Trendi i ri turistik dhe demat e hapësirës

Kush tjetër kërkon t’i largohet pandemisë dhe viruseve dhe të marrë rrugën për në orbitë?

I rikthehemi sërish kërkesës për trendin e ri turistik: Hapësira. E prekëm pak në artikullin e mëparshëm Filluan fluturimet turistike në hapësirë, se si pasanikët e botës po kërkojnë tregje të reja për të krijuar ekonomi të reja. 

NewSpace, siç quhet ndryshe, janë fluturimet hapësinore private ose zhvillime të teknologjisë së fluturimit hapësinor që kryhen dhe paguhen nga entitete të tjera përveç një agjencie qeveritare.

Gara hapësinore e miliarderëve është rivaliteti në NewSpace nga sipërmarrësit të cilët kanë hyrë në industrinë hapësinore nga industri të tjera – veçanërisht kompjutera. Kjo garë hapësinore e industrisë private të shekullit 21 përfshin dërgimin e raketave në jonosferë (mezosferë dhe termosferë), raketa lëshimi orbitale dhe fluturimet suborbital hapësinore turistike.  

Ftesa e tyre për të udhëtuar në sub-orbitë dhe orbitë për civilët si qëllim turistik, ka rilindur ëndrrat e vegjëlisë për t’u bërë astronautë tek disa. 

Fluturimi hapësinor i njeriut 

Kina nisi ekuipazhin Shenzhou 12 më 17 qershor 2021. Shenzhou 13 është planifikuar të nisë një ekuipazh të dytë në tetor. Në Shtetet e Bashkuara, Virgin Galactic zhvilloi fluturimin e parë njerëzor suborbital njerëzor nga New Mexico më 22 maj 2021 me SpaceShipTwo VSS Unity. Në bord ishin dy astronautë, Frederick Sturckow dhe David Mackay. Fluturimi ishte gjithashtu fluturimi i parë njerëzor suborbital njerëzor nga Spaceport America. Një fluturim i dytë, që mbante themeluesin e kompanisë Richard Branson dhe tre pasagjerë të tjerë, u krye në 11 korrik 2021. CST-100 Starliner i Boeing do të kryejë një fluturim të dytë provë në korrik, dhe një fluturim provë të parë me ekuipazh në fund të vitit 2021. Fluturimi i parë me ekuipazh i anijes suborbital New Shepard të Blue Origin dërgoi me sukses katër civilë, përfshirë themeluesin e kompanisë Jeff Bezos, në hapësirë ​​pak mbi vijën e Kármán më 20 korrik 2021. 

Ndërkohë që Bezos dhe Branson testojnë fluturimet sub-orbitale, Musk krenohet me lodrat e tij inovatore të SpaceX. Pas provave suborbitale në 2020 dhe 2021, SpaceX planifikon të kryejë fluturimin e parë orbital me raketën e tij Starship plotësisht të ripërdorshme. 

Midis miliarderëve që hyjnë në NewSpace janë: 

  • Miliarderi Afrikano-Jug-Kanadezo-Amerikan Elon Musk, me kompaninë SpaceX dhe një projekti për të kolonizuar Marsin. 
  • Miliarderi amerikan Jeff Bezos, me kompaninë Blue Origin dhe krijimin e një baze të vërtetë industriale në hapësirë. 
  • Miliarderi britanik Richard Branson, me kompaninë Virgin Galactic / Virgin Orbit dhe turizmit hapësinor, lëshuesve të vegjël orbitalë me kosto të ulët dhe tranzitit ndërkontinental suborbital. 
  • Miliarderi ruso-izraelit Yuri Milner, i cili mbështet projektin Breakthrough Starshot për një hetim ndëryjor.

Qëllimet e tjera të tyre, përvec kurioziteti dhe sfidës megalomane për inovacion, janë dhe ato për të ruajtur dhe shpëtuar klimën. Bezos është një financues kryesor i përpjekjeve për të luftuar ngrohjen globale, duke shpalosur Fondin e Tokës Bezos me 10 miliardë dollarë gjatë vitit duke shpallur grante fillestare me gjithsej 791 milion dollarë në 16 organizata. 

Por problemi mbetet me ndotjen që ndodh gjatë lëshimit të raketave. Edhe pse fluturimet janë relativisht të pakta për të shkaktuar prishje të ekuilibrit të klimës nga emetimet e CO2, në të ardhmen – nëse kompanitë si Blue Origin dhe Virgin Galactic sipas parashikimeve dhe planeve të tyre që kanë për turizmin hapësinor, problemet ekologjike mund të rriten në mënyrë dramatike. Virgin Galactic i Richard Branson parashikon të arrijë deri në 400 fluturime në vit.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here