5 mënyra për të mbështetur dikë që po kalon një humbje

Humbjet që ndryshojnë jetën sjellin izolim dhe sfida të thella. Si terapiste për më shumë se 15 vjet dhe kujdestare për vajzën time me një gjendje të rrallë gjenetike, e kam përjetuar këtë personalisht. Më poshtë do të gjeni pesë mënyra praktike për të mbështetur dikë që ka pësuar një humbje të madhe, nga ato që të ndryshojnë jetën.

1. Dëgjo pa u përpjekur ta rregullosh

Shumë njerëz largohen nga ata që vuajnë sepse ndihen të pafuqishëm. Në vend që të përpiqeni të rregulloni problemin, jini të pranishëm. Pyetni nëse duan të flasin për humbjen e tyre ose nëse preferojnë një shpërqendrim. Empatia, aftësia për të kuptuar dhe ndarë ndjenjat, është thelbësore. Thjesht të jesh atje dhe të pranosh dhimbjen e tyre mund të jetë jashtëzakonisht ngushëlluese.

2. Ofro ndihmë specifike

Fjala me qëllim të mirë “Më lajmëro nëse ke nevojë për ndonjë gjë” shpesh është shumë e paqartë. Në vend të kësaj, ofroni ndihmë specifike: “A mund të të sjell darkën javën tjetër apo të bëj pazar për ty?” Ndonjëherë, vetëm të marrësh iniciativën është më e mira.

3. Prano dhimbjen e vazhdueshme

Humbjet që ndryshojnë jetën kanë efekte të qëndrueshme. Kuptoni se dhimbja mund të rishfaqet, veçanërisht rreth festave ose datave të rëndësishme. Kontrolloni rregullisht. Një telefonatë e thjeshtë në ditën e babait për dikë që humbi babanë e tij, ose një ftesë për një kafe në një përvjetor të rëndësishëm, mund të jetë thellësisht kuptimplotë.

4. Vepra të vogla mirëdashjeje

Koncepti i John Gottman për “gjëra të vogla por të shpeshta” zbatohet përtej marrëdhënieve romantike. Gjestet e vogla mund të kenë një ndikim të madh. Hiqni dorë nga ushqimi pas një dite të vështirë ose shprehni shqetësimin gjatë një takimi të rastësishëm. Këto veprime të vogla tregojnë kujdes dhe mirëkuptim. Gjithëpërfshirja është gjithashtu vendimtare. Vazhdoni t’i ftoni ata në festa ose takime, edhe nëse ata nuk mund të përgjigjen si më parë.

5. Ofro mbështetje afatgjatë

Mbështetja duhet të jetë e qëndrueshme. Takimet e rregullta ballë për ballë janë të shkëlqyera, por lidhja e qëndrueshme mund të marrë shumë forma. Dërgoni një kënge ose mesazhe zanore. Takimet rutinë pas pune ose një telefonatë javore ndihmojnë në ruajtjen e ndjenjës së lidhjes.

Në botën tonë të ngarkuar, lidhja e qëndrueshme dhe e vërtetë është ajo që njerëzit që durojnë humbjen kanë më shumë nevojë. Të jesh aty për dikë, në çfarëdo forme qoftë, bën një ndryshim të thellë.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here