Donald Trump padit Teknologjitë

Ish-presidenti amerikan Donald Trump është duke ngritur një proces gjyqësor kundër Facebook, Twitter dhe Google. Nga kampi i tij i golfit në Bedminster, New Jersey, ish-Presidenti Donald Trump njoftoi padinë e tij kundër Facebook, Twitter dhe Google, për ndalimin e tij nga faqet e tyre të mediave sociale. Trump, i cili po pretendon censurë nga Teknologjitë e Mëdha, e quajti gjyqin një “betejë thelbësore në mbrojtjen e Amendamentit të Parë”. Faqet kryesore të mediave sociale pezulluan Trump nga platformat e tyre pas trazirave të 6 janarit në Kongres, pasi Trump postoi tweets që dyshohet se “nxitën dhunën”. 

Procesi gjyqësor ka të ngjarë të synojë Seksionin 230 të Aktit të Komunikimit të Mirësjelljes, i cili mbron kompanitë private nga përgjegjësia për përmbajtjen e përdoruesit të tyre, duke i bërë ato një “platformë” sesa një “botues”. 

Ekzekutivët e kompanive Mark Zuckerberg, Jack Dorsey dhe Sundar Pichai janë emëruar personalisht në padi. Ish presidenti fajësoi ish-zonjën e parë Michelle Obama për ndalimin; e cila tha se ishte “koha që kompanitë e Silicon Valley të ndalonin së mundësuari këtë sjellje monstruoze” dhe bëri thirrje që kompanitë të “ndalojnë përgjithmonë këtë njeri nga platformat e tyre”. 

Trump gjithashtu pretendoi se demokratët e detyruan Facebook-un ta ndalonte atë për arsye të motivuara politikisht. Çfarë ndodh tani? Trump po padit gjigantët e teknologjisë së bashku me Institutin Amerikan të Politikave të Para (AFPI), i cili ka pretenduar se procesi gjyqësor vjen në emër të çdo amerikani. Ish-presidenti i ka kërkuar gjykatës të urdhërojë ndërmarrjet që të rikthejnë vendin e tij dhe anëtarët e tjerë të klasës së propozuar të paditësve. Padia është e formatit Class-Action, që do të thotë është një procedurë ligjore që lejon shumë njerëz me ankesa të ngjashme të bashkohen së bashku dhe të ngrenë një padi. Padia është ngritur nga një paditës kryesor (ose paditës kryesor) në emër të një grupi më të madh (“klasa”). Në këtë mënyrë, Trump mendon të arrijë fitore duke përdorur efektin e publicitetit më të madh dhe duke u mbështetur në grupe interesi. 

Ai gjithashtu dëshiron që gjykata të shpallë antikushtetues një ligj federal, Seksionin 230 të Aktit të Komentit të Komunikimit. Skeptikët argumentojnë se Trump ka ngritur mijëra padi gjatë karrierës së tij pa i çuar ato në gjykatë. 

Burimi: Newsweek.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here