Vetëm diçka mund ta parandalojë rënien tonë: rikthimi në zyrë

Në Historinë e tij të rënies së Perandorisë Romake, historiani Eduard Gibbon identifikoi një sërë shkaqesh për zbehjen e ndikimit dhe erozionit të pushtetit në Romë. Një temë kryesore ishte humbja e disiplinës, qoftë ajo braktisje e virtytit qytetar, zbehja e besnikërisë ndaj perandorisë apo korrupsioni dhe lidershipi joefektiv. Është joshëse të shohësh krahasime sot, veçanërisht në Perëndim, ku dekadat e dominimit ekonomik duket se po i afrohen fundit.
Paralelizmi mund të mos jetë menjëherë i dukshëm, por historianët e ardhshëm mund të gjykojnë se puna hibride ose fleksibël, e cila u shfaq gjatë pandemisë dhe që atëherë është bërë gjerësisht si normë për njerëzit që kanë punuar më parë në një zyrë, është emblematike e rënies sonë.
Jeremy Hunt ka bërë bujë duke thënë se puna në zyrë duhet të jetë e paracaktuar nëse nuk ka një arsye të mirë për të punuar nga shtëpia. Unë shoh se jam gjithnjë e më shumë i prirur të pajtohem me të, pasi më parë kam qenë shumë më entuziast për alternativën.

Për vitin e parë ose dy të pandemisë, unë isha i mendimit se inkurajimi i njerëzve për të punuar nga shtëpia, të paktën deri në dy ditë në javë, ishte një gjë e mirë. Përvoja jonë tregoi se funksionoi: ekuilibri punë-jetë ishte më i mirë dhe produktiviteti u përmirësua.

Kishte përfitime të dukshme: njerëzit mund të shmangnin një udhëtim për një orë në zyrë dhe si kompani ishte një mendim joshës që teorikisht mund të ulnim kostot duke ulur planimetrinë e hapësirës sonë të zyrës me qira me 40%.
Nëse i pyet individët nëse e duan atë, atëherë sigurisht që ata do të thonë po. Për Gjeneratën Z në veçanti, pandemia bëri që njerëzit të rivlerësojnë jetën e tyre dhe të qenit në gjendje të punojnë nga shtëpia në një mënyrë më të qetë, nëse kanë hapësirë, është një gjë që nuk kërkon shumë mend.
Megjithatë, ndërsa gjërat kanë ndryshuar, disponueshmëria po ndryshon dhe unë kam dyshimet e mia. Njerëzit janë mësuar të punojnë nga shtëpia dhe në disa raste abuzojnë, qoftë me apo pa vetëdije. Një mik i imi që punon në sektorin financiar tha se kur njerëzit vinin në zyrë tani ishin të shkujdesur, të parruar dhe shpesh vonë.
Kjo ngre pyetje serioze. Gjëja kryesore është ndërveprimi me kolegët tuaj. Në zyrë, thjesht mund të kaloni nga korridori në një zyrë tjetër dhe të bëni një bisedë të shpejtë. Është më efikase dhe produktive: nuk keni nevojë të konfiguroni Zoom për kësi takimesh.

Nëse paguani dikë që të ulet para një ekrani, nuk ka ngjitje kulturore. Ata do të shkojnë te ofertuesi më i lartë. Përfshirja e njerëzve të rinj dhe ekspozimi i tyre ndaj kulturës së kompanisë bëhet shumë sfiduese.

Dhe a mund të ndërtoni vërtet një marrëdhënie me klientin ose marrëdhënie personale nga një ekran? Shumë njerëz besojnë se ka nevojë për kontakt personal për të ndezur aspektin krijues. Kishte një periudhë në dy vitet e fundit, pas periudhës fillestare të Covid-it, kur çdo prezantim që bënim virtualisht dukej se e humbnim, ndërsa ato që bënim personalisht dukej se e fitonim.
Ka një reagim të rëndësishëm kundër punës hibride. Disa banka investimi kanë thënë tashmë: kthehuni në zyrë ose jeni të pushuar, dhe javën e kaluar AT&T bëri diçka të ngjashme. Këtë javë, Qendra për Qytetet paralajmëroi se kalimi në punën hibride rrezikonte të minonte pozicionin e Londrës si një qendër krijuese dhe se do të rezultonte e dëmshme për produktivitetin në kryeqytet.
Të tjerët po dyfishojnë punën hibride. Uber po shkurton një të tretën e hapësirës së zyrës së saj në San Francisko, sepse askush nuk do të hyjë për të punuar atje. Unë po flisja me shefin ekzekutiv të WeWork, i cili dha dorëheqjen disa ditë më parë dhe ai tha se arsyeja kryesore që qiramarrjet e tyre ishin shumë të larta ishte sepse ata kishin kaluar në ofrimin e qirave fleksibël prej një deri në tre vjet.

Ka një spektër qëndrimesh në mbarë botën ndaj punës fleksibël. Kina është në një fund me modelin e saj të pandërprerë 996 të punës – nëntë deri në nëntë, gjashtë ditë në javë – e ndjekur nga India, e cila është gjithashtu mjaft e plotë. Në anën tjetër është Franca, ku legjislacioni nënkupton që punëtorët kanë të drejtë të shkëputen jashtë orarit të punës. Në Mbretërinë e Bashkuar, Partia Laburiste po propozon të ndalojë emailet dhe telefonatat jashtë orarit të punës nëse fiton zgjedhjet e ardhshme. Kjo nuk është realiste sepse ne operojmë në një mjedis biznesi global, ku duhet të jeni në gjendje të flisni me njerëzit 24/7. Mundësitë dhe sfidat nuk shfaqen mirë në orët e punës. Ne jemi një biznes global i shërbimeve profesionale dhe e gjithë kjo është e lidhur me çështjen e punës fleksibël, sepse ne duhet të jemi në gjendje të konkurrojmë me Kinën dhe Indinë ose me të vërtetë po shikojmë rënien.

Pas Brexit-it na u premtua se do të bëheshim Singapor me steroid, por kjo nuk ka ndodhur dhe në një farë mënyre tregon se nëse doni të jeni një nga ekonomitë më dinamike, duhet të punoni për të. Kur Huw Pill, kryeekonomisti i Bankës së Anglisë, tha se njerëzit duhet të pranonin se ishin më të varfër, ai u detyrua të kërkonte falje.
Dhe këtu del në pah inteligjenca e përgjithshme artificiale. Mbretëria e Bashkuar ka një problem të veçantë me mungesën e produktivitetit: ne kemi një treg të ngushtë pune, por nëse kompanitë mendojnë se kanë një kosto të lartë të punës, veçanërisht në një mjedis inflacioni, dhe se balanca e fuqisë negociuese është kundër tyre, atëherë ato janë do të investojë më shumë në teknologji si një alternativë. BT po planifikon të shkurtojë 55,000 vende pune – deri në 40% të fuqisë punëtore – deri në fund të dekadës dhe thotë se deri në një të pestën e këtyre vendeve të punës mund të zëvendësohen me AI.
Deri më tani shumë kompani kanë hezituar t’i detyrojnë njerëzit të kalojnë më shumë kohë në zyrë, sepse kanë frikë se do të humbasin njerëz. Kjo është diçka që ata mund të jenë më të gatshëm ta mendojnë në të ardhmen.
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here