8 pyetje që do t’ju japin përgjigje të sinqerta. “Si je?” nuk është e tillë

Përsëri dhe përsëri, hulumtimi ka zbuluar se çelësi për një jetë të lumtur dhe të suksesshme është krijimi i marrëdhënieve të thella.

Kjo kërkon aftësi të mira komunikimi. Fatkeqësisht, shumë prej nesh nuk janë të mirë në të. Parazgjedhja jonë është gjithmonë të pyesim: “Si je?

Si studiues i lumturisë dhe themelues i The New Happy, kam zbuluar se këto dy fjalë, megjithëse me qëllime të mira, çojnë vetëm në biseda të pakuptimta.

Për të marrë një përgjigje të vërtetë dhe për të shkuar përtej bisedave të vogla, bëni këto tetë pyetje në vend të kësaj:

1. “Si je, me të vërtetë dmth…?
Ju mund t’i transformoni lehtësisht bisedat duke shtuar një fjalë të thjeshtë: “me të vërtetë“. Kjo tregon se doni të shkoni përtej përgjigjje të zakonshme “Mirë, po ti?“.

2. “Si po kalon tani?
Një mënyrë tjetër për të modifikuar “Si je?” është ngushtimi i fokusit të pyetjes në momentin aktual.

Përdoreni këtë kur dëshironi të lidheni me dikë që po kalon sfida të mëdha ose të zgjatura, të tilla si humbja, sëmundja, papunësia ose një ndarje.

3. “Çfarë ke në mendjen tënde së fundmi?
Disa njerëz e kanë më të lehtë të ndajnë mendimet sesa të ndajnë ndjenjat. Dhe shpesh, ajo që ju thonë për mendimet e tyre do t’ju japë gjithashtu njohuri për ndjenjat e tyre.

Ndërsa dëgjoni, ofroni mbështetje dhe vërtetim me fraza si “Kjo tingëllon si një situatë e vështirë” ose “Si të bëri të ndiheshe?

4. “Nëse do të ishe plotësisht i sinqertë me mua, si do t’i përshkruaje ndjenjat e tua së fundmi?
Pjesa e parë e kësaj pyetjeje është e fuqishme. Ju po i jepni dikujt leje të qartë për të treguar se si ndihen dhe e bëni atë në një mënyrë që i bën ata të ndihen të sigurt.

Ju gjithashtu mund ta ndryshoni pjesën e dytë të pyetjes për të pyetur për tema më specifike. Me një koleg, për shembull: “Nëse do të ishe plotësisht i sinqertë me mua, si mendon se po shkon deri tani ky projekt?

Ose me partnerin: “Nëse do të ishe plotësisht i sinqertë me mua, cila është një gjë që do të doje që unë të bëja ndryshe në marrëdhënien tonë?

5. “Çfarë të bën të ndihesh mirë, dhe çfarë e vështirëson atë?”
Problemi me “Si je?” është se inkurajon përgjigjet e “thata“: “Jam mirë, faleminderit!

Por njerëzit nuk e përjetojnë kështu jetën. Ne kemi më shumë se një ndjenjë në të njëjtën kohë. Ne vlerësojmë situatat nga këndvështrime të ndryshme. Ne shohim se çfarë është pozitive dhe çfarë është sfiduese në të njëjtën kohë.

6. “Cilën fjalë do të përdorje për të përshkruar jetën tënde tani?”
Ndonjëherë, distilimi i përvojave tuaja në një fjalë të vetme mund të nxisë njohuri të thella. Kur e bëni këtë pyetje, po i jepni dikujt një mënyrë të re për të kuptuar se çfarë po kalon.

Pasi të ndajnë fjalën e tyre, përdorni pyetjet vijuese për të mësuar më shumë, si “Çfarë të bëri të zgjidhje këtë fjalë?” ose “Me çfarë tjetër e lidh këtë fjalë?

7. “Herën e fundit që folëm, kishe problemin X. Si kanë qenë kohët e fundit?”
Duke ndjekur diçka që një person përmendi në të kaluarën, ju po i thoni: “Unë të shoh ty dhe ti ke rëndësi për mua.”

Ju mund të pyesni për:

  • Një problem të papritur në jetën e tyre
  • Një tranzicion
  • Një synim sfidues
  • Një çështje marrëdhëniesh me një partner, anëtar të familjes, mik, menaxher ose koleg.
8. “Çfarë pyetjeje do të doje që dikush të ta bënte tani?
Personi me të cilin po flisni mund të jetë i etur për të thënë diçka, por nuk di si ta hapë temën. Kur u kërkoni atyre të zgjedhin pyetjen e tyre, ju u jepni atyre hapësirën për të folur për atë që po ndodh në të vërtetë.

Pasi të kenë ndarë pyetjen që do të donin t’u bënin, detyra juaj e vetme është ta përsërisni atë dhe më pas t’u kushtoni vëmendjen tuaj të plotë.

Burimi: cnbc.com
Përktheu dhe përshtati: mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here