Flisni me vete? 5 arsye pse të flisni me veten tuaj është e mirë për ju

Të folurit me veten duket se sjell përfitime reale, nga rritja e performancës njohëse deri te rregullimi i përmirësuar emocional.

Kultura jonë e sheh bisedën me veten si një zakon për eksentrikët. Filmat përshkruajnë personazhe të pavarur përmes vetë-mërmërimave të vrazhda. Kur njerëzit shohin një këmbësor që po afrohet që flet me veten, ata kalojnë rrugën menjëherë. Dhe kur një mik ju kap në një performancë solo të mendimeve tuaja, ju ndiheni në faj.

Vërtet, disa çrregullime mendore manifestojnë simptomat e të folurit me veten, siç është skizofrenia. Por zakoni është i gjerë edhe në mesin e të shëndoshëve mendërisht.

Të folurit me zë të lartë mund të jetë një zgjatje e bisedës së brendshme të heshtur, e shkaktuar kur një komandë e caktuar motorike nxitet në mënyrë të pavullnetshme”, shpjegon Paloma Mari-Beffa, pedagoge e psikologjisë në Universitetin Bangor. “Psikologu zviceran Jean Piaget vërejti se fëmijët e vegjël fillojnë të kontrollojnë veprimet e tyre sapo fillojnë të zhvillojnë gjuhën. Kur i afrohet një sipërfaqeje të nxehtë, fëmija zakonisht thotë “nxehtë, nxehtë” me zë të lartë dhe largohet. Kjo lloj sjelljeje mund të vazhdojë deri në moshën madhore.”

Biseda me veten, kur përdoret në kontekstin e duhur, mund të sigurojë edhe një rregullim të nxitjeve mendore.

Të folurit me veten rrit performancën njohëse
Hulumtimet sugjerojnë se të folurit me veten mund të ndihmojë trurin tuaj të performojë më mirë. Një studim i botuar në Acta Psychologica u kërkoi pjesëmarrësve të lexonin udhëzimet dhe më pas të kryenin detyrën përkatëse. Disa pjesëmarrës duhej të lexonin udhëzimet e tyre në heshtje, të tjerët me zë të lartë.

Hulumtuesit më pas matën përqendrimin dhe performancën e detyrës. Rezultatet e tyre treguan se leximi me zë ndihmoi në ruajtjen e përqendrimit dhe rritjen e performancës.

Mari-Beffa, një nga autorët e studimit, vëren: “Të flasësh me zë të lartë, kur mendja nuk është në rrugë, në fakt mund të jetë një shenjë e funksionimit të lartë njohës. Në vend që të jeni të sëmurë mendërisht, mund t’ju bëjë intelektualisht më të aftë. Stereotipi i shkencëtarit të çmendur që flet me veten e tij, i humbur në botën e tyre të brendshme, mund të pasqyrojë realitetin e një gjeniu që përdor të gjitha mjetet në dispozicion për të rritur fuqinë e tyre të trurit.

Hulumtimet shtesë i mbështesin këto rezultate. Në një studim, pjesëmarrësit përfunduan detyrat e gjetjes së artikujve më shpejt kur flisnin vetë për to, duke sugjeruar një përmirësim në përpunimin vizual. Të tjerë kanë vëzhguar fëmijët duke përdorur të folurin me veten për të zotëruar detyra komplekse, të tilla si lidhja e lidhësve të këpucëve.

Vetë-inkurajim për fitoren
Inkurajimi nxit suksesin. Është fuqia e vetëbesimit dhe vetëvlerësimit, dhe funksionon edhe kur ky inkurajim vjen nga vetja.

Një studim i publikuar në Psychology of Sport and Exercise kishte 72 tenistë që morën pjesë në pesë raunde loje: një vlerësim bazë, tre seanca stërvitore dhe një raund përfundimtar. Studiuesit i ndanë lojtarët në dy grupe. Edhe pse të dy grupet ndoqën të njëjtin program trajnimi, vetëm atij eksperimental iu kërkua të praktikonte të folurin me veten.

