Bloomberg: Rrënimi i bursës ruse fshin vlerën prej 250 miliardë dollarësh

Banka Qendrore ndërmerr hapa urgjent ndërsa kërcënimet e sanksioneve po qarkullojnë.

Aksionet shënojnë rënie rekord, rubla arrin nivelin më të ulët që ka pasur ndonjëherë.

Asetet ruse u ulën pasi sulmet ushtarake në të gjithë Ukrainën nxitën veprime emergjente të bankës qendrore dhe investitorët u përgatitën për raundin më të ashpër të sanksioneve perëndimore deri më tani, duke fshirë më shumë se 250 miliardë dollarë në vlerën e tregut të aksioneve.

Rubla u ul në një nivel të ulët rekord dhe stoqet ranë me 45% – tërheqja e tyre më e madhe ndonjëherë. Eurobondet ruse ranë, duke i shtyrë disa në një territor të shqetësuar. Banka e Rusisë tha se do të ndërhyjë në tregun valutor për herë të parë në vite dhe do të marrë masa për të zbutur paqëndrueshmërinë në tregjet financiare.

Sulmi ushtarak ndaj Ukrainës zbehu tregjet globale dhe ndezi një tjetër sulm të neverisë ndaj rrezikut global. Asetet ruse morën goditjen e tyre kryesore pasi Presidenti Vladimir Putin urdhëroi një operacion për “çmilitarizimin” e vendit, duke shkaktuar dënimin ndërkombëtar dhe një kërcënim të SHBA-së për “sanksione të rënda” të mëtejshme ndaj Moskës.

“Është e mundur një tejkalim i konsiderueshëm dhe dollari-rubla në 100 sigurisht që është në intervalin e duhur”, tha strategu i Commerzbank AG Ulrich Leuchtmann. “Unë nuk mendoj se ndërhyrjet do të jenë instrumenti kryesor i zgjedhjes. Ata mund të parandalojnë vetëm mbitejkalimet ekstreme. Rritjet e tarifave do të pasojë së shpejti.”

Banka Qendrore ruse nuk përmendi rritjen e normave të interesit, por tha se do t’u ofrojë bankave likuiditet shtesë duke ofruar 1 trilion rubla (11.5 miliardë dollarë) në një ankand repo njëditore. Politikëbërësit e kanë rritur normën bazë me 525 pikë bazë gjatë 12 muajve të fundit për të zbutur inflacionin.

Obligacionet sovrane të Rusisë ranë, duke i çuar disa në nivele të dështuara. Borxhi i Ukrainës në dollarë për 2033 u zhyt, duke e ngritur kërkesën me 88%, ndërkohë që tregu i monedhës vendase u pezullua dhe u vendosën kufizime për tërheqjet ditore të parave.

Rubla ra me 9.4% në tregtinë lokale në 89.60 për dollar. Opsionet e monedhës shohin një probabilitet prej më shumë se 50% që rubla të arrijë 100 për dollar në tremujorin e dytë.

Deri më tani, përgjigja e bankës qendrore është më e matur se tetë vjet më parë kur u ndez konflikti në Ukrainë për herë të parë.

Politikëbërësit ngritën normat në ditën e parë të punës pasi parlamenti rus miratoi përdorimin e ushtrisë së saj në Ukrainë në vitin 2014. Me rënien e çmimeve të naftës më vonë në të njëjtin vit, Banka e Rusisë përfundoi duke e ngritur normën e saj bazë deri në 17% për të zbutur një krizë monetare.

Një rritje në kostot e huamarrjes mund të jetë jashtë tryezës për momentin, megjithëse një vendim për të rritur normat në të ardhmen varet nga mënyra se si do të jetë rubla, sipas Piotr Matys, një strateg i lartë i monedhës në InTouch Capital Markets Ltd. në Londër.

Nëse rubla “relativisht arrin shpejt dhe tejkalon” 100 kundrejt dollarit, mundësia e një rritje të normës mund të hyjë në lojë, tha ai.

“Ritmi dhe shkalla e zhvlerësimit të rublës do të jenë vendimtare,” tha ai. “Ndërhyrja në monedhë është linja e parë e mbrojtjes dhe banka qendrore grumbulloi rezerva të konsiderueshme në valutë për ta lejuar atë të ndërhyjë për të ngadalësuar ritmin e zhvlerësimit të rublës. Linja e dytë e mbrojtjes do të ishte një rritje emergjente e normës, siç u dëshmua në kulmin e krizës së mëparshme të rublës në 2014.

Bankës qendrore mund t’i kërkohet më shumë mbështetje nëse kompanitë dhe bankat kryesore ruse janë në shënjestër të Perëndimit. Në një deklaratë të vonë gjatë natës, presidenti i SHBA Joe Biden tha se ai do të njoftonte “pasoja të mëtejshme” për Rusinë më vonë të enjten, përveç sanksioneve të zbuluara në fillim të javës.

Biden të martën kishte vendosur një “këst të parë” të pjesshëm të sanksioneve – një paketë modeste që mbyti vëzhguesit politikë dhe tregjet financiare – më pas vazhdoi me masa shtesë të nesërmen, duke përfshirë sanksionet kundër Nord Stream 2 AG, kompania që ndërtoi tubacionet e gazit natyror prej 11 miliardë dollarësh që lidh Rusinë me Gjermaninë.

Banka qendrore e Rusisë, e cila për herë të fundit kreu ndërhyrje të drejtpërdrejta në monedhën në 2014, mund të përdorë masa të tjera për të qetësuar tregun. Sofya Donets, ekonomiste në Renaissance Capital në Moskë, tha se opsionet e saj përfshijnë mundësinë e vendosjes së kufizimeve në fluksin ndërkufitar të kapitalit dhe blerjet e aseteve, duke u fokusuar veçanërisht në borxhin e brendshëm të rublës.

“Është e mundur të supozohet, sipas skenarit aktual, se sanksionet do të jenë maksimalisht të ashpra”, duke sjellë në plan të parë “motivimet politike” të bankës qendrore, tha ajo. “Kjo i bën ato më pak të parashikueshme.”

Burimi: Bloomberg

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here