10 hapa për të zotëruar artin e bisedave të vogla (dhe për të krijuar lidhje domethënëse)

Uh. Bisedat e shkurtra. Edhe vetëm mendimi për të më ngjall një lloj ankthi.

Nëse jeni si unë, një qenie njerëzore normale që flet pak, ndoshta e dini këtë ndjenjë.

Por, bisedat e vogla në fakt nuk janë edhe aq të këqija. Të paktën, nuk duhet të jenë.

Zotërimi i artit të të folurit mund të jetë i dobishëm për shumë gjëra në jetën tuaj: nga jeta juaj profesionale, jeta shoqërore, deri te marrëdhëniet tuaja personale.

Lexoni për të zbuluar 10 hapat për të zotëruar artin e të folurit!

1) Qëndroni të informuar
Fillimi i bisedave të vogla mund të jetë i ndërlikuar, veçanërisht personalisht.

Ju patjetër nuk mund t’i pyesni ata thjesht, ‘çkemi‘ ose ‘çfarë bën‘ pasi kjo shpesh mund të duket e pasinqertë dhe ju bën të dukeni si një person jo interesant.

Megjithatë, gjëja e mrekullueshme e bisedave të vogla është se ju mund të flisni fjalë për fjalë për çdo gjë nën diell.

Nëse nuk jeni të aftë në artin e të folurit, zgjedhja e një teme mund të jetë e ndërlikuar.

Si fillim, mund të përpiqeni të informoheni për ngjarjet aktuale, motin, ndoshta shfaqjen më të njohur në Netflix për momentin, apo edhe tendencat më të nxehta të modës. Këto janë tema shumë të zakonshme dhe të lehta për t’u folur gjatë bisedave të vogla.

Njohja me kë po flisni mund t’ju ndihmojë gjithashtu të zgjidhni temat që mund t’i interesojnë atyre. Sidoqoftë, nëse nuk i njihni, të qenit vëzhgues mund të ndihmojë në fillimin e bisedës.

2) Jini të vëmendshëm
Nuk është sekret që njerëzve u pëlqen të flasin për veten e tyre. Kjo është diçka që mund ta përdorni në të vërtetë në avantazhin tuaj kur filloni biseda të vogla.

Pyetja e njerëzve për veten e tyre u bën të ditur se jeni të interesuar t’i njihni më mirë dhe se dëshironi të bisedoni me ta.

Për të bërë pyetjet e duhura, jini të vëmendshëm. Shikoni dhe vëzhgoni sjelljen e tyre.

Pastaj, vini re se si ata e prezantojnë veten: a kanë një kasë telefoni interesante? A mendoni se ata vishen mirë? A kanë vërtet tatuazhe të bukura?

Pas kësaj, përdorni vëzhgimet tuaja në mënyrë që të filloni bisedën dhe të bëni pyetjet e duhura.

3) Bëni pyetjet e duhura
Të zotërosh artin e bisedave të vogla do të thotë të dish se mënyra më e mirë për të vazhduar një bisedë është të bësh pyetje.

Siç e dini tashmë, njerëzve u pëlqen të flasin për veten e tyre. Pra, kërkoni larg!

Megjithatë, mos i pyesni ata vetëm “si po shkon?” sepse me shumë mundësi do të merrni një përgjigje në vijat e “Unë jam mirë“.

Nëse dëshironi të keni pak thellësi në bisedë, pyesni ata për jetën e tyre, punën e tyre, ose ndoshta edhe diçka personale si nëse janë në një lidhje, nëse ndiheni pak të guximshëm.

Sigurohuni që pyetjet të jenë të hapura dhe jo vetëm pyetje me përgjigjje “po” ose “jo“. Për shembull, mos pyesni një person: “A ju pëlqen të shëtisni qenin tuaj në mëngjes?” pasi ata do të japin vetëm një përgjigje “po” ose “jo“.

Në vend të kësaj, pyetini ata, “Si ju bën të ndiheni duke ecur me qenin tuaj në mëngjes?” Kjo do t’ju japë një përgjigje më të detajuar dhe më të hollësishme.

Megjithatë, përpiquni të mos thelloheni në tema që janë shumë serioze. Në fund të fundit, biseda është vetëm një bisedë e vogël.

4) Mbajeni të lehtë dhe të freskët
Kur jeni duke biseduar, është më mirë të shmangni tema të ndjeshme si politika dhe feja.