Nga vlerësimi përfundimtar, grupi eksperimental demonstroi vetëbesim të rritur dhe ankth të reduktuar. Vetëfolësit gjithashtu e përmirësuan lojën e tyre.

Këto përfitime për rritjen e performancës nuk janë vetëm për lojtarët e tenisit. Një meta-analizë pa vlefshmërinë e strategjisë së të folurit me veten për shtimin e bëmave atletike. Gjithsej 32 studime sportive dhe 62 madhësi efektesh, ai tregoi një madhësi efekti pozitiv, megjithëse të moderuar.

Ky efekt është i vërtetë vetëm nëse vetë-inkurajimi i dikujt mbetet inkurajues. Siç tha Dr. Julia Harper, një terapiste profesionale, për NBC News:

Nëse po flasim me veten negativisht, hulumtimet sugjerojnë se ka më shumë të ngjarë ta drejtojmë veten drejt një rezultati negativ. Megjithatë, kur të folurit me veten është neutrale – si në një deklaratë si ‘Çfarë duhet të bëj?’ – ose pozitive, si ‘Unë mund ta bëj këtë’, atëherë rezultati është shumë më efektiv.”

Dhe të paktën një studim zbuloi se pjesëmarrësit me vetëbesim të ulët ndiheshin më keq kur ishin të përfshirë në biseda me veten, edhe kur ajo bisedë ishte pozitive.

Bëjini moral vetes
Së pari, largojeni veten nga situata e keqe; pastaj bëjini moral vetes. Është strategjia e shumë njerëzve për t’u marrë me emocionet negative dhe provat anekdotike sugjerojnë se funksionon në një shkallë gati të mrekullueshme. Thjesht pyesni çdo prind ose, për këtë çështje, prindin tuaj.

Kërkimi shkencor mbështet këtë plan të lojës prindërore, por me një kthesë. Sipas një studimi të publikuar në Scientific Reports, të flasësh me veten në vetën e tretë është mënyra më efektive për t’u qetësuar.

Për të testuar hipotezën e tyre, studiuesit ngritën dy eksperimente. Në të parën, ata i lidhën pjesëmarrësit me një elektroencefalograf dhe më pas u treguan atyre imazhe që varionin nga neutrale në shqetësuese.

Ata i kërkuan njërit grup që t’u përgjigjej imazheve në vetën e parë, tjetrin në vetën e tretë. Ata zbuluan se grupi i personit të tretë uli aktivitetin e tyre emocional të trurit shumë më shpejt.

Eksperimenti i dytë bëri që pjesëmarrësit të reflektonin mbi përvojat e dhimbshme ndërsa ishin të lidhur me një makinë funksionale MRI. Pjesëmarrësit që e bënë këtë në vetën e tretë treguan më pak aktivitet të trurit në rajonet e lidhura me përvojat e dhimbshme, duke sugjeruar rregullim më të mirë emocional.

Në thelb, ne mendojmë se referimi ndaj vetes në vetën e tretë i bën njerëzit të mendojnë për veten më shumë se si mendojnë për të tjerët, dhe ju mund të shihni prova për këtë në tru,” tha Jason Moser, autori kryesor dhe profesor i psikologjisë në Universiteti Shtetëror të Michigan, në një deklaratë. “Kjo i ndihmon njerëzit të fitojnë një distancë të vogël psikologjike nga përvojat e tyre, e cila shpesh mund të jetë e dobishme për rregullimin e emocioneve.

Një ushtrim për vetëkontroll
Të flasësh me veten bën më shumë sesa t’i kthesh kapakun lëvizjeve negative; ai mund të parandalojë që kapaku të mos hiqet në radhë të parë. Hulumtimi nga Universiteti i Torontos Scarborough, i botuar gjithashtu në Acta Psychologica, sugjeron se të flasësh me veten është një formë e vetëkontrollit emocional.

