Cilat sanksione do ta dëmtonin më shumë Putinin dhe kush i paguan këto sanksione?

Në një intervistë, Stephen Kotkin, një profesor i historisë ruse, shpjegon se si Perëndimi mund të mbajë parimet e tij në një mënyrë praktike.

Stephen Kotkin është profesor i historisë dhe marrëdhënieve ndërkombëtare në Universitetin e Princeton dhe autor i disa librave, duke përfshirë një biografi me shumë vëllime të liderit sovjetik Joseph Stalin. Në një intervistë të fundit, Kotkin dhe unë diskutuam planet e presidentit rus Vladimir Putin për Ukrainën dhe nëse sanksionet ekonomike dhe financiare mund ta pengojnë atë. Këtu është një transkript pakëz i modifikuar i bisedës sonë.

Tim O’Brien: A u befasuat nga fjalimi i zhurmshëm i Putinit të hënën që e “pikturoi” Ukrainën si një krijim sovjetik pa të drejtë pavarësie?

Stephen Kotkin: Jo. Ai e ka bërë një version të këtij fjalimi shumë herë; ishte emocionale dhe ishte një numër i madh gjysmë të vërtetash të lidhura së bashku. … ajo që ai duhet të bëjë është të marrë koncesionet që dëshiron pa pasur nevojë të paguajë çmimin e një pushtimi në shkallë të gjerë.

TOB: Pra, nuk mendoni se ai dëshiron të përballojë koston e plotë të një lufte?

SK: Ai nuk e paguan çmimin personalisht. Të tjerët e paguajnë çmimin. Qytetarët ukrainas, ushtarët rusë, konsumatorët vendas rusë – ata lloj njerëzish paguajnë çmimin. Por është gjithmonë më lirë të marrësh gjërat e tua falas sesa të paguash çmimin. Pra, kjo është arsyeja pse ne po diskutojmë sanksionet.

TOB: Unë i shoh sanksionet si një formë lufte financiare që lejon SHBA-në dhe Evropën Perëndimore të shmangin shpalljen e një lufte tradicionale ushtarake. Por unë mendoj se ju i shihni ato si kundërproduktive nëse nuk vendosen siç duhet.

SK: Pra, ju keni disa çështje këtu. Njëra është, çfarë po përpiqeni të arrini me sanksionet, cilat janë qëllimet tuaja me sanksionet dhe a janë ato synime të arritshme? Një pyetje më e madhe është se kush e paguan koston e sanksioneve? Ajo që ndodh në pjesën më të madhe me sanksionet ekonomike është se banorët vendas, civilët, paguajnë çmimin. Regjimet nuk paguajnë vërtet një çmim. … Sanksionet të bëjnë të ndihesh më mirë që po bën diçka, por a arrijnë ato qëllimet e ndëshkimit të atij regjimi apo modifikimit të sjelljes së atij regjimi? Këto janë pyetje empirike. Ju duhet t’u përgjigjeni këtyre pyetjeve në mënyrë empirike. Këto nuk janë pyetje që mund t’i përgjigjeni filozofikisht.

TOB: Si do t’i përgjigjeshit atyre pyetjeve, në mënyrë empirike?

SK: Le të shqyrtojmë të gjitha gjërat për të cilat ata po flasin. … Unë jam pro sanksioneve, por ato duhet të jenë të zgjuara. Nëse nuk mund të pengoni, të paktën po kërkoni të ndëshkoni. Mund të fillojmë me sanksionet e energjisë. Pra, kush e paguan koston e sanksioneve të energjisë? Popullsia evropiane. Prodhuesit evropianë paguajnë kostot. Evropianët nuk kanë alternativa ndaj gazit dhe naftës ruse tani në shkallë të mjaftueshme. … Le të zbresim listën e të gjitha sanksioneve të tjera. Le të flasim për bankat dhe dëbimin e rusëve nga Swift [sistemi ndërkombëtar i pagesave]. Në asnjë mënyrë evropianët nuk do ta lejojnë atë, sepse kjo e bën më të vështirë pagesën e naftës dhe gazit rus. … Dhe në çdo rast, kujt i duhet Swift? A kanë nevojë rusët Swift? Apo evropianët kanë nevojë për Rusinë në Swift që të mund të blejnë naftën dhe gazin e tyre? Ju mund t’i fusni në listen e zezë bankat ruse që nuk bëjnë transaksione me evropianët, por nëse doni të blini grurë, dëshironi të blini bakër, dëshironi të blini paladium, dëshironi të blini naftë dhe gaz – si do t’i bëni transaksione?

