Victor Hugo mbi jetën, dashurinë dhe shpresën

Victor Hugo ishte një nga shkrimtarët më të mëdhenj francezë, i njohur si një lider i lëvizjes romantike dhe autor i klasikëve si Të Mjerët dhe Kurrizo i Notre-Dame. Victor Hugo ishte gjithashtu një udhëheqës social dhe politik. Ai bëri fushatë për të hequr dënimin me vdekje, kritikoi mizoritë e Komunës së Parisit dhe në fund të jetës së tij, ai mbështeti fuqishëm një qeveri republikane për Francën. Ja disa pikëpamje të tij mbi jetën, familjen, dashurinë dhe shpresën.

Thënie mbi jetën familjare

 • Një artist i madh është një njeri i madh brenda një fëmije të mirë.
 • Krahët e nënës janë bërë me butësi dhe fëmijët flenë të qetë në to.
 • Të mos bësh asgjë është lumturi për fëmijët dhe mjerim për të moshuarit.
 • Kur hijeshia bashkohet me rrudhat është e adhurueshme. Ka një agim të papërshkrueshëm në pleqërinë e lumtur.

Të dyzetat janë pleqëria e rinisë; të pesëdhjetat janë rinia e pleqërisë.

 

Thënie mbi shpresën

 • Bëhu si një zog i ulur në një degë të brishtë që ai e ndjen teksa përkulet poshtë tij. Megjithatë, ai këndon njësoj, duke e ditur se ka krahë.
 • Shpresa është fjala që Zoti ka shkruar në ballin e çdo njeriu.
 • E ardhmja ka disa emra. Për të dobëtit është e pamundur; për ata me zemër të dobët është e panjohur, por për trimat është ideale.

Edhe nata më e errët do të përfundojë dhe dielli do të lindë.

Thënie mbi idetë dhe inteligjencën

 • Një studim mund të bëhet kundër pushtimit nga një ushtri. Asnjë qëndrim nuk mund të bëhet kundër pushtimit nga një ide.
 • Një ferr inteligjent do të ishte më mirë se një parajsë budallaqe.
 • Nëse doni të kuptoni se çfarë është revolucioni, quajeni atë “progres”, dhe nëse dëshironi të kuptoni se çfarë është përparimi, quajeni atë “e nesërmja”.
 • Njerëzimi nuk është një rreth me një qendër të vetme, por një elips me dy pika qendrore, njëra është faktet dhe tjetra idetë.
 • Asgjë nuk është më e fortë se një ide, koha e së cilës ka ardhur.
 • Shpirti njerëzor ka akoma më shumë nevojë për idealin sesa për realen. Ne ekzistojmë nga realja. Ne duam me ideal.
 • Plotëfuqia e së keqes nuk ka rezultuar kurrë në asgjë tjetër përveç përpjekjeve të pafrytshme. Mendimet tona gjithmonë ikin nga kushdo që përpiqet t’i mbytë ato.
 • Të mësosh të lexosh është të ndezësh një zjarr. Çdo rrokje e shkruar është një shkëndijë.
 • Kur diktatura është një fakt, revolucioni bëhet një e drejtë.

Ai që hap derën e shkollës mbyll një burg.

Thënie mbi mësimet e jetës

 • Disa mendime janë lutje. Ka momente kur cilido qoftë qëndrimi i trupit, shpirti është në gjunjë.
 • Emergjencat kanë qenë gjithmonë të nevojshme për të përparuar. Ishte errësira ajo që prodhoi llambën. Ishte mjegulla që prodhoi busullën. Ishte uria që na shtyu drejt eksplorimit. Dhe u desh një depresion për të na mësuar vlerën e vërtetë të një pune.
 • Ki guxim për dhimbjet e mëdha të jetës dhe durim për të voglat; dhe kur të kesh kryer me mundim detyrën tënde të përditshme, fli në paqe.
 • Ai që çdo mëngjes planifikon transaksionin e ditës dhe e ndjek atë plan, mbart një fije që do ta udhëheqë atë në labirintin e jetës më të ngarkuar. Por aty ku nuk është hedhur asnjë plan, ku disponimi i kohës i është dorëzuar thjesht shansit dhe rastësisë, kaosi do të mbretërojë së shpejti.
 • Nisma është duke bërë gjënë e duhur pa iu thënë.
 • Është prej vuajtjes që qeniet njerëzore bëhen engjëj.
 • Nuk është asgjë të vdesësh. E frikshme është të mos jetosh.
 • Të mos dëgjohesh nuk është arsye për të heshtur.
 • Sado e shkurtër të jetë jeta, ne e bëjmë atë akoma më të shkurtër nga humbja e pakujdesshme e kohës.
 • Fajtor nuk është ai që bën mëkat, por ai që shkakton errësirën.
 • Ka diçka më të tmerrshme se një ferr vuajtjesh – një ferr mërzie.
 • Të vendosësh gjithçka në ekuilibër është mirë. Të vendosësh gjithçka në harmoni është akoma më mirë.
 • Ajo që do të ishte e shëmtuar në një kopsht përbën bukurinë në një mal.

E qeshura është dielli që largon dimrin nga fytyra e njeriut.

Thënie mbi dashurinë

 • Lumturia më e madhe në jetë është bindja se ne na duan, na duan për veten tonë, ose më mirë na duan, pavarësisht nga vetja jonë.
 • Jeta është lulja për të cilën dashuria është mjalti.
 • Dashuria është një pjesë e vetë shpirtit dhe është e së njëjtës natyrë si frymëmarrja qiellore e atmosferës së parajsës.
 • Mendja jonë pasurohet nga ajo që marrim, zemra jonë nga ajo që japim.
 • Fuqia e një shikimi është abuzuar aq shumë në historitë e dashurisë saqë është bërë e pabesueshme. Pak njerëz guxojnë të thonë në ditët e sotme se dy qenie kanë rënë në dashuri sepse e kanë parë njëri-tjetrin. Megjithatë, kjo është mënyra se si fillon dashuria, dhe vetëm në atë mënyrë.
 • Të duash një person tjetër është të shohësh fytyrën e Zotit.
 • Të duash bukurinë është të shohësh dritë.
 • Çfarë është dashuria? Kam takuar në rrugë një djalë të ri shumë të varfër që ishte i dashuruar. Kapelja e tij ishte e vjetër, palltoja e grisur, uji kalonte nëpër këpucët e tij dhe yjet në shpirtin e tij.

Aktet e mëdha të dashurisë bëhen nga ata që zakonisht kryejnë veprime të vogla mirësie.

Thënie mbi kulturën

 • Muzika shpreh atë që nuk mund të thuhet dhe për të cilën është e pamundur të heshtësh.
 • Gjithmonë ka më shumë mjerim në mesin e klasave të ulëta sesa ka njerëzim në shtresat më të larta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here