258 milionë euro tenderime për të mbështetur infrastrukturat e lidhjes dixhitale

BE-ja nisi thirrjet e para për propozime në kuadër të pjesës dixhitale të programit “Lidh Evropën” të mërkurën, duke synuar përmirësimin e infrastrukturës së lidhjes dixhitale, në veçanti rrjetet Gigabit dhe 5G. Programi “The Connecting Europe Facility” (CEF Digital), i cili do të kontribuojë në transformimin dixhital të Evropës, ka një buxhet të planifikuar prej 258 milionë euro. Komisioni do të bashkëfinancojë veprimet që synojnë pajisjen e rrugëve kryesore të transportit të Evropës dhe ofruesve të shërbimeve kyçe në komunitetet lokale me lidhjen 5G, si dhe veprimet për të vendosur ose përmirësuar rrjetet kryesore të bazuara në teknologji të avancuara.

Thirrjet do të fokusohen gjithashtu në infrastrukturën që lidh shërbimet e federuara të cloud, infrastrukturat kryesore për portat globale dixhitale, si kabllot nëndetëse, si dhe veprimet përgatitore për të ngritur platforma dixhitale operacionale për infrastrukturat e transportit dhe energjisë në të gjithë BE-në. Kjo pason miratimin e Programit të parë të Punës për CEF Digital në dhjetor 2021 që parashikoi më shumë se 1 miliard euro financim për periudhën 2021-2023.

Thirrjet CEF Digital janë kryesisht të hapura për subjektet, duke përfshirë sipërmarrjet e përbashkëta, të krijuara në Shtetet Anëtare dhe vende ose territore jashtë shtetit. Aplikantët e interesuar mund të mësojnë më shumë rreth aplikimit, vlerësimit dhe proceseve të ndarjes së çmimeve në ditën e informacionit online që do të zhvillohet më 19 janar.

Gjenerata e dytë e The Connecting Europe Facility (programi CEF-2) “Digital” (2021-2027) bazohet në atë të mëparshmen, e cila mbështeti infrastrukturat dhe shërbimet dixhitale ndërkufitare, si dhe akses falas në internet për komunitetet lokale përmes Nisma WiFi4EU nga 2014-2020.

Burimi: KE

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here