TOB: Pra, pikëpamja juaj është se ndikimi i sanksioneve mund të kthehet në bumerang te evropianët dhe SHBA?

SK: Epo, ne nuk e dimë me siguri sepse nuk ka ndodhur ende, por potencialisht është kështu. Sa më shumë të shikoni nën kapuç, aq më shumë shihni se sanksionet që do të shkaktojnë më shumë dhimbje për Rusinë do të shkaktojnë gjithashtu dhimbje shumë të rënda për aleatët dhe partnerët tanë.

TOB: Le të flasim për sanksionet teknologjike dhe goditjen e transfertave të teknologjisë.

SK: Kjo është deri tani më e mira. Kontrollet e eksportit në teknologji, transferimi i teknologjisë – ato janë gjithmonë pikat e mbytjes, veçanërisht për vendet eksportuese të mallrave që varen plotësisht nga transferimi i teknologjisë. Edhe Kina është plotësisht e varur nga transferimi i teknologjisë. Pra, ky është asi nën mëngë. Kjo është ajo ku ata paguajnë një çmim më të lartë. … Pothuajse çdo gjë ka softuer të prodhuar nga Amerika ose pajisje amerikane. Ju po flisni për hapësirën ajrore ruse, po flisni për llogaritjen kuantike, po flisni për AI, po flisni për gjëra më në fund për të cilat interesohet vetë Putini. … Por këtu është gjëja: Sa i zbatueshëm është një ndalim i përgjithshëm i eksportit të softuerëve dhe pajisjeve amerikane në zinxhirin global të furnizimit? Ky është një propozim shumë i vështirë.

TOB: Nëse do të ishit në Shtëpinë e Bardhë dhe do të mund të tundnit një shkop magjik që do të detyronte Departamentin e Thesarit dhe Departamentin e Shtetit të përqafonin menjëherë një menu sanksionesh, si do të dukej?

SK: Do të bëhej fjalë për këto kontrolle të eksportit të produkteve që ishin të rëndësishme dhe të detyrueshme, dhe unë do të filloja t’i numëroja ato publikisht. Le të kujtojmë, edhe nëse e arrijmë këtë, edhe nëse kemi atë që unë do ta quaja “sanksione të zgjuara”, ku çmimi është mbi regjimin e Putinit dhe jo mbi aleatët tanë, mbi popullin rus ose mbi ne, Rusia mund të hakmerret përsëri. Ato janë burimi i paladiumit, nikelit, titanit dhe bakrit. Së bashku me Ukrainën, ato janë pothuajse një e treta e prodhimit global të grurit. Njerëzit thonë: “Oh, kjo nuk do të ndodhë kurrë, sepse Rusia ka nevojë për para. Ajo duhet të mbajë eksportet e saj në rritje.” Por Rusia është më e gatshme ta përthithë atë dhimbje sesa vendet evropiane, ose sesa mund të jemi ne nëse shohim njerëz të uritur. Le të kujtojmë gjithashtu, që nga fundi i vitit 2015, këta djem kanë ndërtuar rezervat e katërta më të larta të valutës në botë. Është të paktën 640 miliardë dollarë. Ata gjithashtu kanë një fond kombëtar emergjence, i cili është 12% e PBB-së së tyre. Është 185 miliardë dollarë sepse Putini nuk shpenzoi për lehtësimin e Covid. Ai vetëm tha: “Populli im do të vuajë. Por unë do të kem një fond për ditët me shi, sepse nëse Perëndimi vjen pas meje, unë duhet të izolohem. Unë duhet të kem një kështjellë.” Pra, pamja makro e Rusisë është po aq e fortë sa çdo vend që po kalon ndonjëherë në një Armageddon financiar të kërcënuar.

