Një stuhi diellore masive është rrugës për në Tokë

Stuhia diellore më e madhe 4 vjet do të godasë Tokën. Ajo mund prishë GPS dhe të godasë satelitët.

Shpërthimi i parë i madh i ciklit aktual diellor ka shpërthyer nga dielli. Një stuhi diellore masive që thuhet të jetë më e madhja në katër vjet është rrugës për në Tokë. Sipas shkencëtarëve, stuhia diellore është mjaft e madhe për të prishur GPS dhe për të goditur satelitët në orbitë. Stuhia masive diellore mund të rrisë gjithashtu nivelet e rrezatimit për pasagjerët dhe ekuipazhin në aeroplanë të fluturimit të lartë. Stuhitë diellore të këtij lloji janë gjithmonë shqetësim për astronautët në bordin e ISS pasi ato janë jashtë atmosferës mbrojtëse të Tokës.

Shpërthimi diellor që shkaktoi stuhinë dërgon rrezatimin që udhëton me rreth 1.6 milion kilometra në orë. Stuhia diellore parashikohej të vinte më 11-13 korrik sipas Administratës Kombëtare të Aeronautikës dhe Hapësirës (NASA). Me 1.6 milion kilometra në orë, stuhia gjeomagnetike do të godasë Tokën në çdo kohë. Gjatë ngjarjes, sinjalet celularë do të ndërpriten. Stuhia përbëhet nga një rrjedhë me shpejtësi të lartë e grimcave shumë të ngarkuara të nisura në drejtim të Tokës nga atmosfera e diellit. Mund të shkaktojë një stuhi të vogël diellore në magnetosferën e Tokës. Shkencëtarët thonë se kur grimcat godasin atmosferën e Tokës, ato mund të drejtohen më tej në linjat e fushës magnetike dhe të depërtojnë në atmosferë pranë poleve veriore dhe jugore. Shkencëtarët thonë se disa gjëra ka të ngjarë të ndodhin kur grimcat e ngarkuara godasin atmosferën e planetit tonë. Kur protonet energjikë përplasen me satelitët ose njerëzit në hapësirë, ato mund të depërtojnë thellë në objektin me të cilin përplasen dhe të shkaktojnë dëme në qarqe telektronike ose ADN-në biologjike”, shpjegoi Qendra e Parashikimit të Motit Hapësinor në një lëshim të Shtunën, 10 Korrik. Akoma nuk ka të dhëna zyrtare nga NASA nëse stuhia mbërriti tek ne, apo pati devijim ndërkohë dhe çfarë shkaktoi.

Si ndikon Stuhia Diellore Tokë dhe njerëzim?

Sipas NASA shpërthimet diellore janë shpërthime të fuqishme rrezatimi. Rrezatimi i dëmshëm nga një shpërthim nuk mund të kalojë nëpër atmosferën e Tokës për të ndikuar fizikisht tek njerëzit në tokë, megjithatë – kur janë mjaft të forta – ato mund të shqetësojnë atmosferën në shtresën ku udhëtojnë sinjalet GPS dhe komunikuese.

Burimi: NASA, CNN

Shpërndaje

1 Koment

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here