Emërtimet e varianteve të reja të Covid sipas alfabetit grek.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka njoftuar më 31 maj një nomenklaturë të re për variantet COVID-19. Emërtimet e varianteve të reja të Covid sipas alfabetit grek jane një sistemi i ri, i bazuar në shkronjat e alfabetit grek për t’iu referuar varianteve të zbuluara së pari në vende si MB, Afrika e Jugut dhe India si dhe për të shmangur stigmatizimin e shteteve ku janë zbuluar për herë të parë. P.sh. varianti Covid-19 i parë në Indi do të quhet tani e tutje si “variant Delta”, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH). India kishte kundërshtuar atë më 12 maj, të identifikuar si B.1.617, i cili deri më tani, ishte etiketuar si “varianti indian”. OBSH ka deklaruar më herët se viruset ose variantet nuk duhet të identifikohen nga emrat e vendeve ku u gjetën. Sistemet e vendosura të nomenklaturës për emërtimin dhe gjurmimin e linjave gjenetike SARS-CoV-2 do të mbeten në përdorim nga shkencëtarët dhe në shkencë hulumtim, ka thënë OBSH. Një grup i thirrur nga OBSH ka rekomanduar përdorimin e shkronjave të alfabetit grek që është Alpha, Beta, Gamma, etj. Kjo “do të jetë më e lehtë dhe më praktike për t’u diskutuar nga audiencat jo-shkencore”. Varianti “i gjetur më parë” në Indi do të njihet si “Kappa”, ka thënë OBSH.

Α Alpha – B.1.1.7, i dokumentuar për herë të parë në Britani, shtator 2020

Β Beta – B.1.351, i dokumentuar për herë të parë në Afrikën e Jugut, maj 2020

Γ Gama – P.1, i dokumentuar për herë të parë në Brazil, nëntor 2020

Δ Delta – B.1.617.2, i dokumentuar për herë të parë në Indi, tetor 2020

Ε Epsilon – B.1.427/B.1.429 i dokumentuar për herë të parë në SHBA, mars 2020

Ζ Zeta – P.2, i dokumentuar për herë të parë në Brazil, prill 2020

Η Eta – B.1.525, i dokumentuar për herë të parë në shtete të ndryshme, dhjetor 2020

Θ Theta – P.2, i dokumentuar për herë të parë në Filipine, janar 2021

Ι Iota – B.1.526, i dokumentuar për herë të parë në SHBA, nëntor 2020

Κ Kappa – B.1.617.1, i dokumentuar për herë të parë në Indi, tetor 2020

Burimi: OBSH

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here