Të folurit me duar ndryshon perceptimin mbi fjalët tuaja

Një studim i ri zbuloi se fjalët dëgjohen më saktë kur shoqërohen me gjeste duarsh.

Është e vërtetë që politikanët, oratorët, drejtuesit e biznesit dhe llojet e tjera të liderëve priren të flasin me duar, por a ka zakon të vërtetë ndikim në mënyrën se si të tjerët i interpretojnë ato fjalë? Një ekip studiuesish nga Instituti Max Planck për Psikolinguistikën, Universiteti Radboud dhe Universiteti TiCC Tilburg – të gjithë të vendosur në Holandë – u përpoqën të zbulonin më tepër.

Në një punim të botuar në revistën Proceedings of the Royal Society B, grupi detajoi një seri eksperimentesh mbi vullnetarët që shikonin video të njerëzve që flisnin me dhe pa lëvizje duarsh. Ata zbuluan se gjestet e duarve, kur bëhen siç duhet, ndikojnë në mënyrën se si dëgjohen disa fjalë.

Pasi u treguan pjesëmarrësve videot e njerëzve që flisnin në kushte të ndryshme, studiuesit u bënë pyetje rreth asaj që kishin dëgjuar. Këto kushte përfshinin që folësi të theksonte pjesë të ndryshme të fjalëve në një fjali (p.sh. OBjekti kundrejt obJEKTI). Kushtet e tjera përfshinin që folësi të bënte lloje të ndryshme gjestesh me dorë. Për shembull, lëvizjet e prerjes, drejtimit ose fshirjes të bëra me duar dhe krahë. Ndonjëherë ato lëvizje të duarve përkonin me theksimin e pjesëve të fjalëve, por ndonjëherë ato ishin të rastësishme.

Ekipi regjistroi vullnetarët teksa shikonin regjistrimet video, duke pyetur pjesëmarrësit më pas për atë që kishin parë dhe dëgjuar. Ata zbuluan se pjesëmarrësit ishin më të ndikuar nga rrokjet e folura në lidhje me gjestet e duarve: në 20% të rasteve shikuesi kishte më shumë gjasa të kishte dëgjuar dhe interpretuar fjalën që thuhej kur shoqërohej me një gjest dore. Interesante, megjithatë, pjesëmarrësit kishin 40% më shumë gjasa të dëgjonin tingullin e gabuar kur ndodhte një mospërputhje midis fjalës së thënë dhe gjestit të dorës.

Përveç bërjes së fjalëve tuaja më të qarta, hulumtimet e kaluara kanë zbuluar se të folurit me duar me të vërtetë mund të ndryshojë perceptimin e karakterit tuaj. Markus Koppensteiner në Universitetin e Vienës ka analizuar mënyrën se si njerëzit flasin me duar dhe se si perceptohet folësi. Hulumtimi i tij ka sugjeruar se disa gjeste të duarve mund të sinjalizojnë ekstraversion dhe dominim.

Për shembull, ekstraversioni duket se është i lidhur me më shumë lëvizje të duarve në përgjithësi. Lëvizjet vertikale, ndërkohë, dukej se ishin të lidhura me perceptimin e autoritetit. Për shembull, duart që fshihen nga busti në lartësinë e shpatullave. Njerëzit që bëjnë këto gjeste të shtrira me krahët e tyre priren të vlerësohen më pak në pëlqim, por më të lartë në dominim. Ky ishte, sipas Koppensteiner, një rezultat i qëndrueshëm në letrat e tij.

Sipas ekspertit të gjuhës së trupit, Carol Goman, Ph.D., “Studimet kanë zbuluar se njerëzit që komunikojnë përmes gjesteve aktive priren të vlerësohen si të ngrohtë, të këndshëm dhe energjikë, ndërsa ata që qëndrojnë të palëvizshëm (ose gjestet e të cilëve duken mekanikë ose “të drurë”. ”) shihen si logjike, të ftohta dhe analitike.” Në fakt, një studim i vitit 2015 që analizoi TED Talks zbuloi se folësit më të njohur, viralë përdorën duart gati dy herë më shumë se folësit më pak të njohur të përdorur.

Ekipi hulumtues holandez i këtij studimi të fundit sugjeron se gjetjet e tyre nënkuptojnë se gjestet e duarve janë një pjesë e rëndësishme e komunikimit personal që kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në atë që dëgjuesi dëgjon në të vërtetë. Për më tepër, ata sugjerojnë që përgjigjet tona ndaj gjesteve të duarve të përdorura nga dikush që na flet mund të jetë diçka që ne e mësojmë ndërsa rritemi. Ose, siç vërejnë edhe ata, është po aq e besueshme që ka një arsye evolucionare për përgjigjet tona të zgjeruara ndaj të folurit me dorë dhe jo një sjellje të mësuar.

Megjithëse këto eksperimente u kryen vetëm me folës holandez, ekipi beson se ka të ngjarë që ata të kishin gjetur të njëjtat rezultate me gjuhë të tjera.

Burimi: Big Think
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here