraksion të milisekondës gjatë një viti

Një ekip studiuesish nga Kina besojnë se bërthama e brendshme e Tokës ka ndryshuar rrotullimin e saj pasi ata analizuan valët sizmike të nxitura nga tërmeti ndërsa kalojnë nëpër Tokë.

Në një studim të botuar të hënën në revistën Nature Geoscience, studiuesit thanë se ndryshimi i rrotullimit të brendshëm të bërthamës do të shkurtonte gjatësinë e ditës me një fraksion të një milisekondi gjatë një viti dhe mund të kishte një efekt të vogël në fushën magnetike të Tokës, por nuk do të ndikonte në jetën në sipërfaqe. Bërthama e brendshme e Tokës është prej hekuri dhe nikeli dhe është e ndarë nga pjesa tjetër e Tokës së ngurtë nga bërthama e jashtme e lëngshme, duke i mundësuar asaj të rrotullohet ndryshe nga pjesa tjetër e planetit.

Në teori ka vazhduar për një kohë të gjatë, por ne kemi vetëm vëzhgime për disa dekada,” tha Xiaodong Song, një sizmolog në Universitetin e Pekinit dhe një bashkautor i studimit të ri.

Rrotullimi i bërthamës së brendshme shkaktohet nga fusha magnetike që krijohet nga bërthama e jashtme e lëngshme, tha Dr. Song. Të kuptuarit se si rrotullohet bërthama e brendshme mund t’i ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë se si ndërveprojnë shtresat e ndryshme të Tokës me njëra-tjetrën.

Dr. Song dhe bashkëautori Yi Yang, gjithashtu sizmolog në Universitetin e Pekinit, analizuan valët sizmike nga tërmete të ngjashme që kanë kaluar nëpër Tokë përgjatë rrugëve të ngjashme që nga vitet 1960. Ata zbuluan se midis 2009 dhe 2020, ai rrotullim ka ndaluar dhe mund të ketë ndryshuar drejtimin.

Ne kemi ato tërmete të përsëritura që ndodhin në të njëjtin vend,” tha Dr. Yang. “Është sikur po bëjmë një skanim CT për Tokën.

John Vidale, një profesor i shkencave të tokës në Universitetin e Kalifornisë Jugore, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha se mund të ketë interpretime të tjera të të dhënave sizmike.

Ndryshimet që ata vunë re janë të vlefshme edhe pse ajo që po ndodh në të vërtetë nuk është aq e qartë,” tha Dr. Vidale. “Ata kanë një analizë shumë të mirë dhe teoria që ata vendosin në gazeta është ndoshta po aq e mirë sa çdo gjë për momentin, por ka edhe disa ide konkurruese.”

Dr. Vidale thotë se shkencëtarë të tjerë teorizojnë se bërthama e brendshme ndryshon rrotullimin e saj në intervale më të shkurtra se cikli 70-vjeçar i përshkruar nga autorët e studimit të ri. Teori të tjera nga shkencëtarët përfshijnë se rrotullimi i bërthamës së brendshme në fakt u ndal midis 2001 dhe 2003, ose se nuk është fare i kundërt, por thjesht ka ndryshuar mënyrën se si rrotullohet, tha Dr. Vidale.

Burimi: The Wall Street Journal
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here