Çiftet që harxhojnë shumë për unazat e martesës kanë gjasa të ndahen

Dasmat, të cilat shpesh shihen si festime të gëzueshme dashurie, mund të kenë një ndikim financiar të fshehur në jetëgjatësinë e martesës, sipas një studimi nga profesorët e ekonomisë Hugo M. Mialon dhe Andrew Francis-Tan.

Ndryshe nga besimi i zakonshëm se shpenzimi i madh për unazat e fejesës dhe dasmës tregon përkushtim, studimi i tyre sugjeron një shkallë më të lartë divorci midis çifteve me shpenzime ekstravagante. Nga ana tjetër, studimi zbulon ndikimin pozitiv të investimit në një muaj mjalti në reduktimin e gjasave për divorc.

Studimi, i titulluar “Një diamant është përgjithmonë“: marrëdhënia midis shpenzimeve të dasmës dhe kohëzgjatjes së martesës, u bazua në të dhëna nga mbi 3000 individë të martuar në Shtetet e Bashkuara. Gjetja kryesore tregon një korrelacion midis shpenzimeve më të larta të dasmës dhe rritjes së rrezikut të divorcit.

Në mënyrë të veçantë, studimi thekson se shpenzimi midis 2000 dhe 4000 dollarëve për një unazë fejese lidhet me një rrezik 1.3 herë më të lartë të divorcit për burrat krahasuar me shpenzimet midis 500 dhe 2000 dollarë. Për më tepër, dasmat që kushtojnë më pak se 1000 dollarë shfaqin një probabilitet më të ulët divorci sesa ato që kalojnë 20,000 dollarë, me këto të fundit që rrisin rrezikun me 1.6 në rastin e grave.

Është interesante se studimi nxjerr në pah ndikimin pozitiv të një muaji mjalti në jetëgjatësinë e martesës. Çiftet që investojnë në udhëtime pas dasmës shfaqin një probabilitet më të ulët për divorc, duke theksuar rëndësinë e përvojave të përbashkëta përtej ditës së dasmës.

Përveç kësaj, studiuesit zbuluan se vendosja e një rëndësie të tepruar në pamjen e një partneri në vendimin për t’u martuar shoqërohet me kohëzgjatje më të shkurtër të martesës.

Duke sfiduar nocionin e përhapur se shpenzimet më të larta pasqyrojnë përkushtimin dhe dashurinë, studimi inkurajon një rishqyrtim të vendimeve financiare të lidhura me martesën. Ai sugjeron që, në mënyrë të kundërt, shpenzimet më pak mund të kontribuojnë në suksesin afatgjatë të një martese.

Studiuesit mbrojnë një qasje të ekuilibruar, duke theksuar rëndësinë e përvojave kuptimplota mbi konsideratat materialiste kur zgjedhin një partner të jetës. Shpresa është që këto gjetje t’i fuqizojnë çiftet të marrin vendime të informuara dhe të arsyeshme për dasmat dhe martesat e tyre.

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here