BE dhe Shtetet e Bashkuara ratifikojnë hapat për dekarbonizimin e çelikut

Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara ranë dakord të dielën të pezullojnë mosmarrëveshjet dypalëshe të OBT-së për çelikun dhe aluminin dhe të fillojnë diskutimet mbi një marrëveshje globale për çelikun dhe aluminin e qëndrueshëm. Marrëveshja, e rënë dakord nga shefja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen dhe presidenti i Shteteve të Bashkuara, Joe Biden, shënon një moment historik të ri në përpjekjet BE-SHBA për të arritur dekarbonizimin e industrive globale të çelikut dhe aluminit në luftën kundër ndryshimeve klimatike.

Prodhimi i çelikut dhe aluminit është një nga burimet më të larta të emetimit të karbonit në nivel global. Që prodhimi dhe tregtia e çelikut dhe aluminit të jetë e qëndrueshme, intensiteti i karbonit të industrisë, së bashku me problemet që lidhen me mbikapacitetin, duhet të adresohen.

Marrëveshja Globale do të kërkojë të sigurojë qëndrueshmërinë afatgjatë të industrive të të dyja palëve, të inkurajojë prodhimin dhe tregtinë e çelikut dhe aluminit me intensitet të ulët të karbonit dhe të rivendosë kushtet e orientuara nga tregu. Marrëveshja pritet të jetë e hapur për të gjithë partnerët me mendje të njëjtë për t’u bashkuar.

Përveç kësaj, pas njoftimit të Shteteve të Bashkuara se do të heqin tarifat e seksionit 232 për eksportet e çelikut dhe aluminit të BE-së deri në vëllimet e mëparshme të tregtisë, Bashkimi Evropian ka vendosur të marrë hapa për të pezulluar masat e tij ‘ribalancuese’ kundër Shteteve të Bashkuara. Të dyja palët kanë rënë gjithashtu dakord të ndalojnë mosmarrëveshjet e tyre përkatëse të OBT-së për këtë çështje.

Presidentja e Komisionit von der Leyen e përshëndeti marrëveshjen si një moment historik të rëndësishëm për “axhendën tonë të rinovuar dhe largpamëse me SHBA-në”.

“Marrëveshja globale do të shtojë një mjet të ri të fuqishëm në kërkimin tonë për qëndrueshmëri, arritjen e neutralitetit klimatik dhe sigurimin e një terreni të barabartë loje për industritë tona të çelikut dhe aluminit,” tha ajo: “Çlirimi i një burimi tjetër tensioni në partneritetin tregtar transatlantik do të ndihmojë industritë në të dyja anët”.

Tarifat e SHBA-së të aplikuara ndaj BE-së nga qershori 2018 ndikuan 6.4 miliardë euro të eksporteve evropiane të çelikut dhe aluminit, dhe tarifat e mëtejshme të aplikuara nga shkurti 2020 prekën rreth 40 milionë euro të eksporteve të BE-së të disa derivateve të çelikut dhe produkteve të aluminit. Si përgjigje, BE-ja prezantoi masa ribalancuese në qershor 2018 për eksportet e SHBA-së në BE në një vlerë prej 2.8 miliardë euro. Masat e mbetura të ribalancimit, që prekin eksportet me vlerë deri në 3.6 miliardë euro, ishin planifikuar të hynin në fuqi më 1 qershor 2021. BE-ja i pezulloi këto masa deri më 1 dhjetor 2021 për t’u dhënë hapësirë ​​palëve që të punojnë së bashku për të arritur një zgjidhje afatgjate.

Si do të rivendosë Marrëveshja kushtet e orientuara nga tregu në tregtinë e çelikut?

Secili pjesëmarrës do të promovojë tregtinë e çelikut dhe aluminit në relata miqësore me karbonin. Çdo pjesëmarrës do të sigurojë që politikat e brendshme të inkurajojnë “prodhimin e çelikut dhe aluminit të gjelbër”. Pjesëmarrësit do të marrin përsipër të zbatojnë masa në përputhje me rregullat e tyre të mbrojtjes tregtare. Për më tepër, ata do të përmbahen nga praktikat jo-tregtare që kontribuojnë në kapacitetet jo të orientuara nga tregu. Ata gjithashtu do të kontrollojnë investimet e brendshme nga aktorë jo-të orientuar nga tregu në përputhje me kuadrin e tyre ligjor të brendshëm përkatës.

Marrëveshja nuk është ekskluzive vetëm për dy vendet. BE dhe SHBA do të inkurajojnë ekonomitë e tjera me të njëjtin mendim të marrin pjesë.

Cilat janë hapat e mëtejshëm?

BE-ja do të nisë procedurën e saj të vendimmarrjes sipas Rregullores së BE-së për Zbatimin e Tregtisë me synimin për të pezulluar masat e ribalancimit. Vendimmarrja përfshin një procedurë ekzaminimi dhe votimi me Shtetet Anëtare.

Si do t’i ndihmojë kjo punëtorët dhe biznesin e BE-së?

Heqja e tarifave të Seksionit 232 për vëllimet historike të eksporteve të çelikut dhe aluminit të BE-së duhet të reduktojë kostot për eksportuesit e çelikut dhe aluminit, duke ndihmuar në mbështetjen e qëndrueshmërisë së dy industrive që së bashku punësojnë 3.6 milionë njerëz në BE.

Burimi: Komisioni Europian, Parlamenti EU, EU Annoucement, Fact Sheet

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here