Gjalpi i kikirikut në fëmijëri mund të ofrojë mbrojtje ndaj alergjisë

Futja e gjalpit të butë të kikirikut tek foshnjat dhe vazhdimi në fëmijërinë e hershme mund të ofrojë mbrojtje gjatë gjithë jetës kundër alergjive ndaj kikirikut, sipas hulumtimeve të fundit.

Një studim nga King’s College në Londër zbuloi se adoleshentët që konsumonin gjalpë kikiriku deri në moshën pesë vjeç kishin 71% më pak gjasa të zhvillonin një alergji nga kikiriku në krahasim me ata që e shmangnin atë.

Studiuesit rekomandojnë që prindërit të prezantojnë gjalpin e kikirikut gjatë shkëputjes nga gjiri dhe të mbajnë marrjen e rregullt dhe të konsiderueshme derisa fëmija të mbushë pesë vjeç.

Ndryshimi i këndvështrimeve për alergjitë ndaj kikirikut

Ideja për t’i dhënë gjalpë kikirikut foshnjave mund të habisë shumë prindër, të cilët më parë ishin këshilluar të shmangnin kikirikët për shkak të frikës nga alergjitë. Në një kohë, udhëzimi ishte që kikirikët të mbaheshin jashtë dietave të fëmijëve deri në moshën tre vjeç. Megjithatë, alergjitë ndaj kikirikut janë bërë më të zakonshme, duke prekur tani një në 50 fëmijë dhe kikirikët shpesh ndalohen në shkolla si masë paraprake.

Studimi i King’s College ka treguar se këshillat e mëparshme ishin të pasakta. Fëmijëria e hershme është një periudhë vendimtare që sistemi imunitar të mësojë të bëjë dallimin midis substancave të padëmshme dhe kërcënimeve të mundshme. Alergjitë e kikirikut ndodhin kur sistemi imunitar gabimisht i identifikon kikirikët si të rrezikshëm, duke çuar në reaksione të rënda alergjike.

Studimi dhe gjetjet e tij

Pesëmbëdhjetë vjet më parë, 640 fëmijë me rrezik të lartë të zhvillimit të alergjive ndaj kikirikut morën pjesë në një provë klinike. Gjysma e pjesëmarrësve shmangën kikirikët, ndërsa gjysma tjetër përfshinin kikirikë në dietën e tyre nga katër muaj deri në pesë vjeç. Rezultatet fillestare treguan një reduktim të ndjeshëm të alergjive ndaj kikirikut deri në moshën pesë vjeçare tek ata që konsumonin kikirikë.

Gjetjet e fundit të publikuara në NEJM Evidence konfirmojnë se kjo mbrojtje vazhdon edhe në adoleshencë, pavarësisht nëse fëmijët vazhduan të hanë kikirikë pas moshës pesë vjeçare. Studimi zbuloi se:

– 15% e fëmijëve me rrezik të lartë që shmangnin kikirikët si foshnje zhvilluan një alergji.
– Vetëm 4% e fëmijëve me rrezik të lartë që konsumonin rregullisht kikirikë si foshnje zhvilluan një alergji, duke shënuar një ulje prej 71% të shkallës së alergjisë.

Rekomandime praktike për prindërit

Prof. Gideon Lack nga King’s College London theksoi përfitimet afatgjata të futjes së hershme të kikirikut, duke sugjeruar se ai mund të reduktojë ndjeshëm alergjitë ndaj kikirikut në brezat e ardhshëm. Ai këshilloi përfshirjen e një paste të butë me gjalpë kikiriku ose pudre kikiriku në dietën e një foshnjeje kur ata të jenë gati për ushqime të ngurta. Shenjat e gatishmërisë përfshijnë aftësinë për t’u ulur, për të mbajtur kokën të palëvizur, për të koordinuar sytë, duart dhe gojën dhe për të gëlltitur ushqimin.

Prindërit inkurajohen të japin gjalpë kikiriku tre deri në katër herë në javë, në total rreth një e gjysmë deri në dy lugë gjelle në javë. Kjo qasje e ndihmon trupin t’i njohë kikirikët si ushqim kur i ndesh për herë të parë në sistemin tretës dhe jo në lëkurë, ku mund të shkaktojë një reaksion alergjik.

Udhëzime dhe konsiderata

Ndërsa ekipi studiues sugjeron të fillojë që në katër muajt e parë, Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Mbretërisë së Bashkuar (NHS) rekomandon futjen e gjalpit të butë të kikirikut nga mosha gjashtë muajshe, në përputhje me këshillat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për ushqyerjen ekskluzive me gji gjatë gjashtë muajve të parë. Mbetet e pasigurt nëse pesë vitet e plota të konsumit të kikirikut janë të nevojshme për të reduktuar rrezikun e alergjisë, por Prof. Lack mbron këtë kohëzgjatje si një qasje të kujdesshme.

Studiuesit vlerësojnë se kjo praktikë mund të parandalojë 100,000 raste të alergjisë ndaj kikirikut globalisht çdo vit.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here