A mund t’i zgjidhni këto enigma mikroekonomike të Charles Munger?

Më lejoni të demonstroj fuqinë e mikroekonomisë duke zgjidhur dy probleme mikroekonomike, një të thjeshtë dhe një pak më të vështirë.

Problemi i parë është ky: Berkshire Hathaway sapo hapi një dyqan mobiljesh dhe pajisjesh në Kansas City, Kansas. Në kohën kur Berkshire e hapi, dyqani më i shitur i mobiljeve dhe pajisjeve në botë ishte një tjetër dyqan Berkshire Hathaway që shiste mallra me vlerë 350 milionë dollarë në vit. Dyqani i ri në një qytet të çuditshëm u hap duke u shitur me një normë prej më shumë se 500 milionë dollarë në vit. Që nga dita e hapjes, 3200 hapësirat në parking ishin plot. Gratë duhej të prisnin jashtë tualetit të zonjave, sepse arkitektët nuk e kuptonin biologjinë. Sukses i jashtëzakonshëm.

Epo, ju kam dhënë problemin. Tani, më tregoni se çfarë e shpjegon suksesin e arritur të këtij dyqani të ri mobiljesh dhe pajisjesh që po shitet më shumë se çdo gjë tjetër në botë.

Më lejoni ta bëj unë për ju. A është ky një dyqan me çmim të ulët apo një dyqan me çmim të lartë? Nuk do të ketë sukses në një qytet të çuditshëm si një dyqan me çmime të larta. Kjo do të kërkonte kohë. Numri dy, nëse është duke lëvizur mobilje me vlerë 500 milionë dollarë përmes saj, është një dyqan i madh, pasi mobiljet janë aq të mëdha sa janë. Dhe çfarë bën një dyqan i madh? Ofron një përzgjedhje të madhe. Pra, çfarë mund të jetë kjo përveç një dyqani me çmim të ulët me një përzgjedhje të madhe?

Por ju mund të pyesni veten, pse nuk ishte bërë më parë? Përsëri, përgjigjja ju vjen në kokë: kushton një pasuri të hapësh një dyqan kaq të madh, kështu që askush nuk e ka bërë më parë. Kështu që ju e dini përgjigjen. Me disa koncepte bazë, këto probleme mikroekonomike që duken të vështira mund të zgjidhen aq lehtë sa të vendosni një thikë të nxehtë në gjalpë. Më pëlqejnë mënyra të tilla të lehta të të menduarit që janë shumë shpërblyese. Dhe unë sugjeroj që ju njerëz të mësoni të bëni më mirë mikroekonomi.

Tani do t’ju jap një problem më të vështirë. Ekziston një zinxhir dyqanesh gomash në veriperëndim që ka pasur sukses të ngadaltë mbi 50 vjet, zinxhiri i dyqaneve të gomave Les Schwab.

Filloi të konkurronte me dyqanet që ishin në pronësi të kompanive të mëdha që prodhonin të gjitha gomat, Goodyears e kështu me radhë. Dhe, natyrisht, prodhuesit favorizuan dyqanet e tyre. Dyqanet e tyre kishin një avantazh të madh në kosto. Më vonë, Les Schwab u ngrit në konkurrencë me zbritjet e mëdha të çmimeve si Costco dhe Sam’s Club dhe më parë Sears, Roebuck e kështu me radhë. E megjithatë, këtu është Schwab tani, me qindra miliona dollarë në shitje. Dhe këtu është Les Schwab në të 80-at, pa arsim, duke bërë gjithë këtë.

Po si e bëri këtë? Unë nuk shoh shumë njerëz që duken sikur iu është ndezur një llambë. Epo, le ta mendojmë me pak rrjedhshmëri mikroekonomike.

A ka ndonjë dallgë që Schwab mund ta kishte kapur? Në minutën që ju bëni pyetjen, përgjigja shfaqet. Japonezët kishin një pozicion zero në goma, dhe ato u bënë të mëdha. Pra, ky djalë duhet të ketë hipur në atë dallgë në kohët e hershme. Pastaj, suksesi i ngadaltë pasues duhet të ketë disa shkaqe të tjera. Dhe ajo që ndoshta ka ndodhur këtu, padyshim, është se ky djalë ka bërë shumë gjëra siç duhet. Dhe ndër gjërat që ai duhet të ketë bërë siç duhet është se ai duhet të ketë shfrytëzuar atë që Mankiw e quan superfuqia e stimujve. Ai duhet të ketë një strukturë shumë të zgjuar nxitëse që drejton njerëzit e tij. Dhe një sistem i zgjuar i përzgjedhjes së personelit, etj. Dhe ai duhet të jetë shumë i zoti në marketig. Gjë që ai e bën, pasi ai është një artist.