Studiuesit u kërkuan pjesëmarrësve të kryenin një test të thjeshtë në një kompjuter. Nëse ekrani tregonte një simbol të caktuar, pjesëmarrësit kishin për detyrë të shtypnin një buton. Nëse shfaqej ndonjë simbol tjetër, ata duhej të përmbaheshin. Megjithatë, një grupi iu tha të përsëriste vazhdimisht një fjalë të vetme, duke bllokuar në mënyrë efektive aksesin në “zërin e tyre të brendshëm“.

Ai grup ishte më impulsiv se grupi me qasje në zërin e tyre të brendshëm. Pa mesazhe të vetëdrejtuara, ata nuk mund të ushtronin të njëjtin vetëkontroll.

Ne i japim vetes mesazhe gjatë gjithë kohës me qëllimin për të kontrolluar veten – nëse kjo është t’i themi vetes të vazhdojmë të vrapojmë kur jemi të lodhur, të ndalojmë së ngrëni edhe pse duam një fetë më shumë tortë, ose të përmbahemi që të mos hedhim në erë dikë në një argument”, tha Alexa Tullett, autorja kryesore e studimit, në një njoftim. “Ne donim të zbulonim nëse të folurit me veten në këtë “zë të brendshëm” në të vërtetë ndihmon.

Leximi me zë përforcon kujtesën
A keni lexuar ndonjëherë një fakt magjepsës dhe mendoni: “Duhet ta kujtoj atë“? Atëherë kur të shfaqet mundësia e përsosur, ju gjeni një vrimë në formë fakti në mendjen tuaj ku duhet të jetë ai informacion?

Një studim i botuar në Memory mund të ketë zgjidhjen tuaj: Lexojeni me zë të lartë.

Studiuesit testuan katër metoda për ruajtjen e informacionit të shkruar. Ata u kërkuan pjesëmarrësve të lexonin në heshtje, të lexonin me zë të lartë, të dëgjonin dikë tjetër që lexonte dhe të dëgjonin një regjistrim të tyre duke lexuar. Ata zbuluan se pjesëmarrësit që e lexuan informacionin me zë të lartë e ruajtën atë më mirë.

Ky studim konfirmon se të mësuarit dhe kujtesa përfitojnë nga përfshirja aktive,” tha në një njoftim Colin M. MacLeod, kryetar i Departamentit të Psikologjisë në Waterloo dhe bashkëautor i studimit. “Kur shtojmë një masë aktive ose një element prodhimi në një fjalë, ajo fjalë bëhet më e dallueshme në kujtesën afatgjatë, dhe si rrjedhim më e paharrueshme.”

Zotërimi i artit të bisedës me veten
Hulumtimet kanë treguar se mendja nuk bën dallim mes të folurit me veten me zë të lartë apo në kokë. Ju duhet të përfshiheni në çfarëdo forme të vetë-bisedimit që është më e rehatshme për ju, për sa kohë që akti është i vetëdijshëm dhe në kontekstin e duhur.

Format më të dobishme të të folurit me veten janë ose udhëzuese ose efektive në lidhjen e mendimit dhe veprimit. Ato ju ndihmojnë t’i afroheni detyrës në fjalë, t’ju çojnë në çdo hap dhe t’ju inkurajojnë gjatë rrugës. Shkeljet e rastësishme, të papërshtatshme për kontekstin, janë shumë më pak të dobishme dhe mund të jenë një shenjë e një mendjeje të papërqendruar ose një ankthi më të thellë mendor.

Për shembull, ka raste kur të folurit me veten nuk është i dobishëm. T’i thuash vetes të ndalosh së menduari dhe të flesh përsëri është ndoshta vetë mendimi që të largon nga toka e ëndrrave. Të thuash komandën me zë të lartë si një mantra është edhe më keq – dhe sigurisht që nuk do t’ju bëjë të dashur për partnerin tuaj në orën 6 të mëngjesit.

Por si çdo aftësi, për të marrë vërtet përfitimet, do t’ju duhet të zotëroni artin e bisedës me veten tuaj.

Burimi: Big Think
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here