E hëna blu, dita më e trishtë e vitit

E hëna blu” bie gjithmonë të hënën e tretë të vitit, këtë vit më 15 janar. Psikoterapistja Astrid Jorda e di se çfarë fshihet pas saj dhe si t’i shpëtojë mendimeve të turbullta.
Muajt e dimrit janë të vështirë për shumë njerëz. Megjithatë, ka një ditë që është më e trishtuar se të gjitha të tjerat – dhe ajo duhet të jetë gjithmonë e hëna e tretë e vitit. Pra sot.

Teoria vjen nga psikologu britanik Cliff Arnall, ideja pas saj: gjërat si moti, paratë dhe motivimi kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në mirëqenien e njerëzve. Madje studiuesi doli me një ekuacion: Sipas kësaj, janari është i vrenjtur, bilanci bankar është i ulët pas festave, sezoni i Krishtlindjeve me gjithë shkëlqimin e tij ka përfunduar dhe rezolucionet e mira janë thyer prej kohësh.

Formula që doli Arnall tregon qartë këtë të ashtuquajtur “e hëna blu“. Emri vjen nga fjala angleze “blue“, e cila jo vetëm që i referohet ngjyrës blu, por gjithashtu mund të nënkuptojë “i trishtuar” ose “i dëshpëruar“.

Jo shkencë
Ideja është mjaft qesharake, por baza shkencore për pretendimin është mjaft e hollë,” thotë Astrid Jorda, terapiste në Institutin për Psikoterapinë në Spitalin Universitar Kepler në Linz. “Lumturia është shumë individuale dhe e vështirë për t’u krahasuar.” Cliff Arnall duhej të pranonte shumë kritika për tezën e tij, por shumë nga teoritë e tij janë të justifikuara. “Krishtlindja me të gjitha dritat ka përfunduar, jashtë është gri dhe me mjegull në shumë vende, pushimet verore janë ende shumë larg. Dhe është ende e hënë. Asgjë nga këto nuk kontribuon domosdoshmërisht në ndjenjat e mëdha të lumturisë.” Për më tepër, sezoni i festave është një kohë e komunitetit, familjes dhe festimeve. “Në janar kjo do të zhduket dhe ju do të jeni përsëri një luftëtar i vetëm, si të thuash“, thotë Astrid Jorda.

Përsa i përket ndjenjës, studiuesi ka të drejtë, thotë psikoterapistja dhe këshillon ta shfrytëzoni këtë kohë si mundësi. “Të ndalosh për një moment dhe të kthehesh përsëri në tokë.”

Kjo ju ndihmon të kujdeseni mirë për veten dhe, në mënyrë ideale, të keni disa ditë të shëndetshme. “Ndoshta hiqni dorë nga sheqeri dhe alkooli për një javë, dilni në natyrë ose shkoni në sauna. Do të shihni që më pas do të ndiheni shumë më mirë dhe më energjik.”

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here