Pra, ai duhej të kalonte një dallgë për të dalë mbi gomat japoneze, të cilat ishin shumë të suksesshme. Dhe më pas një fanatik i talentuar duhej të rregullonte shumë gjëra dhe t’i mbante ato në rregull me sisteme të zgjuara. Përsëri, një përgjigje jo aq e vështirë. Por cili do të ishte tjetër shkaku i mundshëm i suksesit të veçantë?

Ne punësojmë të diplomuar nga shkolla e biznesit dhe ata nuk janë më të mirë në këto probleme se sa ju. Ndoshta kjo është arsyeja që ne punësojmë kaq pak prej tyre.

Epo, si i zgjidha këto probleme? Natyrisht, po përdorja një motor të thjeshtë kërkimi në mendjen time për të kaluar nëpër stilin e listës së kontrollit, dhe po përdorja disa algoritme të përafërt që funksionojnë mjaft mirë në shumë sisteme komplekse, dhe ato algoritme funksionojnë diçka si kjo:

Suksesi ekstrem ka të ngjarë të shkaktohet nga disa kombinime të faktorëve të mëposhtëm:

  • Maksimizimi ose minimizimi ekstrem i një ose dy variablave. Për shembull, Costco ose dyqani ynë i mobiljeve dhe pajisjeve.
  • Shtimi i faktorëve të suksesit në mënyrë që një kombinim më i madh të nxisë suksesin, shpesh në mënyrë jolineare, siç kujtohet nga koncepti i pikës së ndërprerjes dhe koncepti i masës kritike në fizikë. Shpesh rezultatet nuk janë lineare. Ju merrni pak më shumë masë dhe merrni një rezultat lollapalooza. Dhe sigurisht, unë kam kërkuar për rezultate lollapalooza gjatë gjithë jetës sime, kështu që jam shumë i interesuar për modelet që shpjegojnë shfaqjen e tyre.
  • Një ekstrem i performancës së mirë mbi shumë faktorë. Për shembull, Toyota ose Les Schwab.
  • Duke kapur dhe hipur në një lloj dallge të madhe. Për shembull, Oracle. Meqë ra fjala, citova Oracle para se ta dija se CFO i Oracle, Jeff Henley ishte një pjesë e madhe e procedurave këtu sot.

Në përgjithësi, unë rekomandoj dhe përdor në zgjidhjen e problemeve algoritme të shkurtra të shpejta, dhe mendoj se ju duhet t’i përdorni ato si përpara ashtu edhe prapa.

Më lejoni t’ju jap një shembull. Unë e acaroj familjen time duke u dhënë atyre enigma të vogla dhe një nga enigmat që i dhashë familjes time jo shumë kohë më parë ishte kur thashë: “Ekziston një aktivitet në Amerikë me gara një-me-një dhe një kampionat kombëtar. I njëjti person fitoi kampionatin në dy raste me rreth 65 vjet diferencë. Tani gjeni aktivitetin.”

Përsëri, nuk shoh shumë llamba të ndezura. Dhe në familjen time, jo shumë llamba u ndezën. Por unë kam një djalë fizikant, i cili është trajnuar më shumë në llojin e të menduarit që më pëlqen. Dhe ai menjëherë dha përgjigjen e duhur, dhe ja mënyra se si arsyetoi: Nuk mund të jetë diçka që kërkon shumë koordinim sy-dorë. Askush 85 vjeç nuk do të fitojë një turne kombëtar të bilardos, aq më pak një turne kombëtar tenisi. Thjesht nuk mund të jetë. Më pas ai mendoi se nuk mund të ishte shah, të cilin ky fizikant e luan shumë mirë, sepse është shumë i vështirë. Kompleksiteti i sistemit dhe qëndrueshmëria e kërkuar janë shumë të mëdha. Por kjo çoi në damë. Dhe ai mendoi: “Aha! Ekziston një lojë ku përvoja e madhe mund t’ju udhëheqë të jeni më të mirët edhe pse jeni 85 vjeç.”

Gjithsesi, unë ju rekomandoj të gjithëve atë lloj zgjidhjeje të enigmave mendore, duke e kthyer mendimin si prapa ashtu edhe përpara. Dhe unë rekomandoj që ekonomia akademike të përmirësohet në mikroekonominë në shkallë shumë të vogël, siç tregohet këtu.

Shkëputur nga Poor Charlie’s Almanack nga Charles T. Munger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here