Kjo sepse të folurit për tema të ndjeshme mund të shkaktojë konflikt dhe stres të panevojshëm mes jush dhe palës tjetër.

Temat e rënda duhet të rezervohen për një vend dhe kohë të duhur dhe kjo thjesht nuk është një bisedë e vogël, veçanërisht nëse doni ta mbani atë të lehtë dhe të freskët.

Nëse dëshironi ta mbani fjalimin të vogël, disa tema të sigurta për të folur përfshijnë shfaqje televizive, libra, filma, muzikë dhe ushqim. Këtu janë disa shembuj të pyetjeve të sigurta për të bërë gjatë bisedës së vogël:

Çfarë shfaqje televizive po shijoni tani?
Cili është filmi juaj i preferuar?
Kush është muzikanti juaj i preferuar?
Cili është ushqimi juaj për stresin?

Dije se nuk mund të bësh biseda të thella me çdo person të ri që takon dhe kjo është në rregull. Ndonjëherë mjafton të dish se çfarë të thuash dhe si të bësh pyetjet e duhura.

Mos e gjykoni veten nëse nuk ishte një bisedë “produktive“, sepse nuk duhet të jetë gjithmonë.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju duhet të ndaloni së dëgjuari ata fare, sepse nuk duhet të bëni kështu biseda.

5) Dëgjoni atë që ata thonë
Çdo bisedë shkon në dy mënyra: të folurit dhe të dëgjuarit. Bërja e shumë ose shumë pak e secilit e bën bisedën të njëanshme, dhe kjo përfshin biseda të vogla.

Pra, nëse doni të zotëroni artin e të folurit, jini të vëmendshëm ndaj personit tjetër, sepse duke dëgjuar atë që ata po thonë ju lejon ta njihni pak më mirë.

Një gabim i zakonshëm që njerëzit zakonisht bëjnë është se ata dëgjojnë vetëm për t’u përgjigjur në vend që të dëgjojnë për të kuptuar.

Mos e bëni këtë! Mos e humbni kohën duke pritur vetëm një mundësi për të folur në vend që të dëgjoni: kjo është një ide e keqe.

Pse?

Sepse dëgjimi i sinqertë jo vetëm që do t’ju bëjë të vlerësoni personin tjetër, por gjithashtu do t’i shtojë pak thellësi bisedës dhe do t’ju ndihmojë të bëni pyetje që mund ta çojnë bisedën.

6) Shprehni interes të vërtetë
Thelbi i bisedave të vogla është të na ndihmojë të gjejmë njerëz me të cilët mund të lidhemi potencialisht. Kjo është arsyeja pse është një aftësi kaq e rëndësishme për njerëzit.

Për të zotëruar artin e të folurit, qëllimi juaj nuk duhet të jetë vetëm t’i mbijetoni ngathtësisë. Për fillestarët, ky është qëllimi.

Por për mjeshtrit, duhet të jetë gjithashtu krijimi i lidhjeve potenciale me njerëz të tjerë.

Pse?

Sepse pavarësisht se çfarë bëni, biseda gjithmonë do të shuhej shpejt nëse nuk jeni vërtet të interesuar se me kë po flisni.

Për të shprehur interes të vërtetë gjatë një bisede të vogël, sigurohuni që të mbani mend emrin, përemrat dhe informacione të tjera të rëndësishme për personin me të cilin po flisni.

Ky është minimumi i thjeshtë, por do të ndihmojë shumë për t’i bërë të ditur personit tjetër që jeni të interesuar për të.

Pra, kur të keni mundësinë, përpiquni t’ia përsërisni emrin e tjetrit. Për shembull: “Kjo ishte një gjë shumë e bukur, Aria!

Ju gjithashtu mund të provoni të përsërisni atë që ata thanë në mënyrë që t’i bëni të ditur që mbani mend. Mund ta bëni kështu: “The se ke 3 mace të adoptuara. Si i kane emrat?

Kjo do t’i inkurajojë ata të vazhdojnë bisedën. Bonus: kjo gjithashtu do t’i bëjë ata gjithashtu t’ju pëlqejnë ju.

7) Praktikoni
Si çdo aftësi, ju mund të zotëroni bisedat e vogla përmes praktikës.

Për të stërvitur muskujt e të folurit të vogël, mund të provoni të praktikoni me miqtë tuaj.

Ju mund ta bëni këtë duke u përpjekur të filloni një bisedë me një mik, duke i pyetur se si kanë qenë dhe çfarë po bëjnë aktualisht.

