Të dhënat e Eurocontrol: Cila është perspektiva për trafikun ajror evropian në vitin 2022? Cila kompani ka qënë e suksesshme për 2021?

Plane landing or flying away.
Plane-sky.
Plane.


Trafiku ajror evropian mund të jetë duke vuajtur nga efektet e variantit Omicron të virusit COVID-19 tani, por ai është ende i vendosur për rikuperim të mëtejshëm në vitin 2022, parashikon menaxheri i rrjetit Eurocontrol.

Trafiku, për sa i përket numrit të fluturimeve, është vendosur të rikuperohet në mes 70-90% të niveleve para pandemisë, thotë Eurocontrol në një dokument të botuar më 1 janar 2022. Në vitin 2021, trafiku evropian arriti në 56% të niveleve të vitit 2019.

Në dokument shqyrtohen gjithashtu efektet e vazhdimit të pandemisë COVID-19 në nivelet e trafikut dhe linjave ajrore evropiane në vitin 2021. Rezultatet nga 2021 tregojnë ende një rrugë për të shkuar në drejtim të rimëkëmbjes, veçanërisht për sa i përket numrit të pasagjerëve dhe humbjeve financiare të linjave ajrore. Në verën e vitit 2021, trafiku goditi 70% të niveleve para pandemisë dhe u përmirësua në 81% në fund të tetorit, gjatë pushimeve shkollore në të gjithë rajonin. Ndërsa shfaqja e Omicron mbajti trafikun në 75% të niveleve të 2019-ës në fillim të dhjetorit, kjo u përmirësua në 81% në gjysmën e dytë të muajit falë kërkesës për udhëtime gjatë periudhës së pushimeve. Situata është “jashtëzakonisht sfiduese” tani, komentoi drejtori i përgjithshëm i Eurocontrol Eamonn Brennan mbi raportin. “Trafiku aktualisht mund të qëndrojë në 78% të niveleve të vitit 2019, por situata e shpalosur e Omicron po i shtyn shumë prej linjave ajrore më të mira evropiane të ulin kapacitetin në janar deri në 30% – dhe paralelisht, ne kemi filluar të shohim disa fluturime të anuluara për shkak të COVID. -19 ekspozimi midis anëtarëve të ekuipazhit.” Megjithatë, Eurocontrol pret që rimëkëmbja “e qëndrueshme” e parë në 2021 të vazhdojë, me të gjithë skenarët e tij të parashikimit që parashikojnë që trafiku të kthehet në nivele normale ose afër niveleve normale në 2024/25.

Cilat kompani ajrore kanë kryer më shumë fluturime në vitin 2021?

Ryanair mbeti kompania më e mirë evropiane për sa i përket numrit të fluturimeve për të shtatin vit radhazi. Kompania me kosto të ulët operonte mesatarisht 1,321 fluturime në ditë gjatë gjithë vitit, 43% më pak nga nivelet e vitit 2019. Megjithatë, pas një fillimi të ngadaltë të vitit, ai operoi afër niveleve para pandemisë gjatë periudhës së pikut të verës. Në atë që Eurocontrol e përshkroi si “performancë sfiduese ndaj pandemisë”, Ryanair ishte i vetmi transportues që operoi në nivelet e vitit 2019 në dhjetor, ndërsa të gjitha linjat e tjera ajrore ishin midis 9-46% në rënie. Megjithatë, Ryanair ka njoftuar planet për të ulur kapacitetin me një të tretën në janar për shkak të Omicron.

Cilat vende kanë performuar më mirë në vitin 2021?

Për sa i përket vendeve, Evropa Jugore pa një rikuperim më të mirë se Evropa veriore. Britania ishte goditja më e rëndë në vitin 2021, me 1.3 milionë fluturime më pak, ekuivalente me një rënie prej 62% krahasuar me vitin 2019. Finlanda dhe Irlanda gjithashtu panë fluturimet me 62%. Gjermania ishte e radhës me një rënie prej 50% të fluturimeve, e barabartë me humbjen e 1 milion fluturimeve, e ndjekur nga Spanja, Franca dhe Italia. Linjat ajrore dhe aeroportet britanike kanë thënë vazhdimisht këtë vit se kërkesat e testimit të Mbretërisë së Bashkuar dhe kufizimet e udhëtimit po frenojnë kërkesën në krahasim me rivalët e tyre evropianë.

Megjithatë, në Evropën Jugore dhe Lindore, fluturimet nuk ranë aq shumë. Bosnje-Hercegovina, Armenia, Ukraina dhe Greqia panë të gjitha fluturimet që ranë më pak se 30% krahasuar me nivelet para pandemisë. Gjatë muajit gusht, nivelet e fluturimeve në Greqi arritën madje 94% të niveleve të vitit 2019.

Po në lidhje me numrat e pasagjerëve?

Mund të ketë pasur një rikuperim në numrat e fluturimeve në vitin 2021, por kjo nuk do të thotë se avionët ishin plot ose se linjat ajrore po bënin para. Faktorët e ngarkesës janë mesatarisht rreth 50-60%, dhe kjo do të godasë fitimet e linjave ajrore, thotë Eurocontrol. Ai thotë se kishte midis 1.4-1.5 miliardë pasagjerë më pak në 2021, krahasuar me 2019. Humbjet financiare të linjave ajrore qëndruan në 18.5 miliardë euro për këtë vit. Ky është një përmirësim nga viti 2020, megjithatë, kur humbjet e linjave ajrore arritën në 22.3 miliardë euro dhe u transportuan 1.7 miliardë pasagjerë më pak. Megjithatë, Eurocontrol vuri në dukje se një valë falimentimesh nuk u materializua dhe viktima e vetme ishte transportuesi italian Alitalia, i cili u zëvendësua nga ITA Airways.

Ngarkesat kanë qenë një pikë e ndritshme gjatë gjithë pandemisë, për shkak të nevojës për të lëvizur mallrat në të gjithë globin. Trafiku i ngarkesave u rrit me 9.6% krahasuar me vitin 2019, duke përfaqësuar një pjesë prej 6% të tregut. Kjo është dyfishi i asaj që ishte para pandemisë.

Burimi: Aerotime, Eurocontrol

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here