Dita Botërore e Popullsisë: India do të kalojë Kinën në vitin 2023, thotë Organizata e Kombeve të Bashkuara

India pritet të bëhet vendi më i populluar në botë vitin e ardhshëm, duke kaluar Kinën me 1.4 miliardë banorë, sipas shifrave të OKB-së.

Deri në nëntor 2022, planeti do të jetë shtëpia e 8 miliardë banorëve.

Por rritja e popullsisë nuk është aq e shpejtë sa dikur.

Tani është në ritmin e tij më të ngadaltë që nga viti 1950 dhe është vendosur të arrijë kulmin, thotë OKB-ja, rreth viteve 2080 në rreth 10.4 miliardë, megjithëse disa demografë besojnë se kjo mund të ndodhë edhe më shpejt.

Por popullsia e botës po zgjerohet në mënyrë të pabarabartë.

Më shumë se gjysma e rritjes që do të shohim në 30 vitet e ardhshme do të ndodhë në vetëm tetë vende – Republika Demokratike e Kongos, Egjipti, Etiopia, India, Nigeria, Pakistani, Filipinet dhe Tanzania.

Në të njëjtën kohë, disa nga ekonomitë më të zhvilluara të botës tashmë po shohin rënie të popullsisë pasi normat e lindshmërisë bien nën 2.1 fëmijë për grua, e cila njihet si “shkalla e zëvendësimit“. Në 61 vende, thotë raporti, popullsia do të bjerë me të paktën 1% deri në vitin 2050.

Me një nga normat më të ulëta të lindshmërisë në botë (me 1.15 fëmijë për grua), Kina ka njoftuar se popullsia e saj do të fillojë të bjerë vitin e ardhshëm – shumë më herët sesa mendohej më parë. Kjo ndodh pavarësisht se vendi braktisi politikën e tij për një fëmijë në 2016 dhe futi stimuj për çiftet që të kenë dy ose më shumë fëmijë.

Ndërsa popullsia e Indisë vazhdon të rritet, ajo pothuajse me siguri do të kalojë Kinën si vendi me popullsinë më të madhe në botë.

Normat e fertilitetit po bien globalisht – madje edhe në shumë prej vendeve ku popullsia po zgjerohet. Kjo është për shkak se, ndërsa gjeneratat e mëparshme zgjerohen, ka më shumë njerëz që kanë fëmijë, edhe nëse individualisht ata njerëz kanë më pak fëmijë sesa prindërit e tyre.

Rritja është gjithashtu kryesisht falë zhvillimeve në mjekësi dhe shkencë që do të thotë se më shumë fëmijë po mbijetojnë në moshën madhore dhe më shumë të rritur në pleqëri. Ky model ka të ngjarë të vazhdojë, që do të thotë se deri në vitin 2050 jetëgjatësia mesatare globale do të jetë rreth 77.2 vjet.

Por ky model do të thotë se pjesa e popullsisë globale të moshës 65 vjeç e lart parashikohet të rritet nga 10% këtë vit në 16% në vitin 2050. Përsëri shpërndarja do të jetë e pabarabartë me disa vende, në Azinë Lindore dhe Evropën Perëndimore, tashmë duke parë më ekstreme në plakje.

Burimi: BBC
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here