5 shenja paralajmëruese të mungesës së magnezit që nuk duhet t’i injoroni

Magnezi është shumë i rëndësishëm për trupin e njeriut pasi shërben për:
  • Aktivizimin e muskujve dhe nervave
  • Sigurimin e energjisë për trupin përmes aktivizimit të ATP
  • Ndërtimin për sintezën e ADN-së dhe ARN-së
  • Pararendjen jetike për serotoninën dhe neurotransmetuesit e tjerë të rëndësishëm
  • Përmirësimin e tretjes së proteinave, karbohidrateve dhe yndyrave
  • E domosdoshme për shëndetin kardiovaskular

Pavarësisht disponueshmërisë më të lartë të llojeve të ndryshme të ushqimeve të pasura me magnez sot, njerëzit shpesh diagnostikohen me mungesë magnezi. Pra, pse po ndodh kjo? Ekspertët besojnë se kjo ka të bëjë me varfërimin e magnezit nga toka të shkaktuar nga teknikat moderne të bujqësisë. Përkatësisht, para disa qindra viteve, një individ mesatar merrte rreth 500 mg magnez përmes dietës së tij, ndërsa sot ky numër ka rënë në 200 mg.

Si rezultat; shumë prej nesh duhet t’i drejtohen suplementeve të magnezit për të arritur sasinë e rekomanduar ditore. Për t’ju ndihmuar të kuptoni në kohë nëse ju mungon magnezi, ne do të ndajmë 5 simptomat kryesore që nuk duhet të injorohen kurrë. Nëse ndodh që t’i vëreni ato, konsultohuni me mjekun tuaj për të diskutuar mbi plotësimin dhe për të rritur marrjen e ushqimeve të pasura me këtë mineral jetik.

5 Simptomat kryesore të mungesës së magnezit

   1. Lodhje dhe muskuj të dobët
Lodhja është një gjendje e manifestuar nga dobësia mendore dhe fizike që ndodh në mënyrë kronike dhe mund të jetë një tregues i mungesës së magnezit. Megjithëse lodhja e rastësishme është e zakonshme tek të gjithë dhe zakonisht largohet me gjumin dhe pushimin, lodhja e rëndë mund të sinjalizojë një problem shëndetësor që duhet të adresohet. Dobësia e muskujve mund të ndodhë edhe te individët me mungesë magnezi. Kjo besohet të jetë rezultat i uljes së kaliumit në qelizat e muskujve, një gjendje e lidhur me mungesën e magnezit.

   2. Dridhje dhe ngërçe
Ngërçe, dridhjet e gjymtyrëve ose dridhjet në muskuj mund të ndodhin për shkak të mungesës së magnezit. Në raste të rënda, mungesa mund të shkaktojë edhe konvulsione. Kjo besohet të ndodhë për shkak të rritjes së rrjedhës së kalciumit në qelizat nervore, gjë që hiperstimulon nervat e muskujve.

   3. Osteoporoza
Ky problem shëndetësor manifestohet me kocka të dobëta dhe rrezik më të madh për fraktura të kockave. Faktorët kryesorë që kontribuojnë në osteoporozën përfshijnë stërvitjen e dobët, nivelet e ulëta të vitaminave D dhe K dhe mungesën e magnezit. Mungesa e magnezit dobëson drejtpërdrejt kockat dhe minimizon nivelet e kalciumit dhe kalciumi është një element kryesor ndërtues i kockave.

   4. Hipertensioni
Mungesa e magnezit mund të rrisë presionin e gjakut dhe të kontribuojë në hipertension, një faktor kryesor rreziku i sëmundjeve të zemrës. Suplementet e magnezit mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut dhe për rrjedhojë në minimizimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare.

   5. Rrahje të parregullta të zemrës
I njohur edhe si aritmi, ky problem shëndetësor mund të shkaktohet nga nivelet e pamjaftueshme të magnezit në trup. Disa individë mund të përjetojnë rrahje të zemrës. Simptoma të tjera shoqëruese të aritmisë janë gulçimi, marramendja dhe dhimbja në gjoks. Kjo konsiderohet të jetë pasojë e çekuilibrit të kaliumit jashtë dhe brenda qelizave të muskujve të zemrës, një gjendje e lidhur me mungesën e magnezit.

Burimi: Best Folk Medicine
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here