Dy studime tregojnë se Omicron mund të jetë më pak i dëmshëm se Delta

Dy studime të reja nga Britania dhe Skocia mbështesin të dhënat e hershme nga Afrika e Jugut se ndërsa varianti Omicron i COVID duket të jetë më i transmetueshëm, ai mund të shkaktojë sëmundje më pak të rënda sesa varianti Delta.

Studimi i parë nga ekipi i reagimit ndaj COVID në Imperial College në Londër vlerësoi të gjitha rastet e konfirmuara të testuara me PCR të Omicron dhe Delta në gjysmën e parë të dhjetorit – konkretisht sa raste të secilit variant u shtruan në spital. Ai zbuloi se nga 56,000 rastet Omicron dhe 269,000 rastet Delta, ata me Omicron kishin rreth 20 përqind më pak gjasa të kërkonin kujdes spitalor dhe 40 përqind më pak të ngjarë të shtroheshin në spital gjatë natës ose më gjatë.

Në studimin e dytë nga Universiteti i Edinburgut, shkencëtarët dhe ekspertët e tjerë raportuan se pacientët Omicron kishin dy të tretat më pak gjasa për t’u shtruar në spital sesa pacientët Delta.

Sidoqoftë, studimi pranoi se pothuajse 24,000 raste të Omicron të vlerësuara në Skoci ishin kryesisht midis njerëzve të moshës 20 deri në 39 vjeç, të cilët kanë shumë më pak gjasa të vuajnë nga raste të rënda të COVID.

Gjetjet nuk janë shqyrtuar ende nga ekspertë të tjerë, standardi i artë në kërkimin shkencor. Gjithashtu ekspertët theksojnë se studimet kanë kufizime. Për shembull, gjetjet janë specifike për një moment të caktuar kohor gjatë një situate që ndryshon me shpejtësi në Mbretërinë e Bashkuar dhe vendet e tjera mund të mos ecin në të njëjtën mënyrë.

Burimi: AP

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here