Shtatzënia përshpejton plakjen biologjike

Studimi nga Shkolla e Shëndetit Publik Mailman e Universitetit të Kolumbisë zbulon se shtatzënia mund të përshpejtojë plakjen biologjike tek gratë.

Duke ekzaminuar historitë riprodhuese dhe mostrat e ADN-së të 1735 pjesëmarrësve në një studim afatgjatë shëndetësor në Filipine, shkencëtarët përdorën gjashtë “orë epigjenetike” për të vlerësuar moshën biologjike bazuar në modelet e metilimit të ADN-së.

Midis 825 grave të reja të studiuara, secila shtatzëni e raportuar ishte e lidhur me dy deri në tre muaj të tjerë plakje biologjike. Për më tepër, ato me shtatzëni më të shpeshta gjatë një periudhe gjashtëvjeçare treguan një rritje më të madhe të moshës biologjike.

Edhe pas shqyrtimit të faktorëve socio-ekonomikë, pirjes së duhanit, variacionit gjenetik dhe ndikimeve mjedisore, lidhja midis shtatzënisë dhe plakjes biologjike mbeti e dukshme.

Megjithatë, asnjë korrelacion i tillë nuk u gjet mes 910 burrave të së njëjtës grupmoshë në anketë.

Botuar në Proceedings of the National Academy of Sciences, studimi, i udhëhequr nga Calen Ryan, sugjeron se shtatzënia ndikon në plakjen biologjike, veçanërisht në mesin e grave të reja dhe shumë pjellore.

Megjithatë, mbeten shumë pyetje në lidhje me atë se si plakja e përshpejtuar biologjike gjatë shtatzënisë mund të ndikojë në shëndetin afatgjatë dhe vdekshmërinë.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here