Frances Haugen drejtuar eurodeputetëve: Rregullat dixhitale të BE-së mund të ndryshojnë lojën për botën

Photo by POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Frances Haugen ka dëshmuar dje, e thirrur, përballë Parlamentit Europian mbi çështjen e platformës Facebook dhe kërcënimet e ngritura si dëshmi e disa dokumenteve që ajo ka siguruar nga punësimi i saj në kompani. Pas dëshmive të saj përballë Senatit Amerikan, dhe Parlamentit Britanik, dëshmitarja e provave të Facebook që tregojnë për pasigurinë e praktikave të platformës digjitale, doli përballë eurodeputetëve ditën e djeshme në Bruksel.

Akti i Shërbimeve Dixhitale (DSA) ka potencialin të jetë një “standart i artë global” dhe të frymëzojë vendet e tjera të “ndjekin rregulla të reja që do të mbronin demokracitë tona”, theksoi zonja Haugen në seancën e djeshme, thuhet në një deklaratë për shtyp nga PE.

Ajo paralajmëroi, megjithatë, se rregullat duhet të jenë të forta për transparencën, mbikëqyrjen dhe zbatimin, përndryshe “ne do ta humbasim këtë mundësi një herë në një brez, për të lidhur të ardhmen e teknologjisë dhe demokracisë”.

Zbulimet e zonjës Haugen mbi praktikat e Facebook dhe se si ato ndikojnë te përdoruesit dhe të drejtat e tyre themelore ishin shqetësuese për eurodeputetët. Ata shprehën shqetësimet e tyre, ndër të tjera, për shfrytëzimin e shëndetit mendor të fëmijëve dhe adoleshentëve dhe për mikro-shënjestrimin, përfshirë për qëllime politike. Pyetjet u përqendruan në mënyrën se si të bëhen platformat më të përgjegjshme dhe të sigurohet që vlerësimi i rrezikut dhe dispozitat për zbutjen e rrezikut në Aktin e propozuar të Shërbimeve Dixhitale (DSA) janë mjaft të forta për të shmangur abuzimet, polarizimin dhe adresimin e rreziqeve për demokracinë.

Anëtarët i kërkuan gjithashtu zonjës Haugen pikëpamjet e saj për rregullimin e përmbajtjeve jo vetëm të paligjshme, por edhe të dëmshme, mbi mjetet e moderimit të përmbajtjes dhe nëse reklamimi i synuar duhet të ndalohet. Ata gjithashtu donin të dinin se cilat masa mbrojtëse do të donte të shihte të përfshiheshin në ligjet dixhitale të BE-së, duke pyetur veten nëse paketa aktualisht në tryezë ishte e mjaftueshme. Mjetet e zbatimit për t’u siguruar që DSA ka dhëmbë, transparenca e algoritmeve, duke u dhënë studiuesve akademikë, OJQ-ve dhe gazetarëve investigativë akses në të dhënat e platformave, ishin çështje të tjera të trajtuara në seancë thuhet më tej në deklaratën e PE.

Përsa i përket çështjes së zbulimit të të dhënave dhe bërjes së algoritmeve më të sigurta, në përgjigjet e saj, Haugen theksoi rëndësinë e sigurimit që kompanitë si Facebook të zbulojnë publikisht të dhënat dhe mënyrën se si i mbledhin ato (për shembull, në renditjen e përmbajtjes, reklamat, parametrat e vlerësimit) për t’i lejuar njerëzit të marrin vendime transparente dhe të ndalojnë “modelet e errëta” në internet. Individët në këto kompani, jo komitetet, duhet të mbahen personalisht përgjegjës për vendimet që marrin, shtoi ajo.

Në luftën kundër dezinformimit dhe uljen e përmbajtjes së dëmshme, zonja Haugen theksoi se Facebook është shumë më pak transparent se platformat e tjera dhe mund të bëjë shumë më tepër për t’i bërë algoritmet më të sigurta duke vendosur kufizime se sa herë mund të rishpërndahet përmbajtja, duke rritur shërbimet për të mbështetur më shumë gjuhë, rrezik transparent. vlerësimi, duke i bërë platformat më të përmasave njerëzore dhe duke gjetur mënyra që përdoruesit të moderojnë njëri-tjetrin në vend që të moderohen nga inteligjenca artificiale.

Ajo përgëzoi ligjvënësit për qasjen e tyre neutrale ndaj përmbajtjes, por paralajmëroi kundër boshllëqeve dhe përjashtimeve të mundshme për organizatat e medias dhe sekretet tregtare. Gjatë prezantimit të saj, Haugen përmendi gjithashtu se sa e rëndësishme është për qeveritë të mbrojnë sinjalizuesit e teknologjisë, pasi dëshmitë e tyre do të jenë çelësi për mbrojtjen e njerëzve nga dëmet e shkaktuara nga teknologjitë dixhitale në të ardhmen thuhet në deklaratën për shtyp të PE.

Kujtojmë se Frances Haugen sinjalizoi në fillim të muaji tetor çështjet që ajo konsideroi problematike ndërsa punonte në Facebook. (Lexo më shumë: Facebook u përpoq të fshehë të vërtetën)

Burimi: Parlamenti Europian

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here