Mundohuni ta mbani bisedën për aq kohë sa të mundeni. Edhe nëse nuk zgjat shumë, të paktën keni mundur të praktikoni!

Vazhdoni ta bëni këtë derisa të jeni mjaft të sigurt për t’iu afruar njerëzve që nuk i njihni në festa.

Disa udhërrëfyes mund t’ju thonë që t’i drejtoheni menjëherë të huajve për të praktikuar, por nuk duhet ta bëni këtë nëse keni ankth.

Duke praktikuar fillimin e bisedave me njerëz që tashmë i njihni, nuk është vetëm e sigurt, por edhe më pak ankthioze.

8) Përdorni gjuhën e trupit
Kur jeni duke biseduar, përdorni gjuhën e trupit siç duhet.

Kjo do të thotë të ruani kontaktin me sy, t’i prekni lehtë duart ose krahët (nëse personi tjetër është rehat), të tundni kokën ose të buzëqeshni ndërsa flasin, ose të qeshni me shakatë e tyre.

Mundohuni të mos shtrëngoni vetullat tuaja, të kryqëzoni krahët ose të vendosni duart në ijë, sepse kjo mund t’i bëjë ato të ndihen të padëshiruar dhe t’ju bëjnë të dukeni të pakëndshëm.

Disa shenja sociale që mund të vëzhgoni në një bisedë në internet mund të përfshijnë përdorimin e emoji-ve, vëzhgimin e kohës që u duhet për t’u përgjigjur, përdorimin e shenjave të pikësimit dhe më shumë.

Sidoqoftë, në internet ose personalisht, mos kini frikë nga pauzat ose heshtja në bisedë.

9) Bëni heshtjet të rehatshme
Askush prej nesh nuk është adhurues i heshtjeve të sikletshme. Shumica ndoshta do të preferonin të diskutonin për gjëra që nuk kanë kuptim sesa të uleshin në një heshtje të vështirë.

Por heshtja nuk duhet të jetë i vështirë. Në fakt, ndoshta është koha që ne të rindërtojmë trurin tonë për të mos menduar se heshtja gjatë një bisede është në thelb e sikletshme.

Arti i të folurit nuk ka të bëjë vetëm me të folurit, por edhe të kesh heshtje komode.

Ne nuk duhet të shmangim heshtjen në një bisedë sikur është murtaja, sepse ata nuk duhet të ndihen të sikletshëm.

Pra, mos u shqetësoni duke u përpjekur fort të mendoni se çfarë të thoni më pas. Përdoreni heshtjen si një mundësi për të marrë frymë dhe për t’u qetësuar. Në vend që të mendoni se është një gjë e keqe, mendoni për atë si një pauzë të natyrshme në bisedë.

Megjithatë, nëse mendoni se biseda ka vdekur si një vdekje e natyrshme, ndoshta është më mirë ta përfundoni atë me hijeshi.

10) Falënderojini ata për të përfunduar bisedën
Fillimi i bisedave të vogla mund të jetë po aq i ndërlikuar sa përfundimi i tij.

Mos jini nga ata njerëz që thonë “bisedë e mirë” dhe më pas ju përkëdhelin pas shpine për të përfunduar një bisedë. Kjo mund ta bëjë personin të ndihet në siklet dhe konfuz, sepse jep sinjale të përziera. Gjithashtu mund t’ju bëjë të dukeni pak përbuzës.

Nëse mendoni se biseda ka vdekur si një vdekje e natyrshme, pasi në të dy ju nuk keni asgjë për të thënë më, një ide e mirë për ta përfunduar do të ishte të shprehnit mirënjohje.

Kjo do të thotë t’i falënderosh ata për kohën e tyre ose për atë që mësuat gjatë bisedës. Ju gjithashtu mund t’u thoni atyre se ju pëlqeu duke folur me ta.

Nëse po përpiqeni të lidheni me rrjetin, mund t’u thoni atyre se dëshironi të vazhdoni bisedën një herë tjetër dhe më pas merrni detajet e kontaktit të tyre nëse janë të kënaqur.

Këto janë mënyra shumë të këndshme dhe të sjellshme për të përfunduar bisedën.

Mbani mend: mos e teproni! Bëhuni vetvetja, ndiqni këshillat në këtë listë dhe jam i sigurt se do ta zotëroni artin e të folurit në një kohë të shkurtër. Ju mund ta bëni këtë!

Burimi: Hackspirit.com
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here