Ja se si mund të aplikoni për “vizën digjitale nomade” të Portugalisë duke filluar nga 30 tetori

Portugalia kohët e fundit lëshoi kërkesat për “vizën digjitale nomade” të shumëpritur, duke lejuar punëtorët që punojnë nga rehatia e shtëpisë dhe që marrin rreth 2,750 dollarë në muaj, të jetojnë dhe punojnë në vendin piktoresk evropian.

Duke filluar nga 30 tetori, punonjësit mund të aplikojnë ose për një vizë qëndrimi të përkohshëm deri në një vit ose për një leje qëndrimi që mund të rinovohet deri në pesë vjet.

Ju mund të aplikoni në një konsullatë portugeze në vendin tuaj ose në agjencinë e imigracionit të Portugalisë, Serviço de Estrangeiros e Fronteiras. Përveç vërtetimit të të ardhurave për tre muajt e fundit, aplikantët duhet të paraqesin dokumente tatimore-rezidencë dhe një kontratë pune (ose vërtetim të vetëpunësimit).

Një nga pikat më të mëdha të shitjes së programit është se marrësit mund të udhëtojnë pa viza në të gjithë Zonën Shengen, një rajon që përmban 26 vende anëtare të Bashkimit Evropian ku udhëtarët mund të lëvizin lirshëm pa u marrë me kontrollin kufitar.

Portugalia ka pasur një fluks të banorëve të huaj që nga fillimi i pandemisë, shumë prej të cilëve kanë përdorur vizën D7, ose “vizën me të ardhura pasive”, për të ngritur dyqane në vend.

Një nga programet më të përballueshme të këtij lloji, viza D7 kërkon që aplikantët të bëjnë vetëm 7,200 euro – ose rreth 7,011 dollarë – në vit për t’u kualifikuar. Por ndryshe nga viza digjitale nomade, të ardhurat duhet të jenë rezultat i flukseve pasive të investimeve, të tilla si pasuritë e paluajtshme ose kapitali në një kompani, në krahasim me një pagë mujore.

Popullariteti i Portugalisë në mesin e punëtorëve në distancë është për shkak të disa arsyeve, duke përfshirë koston e ulët të jetesës, motin e butë, një bollëk hapësirash pune, lidhjet me qytetet kryesore evropiane dhe rrjedhshmërinë e vendit në gjuhën angleze, tha Joana Mendonça, shefja ligjore në Global Citizen Solutions, një firmë investimi-migrimi me një prani të fortë në tregun portugez, për Insider.

Ezzedeen Soleiman, një partner menaxhues në Latitude Residency & Citizenship, tha për Insider në maj se Portugalia ishte një nga programet më të kërkuara të “vizave të arta” për investitorët e pasur amerikanë.

Portugalia është Kalifornia e ardhshme,” tha ai. “Ka talente dhe pasuri të jashtëzakonshme që po shkojnë atje.”

Ja se si viza krahasohet me programet e tjera numerike digjitale në Evropë

Disa vende evropiane, si Spanja dhe Italia, janë në proces të krijimit të skemave të ngjashme të vizave digjitale nomade me kërkesa për të ardhura midis 2,500 dhe 3,000 euro në muaj, tha Mendonça për Insider.

Viza digjitale nomade e Hungarisë, e quajtur zyrtarisht një “kartë e bardhë“, ka një prag pak më të ulët të të ardhurave mujore prej 2,000 euro dhe lejon udhëtimin pa viza përmes zonës Shengen.

Në skajin më të lartë të spektrit, viza e punës në distancë e Maltës kërkon që aplikantët të kenë të ardhura minimale mujore prej 2,700 euro. Por pjesëmarrësit janë plotësisht të përjashtuar nga çdo taksë mbi të ardhurat lokale, duke e bërë atë një nga vizat digjitale nomade më miqësore me taksat.

Leja e qëndrimit për persona të vetëpunësuar” e Holandës është e hapur për profesionistët e pavarur, puna e të cilëve konsiderohet me interes jetik për ekonominë e vendit dhe nxjerrin të paktën 1,327.69 euro fitim bruto në muaj. Kërkesat për vizë ndryshojnë në bazë të kombësisë dhe llojit të të ardhurave, sipas agjencisë holandeze të imigracionit.

Ndërsa përkrahësit e vizave digjitale nomade thonë se programet mund të nxisin ekonomitë lokale, disa kritikë shqetësohen se fluksi i punëtorëve të huaj në distancë do të rrisë çmimet e banesave në zonat që tashmë po luftojnë me inflacionin.

Mendonça tha se ajo nuk besonte se vizat digjitale nomade ishin “një shkak për alarm” sepse “nomadët digjitalë nuk kërkojnë domosdoshmërisht të punojnë në qytete të mëdha“, siç ilustrohet nga “fshati digjital nomad” shumë i njohur i Portugalisë, Madeira.

Ata që punojnë në distancë nuk kërkojnë domosdoshmërisht qendrat e mëdha urbane që janë më problematike për çmimet e qirave”, tha ajo. “Shumica prej tyre po kërkojnë të eksplorojnë pjesë të tjera të vendit.”

Burimi: Business Insider
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here