Astronomët zbulojnë imazhin e parë të një vrime të zezë masive në qendër të galaktikës sonë Rruga e Qumështit

Bota pa në imazhin e parë të egër, por të paqartë të vrimës së zezë supermasive në qendër të galaktikës sonë Rruga e Qumështit.

Astronomët besojnë se pothuajse të gjitha galaktikat, përfshirë edhe tonën, kanë këto vrima të zeza gjigante në qendër të tyre, ku drita dhe materia nuk mund të shpëtojnë, duke e bërë jashtëzakonisht të vështirë kapjen e imazheve të tyre. Drita përkulet në mënyrë kaotike dhe përdridhet nga graviteti ndërsa thithet në humnerë së bashku me gazin dhe pluhurin e mbinxehur.

Imazhi i zbuluar të enjten është kapur nga konsorciumi ndërkombëtar që qëndron pas teleskopit Event Horizon, një koleksion prej tetë teleskopësh radio të sinkronizuar në mbarë botën. Përpjekjet e mëparshme kishin gjetur vrimën e zezë në qendër të galaktikës sonë shumë të kërcyer për të marrë një pamje të mirë.

Feryal Ozel i Universitetit të Arizonës e quajti vrimën e zezë “gjiganti i butë në qendër të galaktikës sonë” ndërsa tregoi imazhin e ri.

Vrima e zezë e Rrugës së Qumështit quhet Shigjetari A*, afër kufirit të yjësive të Shigjetarit dhe Akrepit. Ai është 4 milionë herë më masiv se dielli ynë.

Ky nuk është imazhi i parë i vrimës së zezë. I njëjti grup lëshoi të parën në 2019 dhe ishte nga një galaktikë 53 milionë vite dritë larg. Vrima e zezë e Rrugës së Qumështit është shumë më afër, rreth 27,000 vite dritë larg. Një vit drite është 5.9 trilion milje.

Projekti kushtoi afro 60 milionë dollarë me 28 milionë dollarë nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës i SHBA-së.

Burimi: CNBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here