Shkencëtarët punojnë drejt një vaksine mARN për kancerin e lëkurës

Kërkimet nga Kolegji i Farmacisë i Universitetit Shtetëror të Oregonit sugjerojnë se një vaksinë që stimulon prodhimin e një proteine kritike për rrjetin antioksidues të lëkurës mund t’i ndihmojë njerëzit të forcojnë mbrojtjen e tyre kundër kancerit të lëkurës. Rrezatimi ultravjollcë nga dielli çon në stres oksidativ, i cili rrit rrezikun e kancerit të lëkurës si melanoma, shpjegon Arup Indra, profesor i shkencave farmaceutike në OSU dhe drejtues i studimit.

Një vaksinë mARN-së, si vaksinat Moderna dhe Pfizer për COVID-19, që promovoi prodhimin e proteinës, TR1, në qelizat e lëkurës mund të zbusë rrezikun e kancereve të shkaktuara nga UV dhe problemeve të tjera të lëkurës, tha ai. Gjetjet e kërkimit, në të cilin Arup dhe bashkëpunëtorët përdorën një model miu për të hetuar rolin e TR1 në shëndetin dhe stabilitetin e qelizave të lëkurës, u botuan në Journal of Investigative Dermatology.

Kanceri i lëkurës është kanceri më i zakonshëm në të gjithë botën sipas OBSH. Melanoma, lloji më vdekjeprurës i kancerit të lëkurës, është një formë në të cilën qelizat malinje formohen në qelizat e lëkurës të njohura si melanocite; melanocitet prodhojnë pigmentin melaninë, i cili përcakton ngjyrën e lëkurës.

Shumica e rasteve të kancerit të lëkurës, OBSH thotë, janë të lidhura me ekspozimin ndaj rrezatimit UV.

“Pavarësisht përpjekjeve për të përmirësuar ndërgjegjësimin e publikut për shenjat paralajmëruese të melanomës dhe rreziqet e ekspozimit të tepërt ndaj rrezatimit UV, incidenca e melanomës vazhdon të rritet,” tha Indra. “Për më shumë se 40 vjet, studiuesit kanë parë antioksidantët dietikë si një burim të mundshëm të agjentëve të lirë dhe me rrezik të ulët për parandalimin e kancerit, por ata nuk kanë performuar gjithmonë mirë në provat klinike dhe në disa raste kanë qenë në të vërtetë të dëmshëm – prandaj nevoja për të provuar për të ndërhyrë me agjentë të rinj kimio-parandalues si një vaksinë mRNA.”

TR1 është shkurtim i tioredoksinës reduktazë 1. Reduktaza i referohet një enzime që nxit një reaksion reduktimi në të cilin një specie kimike fiton elektrone, zakonisht si pjesë e një reaksioni “redoks” në të cilin një specie tjetër i nënshtrohet oksidimit ose humbjes së elektroneve.

TR1 është një komponent kyç i sistemit antioksidues të melanociteve. Antioksidantët ofrojnë mbrojtje nga speciet reaktive të oksigjenit, ose ROS, që janë në kërkim të elektroneve nga molekulat në qeliza dhe mund të dëmtojnë ADN-në. Melanocitet janë nën rrethimin e ROS jo vetëm nga dielli, por edhe sepse procesi i krijimit të pigmentit, melanogjeneza, shkakton gjithashtu prodhimin e ROS.

Duke katalizuar transferimin e elektroneve, antioksidantët punojnë si një ndërprerës për atë që përndryshe do të ishte një reaksion zinxhir që prek molekula të shumta në melanocite dhe qeliza të tjera, duke parandaluar kështu oksidimin.

Një vaksinë vetëm për TR1, pa antioksidantë të tjerë, mund të jetë e mjaftueshme, shtoi ai, sepse studiuesit vëzhguan rritje të stresit oksidativ dhe dëmtimit të ADN-së pa TR1, pavarësisht pranisë së proteinave të tjera antioksiduese. Megjithatë, është e mundur që disa antioksidantë të tjerë si glutathione peroxidase dhe superoxide dismutase mund të jenë gjithashtu të rëndësishëm, tha Indra.

Burimi: Journal of Investigative Dermatology

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here