TOB: Dhe nafta po tregtohet me pothuajse 100 dollarë për fuçi.

SK: Çmimi i barabartë i Rusisë për naftën është rreth 44 dollarë për fuçi. Buxheti i tyre është i balancuar dhe nëse shesin naftë vitin e ardhshëm me këto çmime, do të jenë në suficit buxhetor. Pronësia e huaj e obligacioneve ruse është nën 20%. Ata janë gati të thithin llojin e dhimbjes që po kërcënojmë në shumë fusha. Evropa nuk është gati dhe ne nuk jemi aq të gatshëm sa themi se jemi. Ky nuk është një argument për të mos bërë asgjë. Ky është një argument për të bërë më mirë. Ky është një argument për të mbledhur veprimet tona. Dhe kjo vlen për Kinën, jo vetëm për Rusinë. Çfarë po bëjmë ne duke transferuar teknologjinë që u nevojitet atyre për regjimet e tyre autokratike, represive, agresive? Ne kemi mjetet dhe kemi përvojën e Luftës së Ftohtë, dhe ne mund ta bëjmë këtë. Por a jemi gati ta bëjmë tani?

TOB: Si e shihni këtë lojë me Putinin?

SK: Nuk e dimë se çfarë do të bëjë. Edhe njerëzit e tij nuk e dinë. Ai i bën këto përshkallëzime graduale. Nuk është vetëm pushtimi gjithëpërfshirës ai që është kërcënimi. Është ngritja ku hapni çarje në aleancën perëndimore, ku dobësoni regjimin ukrainas dhe ndoshta edhe e rrëzoni atë pa hyrë në fakt shumë thellë në vend. Ai teston kërcënimin tonë për sanksione sistematike. Nëse mund ta bëjmë atë të përshkallëzohet, atëherë duhet të negociojmë më seriozisht për disa nga shqetësimet e tij. Ne nuk mund të heqim dorë nga parimet e Perëndimit që ne mbrojmë, kështu që ne duhet të gjejmë mënyra krijuese për t’i dhënë Rusisë një aksion në rendin ndërkombëtar. Është një recetë për paqëndrueshmëri të përhershme, nëse ata mendojnë se nuk kanë asnjë interes. Nëse ata kanë një aksion, atëherë ne kemi një shans për modifikim të sjelljes.

TOB: Si duket modifikimi i sjelljes?

SK: Unë do të thosha se Ukraina ruan të drejtën për t’u bashkuar me çdo grupim apo aleancë që dëshiron, por ne do ta shndërrojmë aneksimin tuaj të detyruar, të paligjshëm të Krimesë në një shitje. Ashtu si Alaska, post fakto. Ju do të paguani një çmim shumë të lartë financiarisht për Krimenë. Por për këtë, ne duam modifikimet e mëposhtme të sjelljes: Ne duam që ju të njihni dhe të largoheni nga i gjithë pjesa tjetër e territorit të Ukrainës dhe të siguroheni që sovraniteti ukrainas të mbrohet; ne duam që ju të largoheni nga Moldavia dhe ne duam këto gjëra të tjera. … Gjeografia e Ukrainës është e përhershme dhe aftësitë frikësuese dhe pushtuese të Rusisë janë të pacaktuara. Putini tërhiqet tani dhe ai kthehet nesër. E vetmja mënyrë që mund ta ndaloni këtë është përmes diplomacisë, një proces negocimi ku nuk hiqni dorë nga parimet tuaja më të mëdha. Ju nuk e lejoni atë të aneksojë me forcë Krimenë, ju e shndërroni atë në një shitje. Ju nuk e lejoni atë të përcaktojë politikën e jashtme të Ukrainës, sepse Ukraina është një komb sovran. … [Është] një version praktik i mbajtjes së parimeve, në vend të një versioni të rreptë të parimeve – që është një recetë për paqëndrueshmëri të përhershme.

Burimi: Bloomberg Opinion

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here