Edhe duart mund t’ju tradhtojnë

Nëse po përpiqeni të fshihni se si ndiheni për diçka, jini të kujdesshëm me duart tuaja.

Ne jemi kafshë shoqërore dhe bashkëveprimi i suksesshëm me të tjerët përfshin perceptimin e saktë të gjendjeve të tyre emocionale. Megjithëse shprehjet e fytyrës shpesh zbulojnë se si ndihet një person, trupi gjithashtu lëshon sinjale që tradhtojnë emocionet tona. Dhe sipas një studimi të ri të botuar në revistën Cognition, ne gjithashtu mund të njohim emocionet e të tjerëve duke parë pjesë të veçanta të trupit – veçanërisht duart.

Hulumtimet në njohjen e emocioneve janë fokusuar kryesisht në shprehjet e fytyrës dhe sugjerojnë se sytë dhe goja janë veçanërisht të rëndësishme për identifikimin e emocioneve të tilla si frika dhe zemërimi. Emocionet mund të identifikohen me saktësi edhe nga trupi, megjithatë, dhe në disa raste, trupi mund të jetë edhe më i rëndësishëm se fytyra. Për shembull, dallimi dhe njohja e emocioneve të forta pozitive dhe negative, si gëzimi dhe pikëllimi, mund të mbështetet në informacionin e komunikuar nga trupi. Por ky hulumtim deri më tani ka ekzaminuar trupin në tërësi.

Prandaj, Ellen Blythe nga Birkbeck College në Londër dhe kolegët e saj krahasuan aftësinë e njerëzve për të njohur emocionet nga trupat e plotë dhe pjesët e izoluara të trupit. Ata rekrutuan 100 pjesëmarrës dhe u treguan qindra imazhe të aktorëve që portretizonin emocione të ndryshme (zemërim, frikë, lumturi, trishtim, neveri dhe habi). Disa prej tyre shfaqnin të gjithë trupin e aktorëve me shprehjet e fytyrës të fshehura; të tjerët treguan pjesë të izoluara të trupit (krahët, duart, kokën dhe bustin).

Siç pritej, njohja e emocioneve nga pjesëmarrësit ishte më e lartë kur ata shikonin imazhe të plota të trupit, por saktësia e tyre kur shikonin imazhet e duarve ishte dukshëm më e lartë se për pjesët e tjera të trupit. Kjo nuk ishte për shkak të pranisë së gjesteve të njohura, si grushti i shtrënguar ose gishti i madh lart, pasi imazhet nuk përmbanin gjeste.

Analizat statistikore zbuluan gjithashtu disa modele konfuzioni. Në imazhet e trupit të plotë dhe të duarve të izoluara, pjesëmarrësit njohën më saktë lumturinë, frikën, trishtimin dhe zemërimin, por shpesh ngatërronin neverinë me frikën. Dhe në imazhet e kokës dhe krahut, ata prireshin ta njihnin më saktë trishtimin, por ndonjëherë ngatërronin lumturinë me befasinë.

Kështu, emocionet mund të dëshifrohen nga pjesë të izoluara të trupit, me duart që janë veçanërisht efektive në përcjelljen e emocioneve.

Edhe pse ky është studimi i parë që tregon kaq shumë, ka shumë kërkime të mëparshme që tregojnë rëndësinë e duarve. Pothuajse 100 vjet më parë, neurokirurgu kanadez Wilder Penfield hartoi korteksin parësor somatosensor dhe motorik të njeriut – të cilat përpunojnë respektivisht prekjen dhe kontrollojnë lëvizjen vullnetare – dhe tregoi se gjysma e secilës prej këtyre zonave i kushtohet duarve.

Kohët e fundit, një grup studiuesish ka treguar se ndërprerja e aktivitetit të korteksit somatosensor me stimulimin magnetik transkranial dëmton njohjen e emocioneve dhe një tjetër ka identifikuar një nënrajon të korteksit vizual që i përgjigjet në mënyrë selektive duarve dhe gjithashtu qëndrimeve komunikuese të tyre.

Burimi: Big Think
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here