Inflacioni u rrit me 9.1% në qershor— një nivel i ri për këto 40 vite

Ndërsa inflacioni i shpejtë nxit frikën në rritje të recesionit, të dhënat e reja treguan se çmimet e konsumit u rritën me 9.1% në 12 muajt që përfundojnë në qershor, duke arritur një nivel më të keq se sa pritej në 40 vjet pas një rritje të paprecedentë të çmimeve të gazit.

Fakte:

  • Çmimet e përgjithshme u rritën 1.3% nga maji – duke tejkaluar 1.1% që prisnin ekonomistët dhe shumë më të larta se rritja e muajit të kaluar prej 1%, sipas të dhënave të publikuara nga Departamenti i Punës të mërkurën.
  • Rritja e papritur shënon rritjen më të madhe 12-mujore që nga periudha që përfundon në nëntor 1981, sipas publikimit, dhe vjen pasi çmimet në maj u kthyen papritur në nivelin më të lartë të 40 viteve.
  • Rritja më e keqe se sa pritej ishte rezultat i rritjeve në të gjitha kategoritë, ku benzina, strehimi dhe ushqimi ishin kontribuesit më të mëdhenj, tha qeveria.
  • Indeksi i energjisë u rrit 7.5% gjatë muajit dhe kontribuoi gati gjysmën e rritjes së përgjithshme, i nxitur më lart nga indeksi i benzinës, i cili u rrit me 11.2%.
  • Inflacioni bazë, i cili përjashton çmimet e paqëndrueshme të ushqimeve dhe energjisë, u rrit me 0.7% kundrejt një pritshmërie prej 0.5%; Çmimet e shtëpive u rritën me ritmin më të shpejtë në 31 vjet, ndërsa çmimet e qirave u rritën me ritmin më të madh në më shumë se 35 vjet.
  • Aksionet ranë menjëherë pas raportit, me Dow Jones Industrial Average që zvogëloi fitimet para tregut dhe tregtohej me 308 pikë deri në orën 8:45 të mëngjesit.

Rritja e çmimeve të energjisë ka ndihmuar në rritjen e inflacionit në nivelin më të lartë në dekada gjatë pandemisë, dhe aksionet kanë vuajtur muajt e fundit ndërsa zyrtarët e Rezervës Federale punojnë për të luftuar rritjen duke hequr masat stimuluese të bankës qendrore të epokës së pandemisë.

Pas rritjes me 27% në 2021, standardi S&P 500 ka rënë me 20% këtë vit. Ndërkohë, çmimet e naftës u rritën përsëri drejt niveleve më të larta vjetore prej më shumë se 120 dollarë për fuçi në qershor, mes shqetësimeve për furnizimin gjatë sezonit të udhëtimeve verore – duke iu shtuar atyre të nxitura nga sanksionet kundër Rusisë, një nga vendet më të mëdha prodhuese të naftës në botë. Çmimet kanë rënë nën 100 dollarë për fuçi këtë muaj, por ekspertët nuk janë aq të sigurt se sa do të zgjasë kjo gjë.

Në një komunikim për klientët të dielën mbrëma, ekonomistët e Goldman thanë se presin që çmimet e konsumit të rriten më shpejt këtë verë pasi kostot e transportit dhe sigurimit shëndetësor vazhdojnë të rriten, duke e shtyrë inflacionin bazë nga 5.9% në qershor në 6.3% në shtator.

Disa ekspertë besojnë se rritja e çmimeve mund të zgjasë me vite. “Konsumatorët mund të duhet të jetojnë në një botë ku inflacioni është vazhdimisht më i lartë se në dekadat e mëparshme,” tha shefi i ekonomisë financiare të LPL, Jeffrey Roach, duke përmendur shqetësimet nga bankierët qendrorë si Christine Lagarde i Bashkimit Evropian, i cili paralajmëroi se ka “shenja në rritje” – duke përfshirë luftën e vazhdueshme në Ukrainë – që sugjerojnë se “goditjet e furnizimit që dëmtojnë ekonominë mund të vazhdojnë” përtej 2024-ës.
Burimi: Forbes
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here