Kjo është arsyeja pse disa njerëz promovohen në punë dhe të tjerë jo

Për të marrë një promovim, katër gjëra duhet të jenë të vërteta:

 • Kompania duhet të ketë një pozicion që i duhet plotësuar.
 • Duhet të jeni në gjendje ta plotësoni atë pozicion.
 • Ju duhet të jeni personi më i mirë për atë pozicion.
 • Ju duhet të shprehni interes dhe vullnet për të marrë pozicionin.
Pra, njerëzit që promovohen janë ata që futen në kompani kur hapen mundësitë, sigurohen që janë të përgatitur për ato mundësi dhe sigurohen që menaxherët e tyre e dinë se duan më shumë përgjegjësi. Kjo ka disa implikime për këdo që dëshiron një promovim:

 • Ju nuk mund të promovoheni në një pozicion që nuk ekziston. Mos kërkoni të promovoheni në menaxher nëse kompania nuk ka nevojë për një menaxher të ri tani. Kjo ju pozicionon menjëherë si dikush që dëshiron një promovim për hir të tij kundrejt shfaqjes së një kuptimi të vërtetë se si mund ta ndihmoni kompaninë tuaj. Kjo është arsyeja pse ju dëshironi të punoni në kompani dinamike, në rritje – këto janë ato që krijojnë mundësi të reja.
 • Promovimet nuk kanë të bëjnë me shpërblimin dhe ndëshkimin. Shoqëria juaj nuk është nëna apo babi që do t’ju japë akullore ose do t’ju dërgojë në dhomën tuaj për të shpërblyer ose ndëshkuar sjelljen tuaj. Kompania ka nevojë për disa gjëra të bëra, dhe ju duhet të punoni me kompaninë tuaj për ta vendosur veten në një pozicion ku mund të ndihmoni.
 • Promovimet nuk kanë të bëjnë me jetëgjatësinë në kompani – po, zakonisht ndihmon, por mos besoni se “shpenzimi i kohës” suaj ju bën automatikisht njeriun më të mirë për pozicionin e hapur.
 • Nuk mjafton vetëm të jesh i “kualifikuar – duhet të jesh më i kualifikuari si nga kandidatët e tjerë të brendshëm për pozicionin ashtu edhe nga kandidatët e jashtëm që mund të hyjnë përmes një kërkimi. Mendoni për kompaninë tuaj si një ekip sportiv. Të jesh në gjendje të godasësh një gol prej 30 metrash mund t’ju bëjë të “kualifikuar” për të luajtur në universitet, por prapëseprapë do të humbni përballë hartuesit që mund të godasë 50 metra. Bëhu njeriu që mund të godasë 50 metra.
 • Një promovim është një ndryshim i përshkrimit të punës – ju nuk merrni një promovim dhe shkoni menjëherë në punën tuaj të vjetër me pagë më të lartë. Ju shkoni në një punë të re. A e dini se cila është ajo punë e re? A po studioni dhe po përgatiteni për ta bërë atë?
 • Promovimet kanë të bëjnë me të ardhmen, jo të shkuarën. Ata kanë të bëjnë me vendosjen e personit më të mirë në një pozicion të hapur duke filluar *sot*, jo një shpërblim për një punë të bërë mirë në të kaluarën. Ju mund të punoni për 80 orë javë të gjithë karrierën tuaj si një kontribues i shkëlqyer individual, por kjo nuk do të thotë se ju “meritoni” një promovim në një pozicion në të cilin nuk do të jeni të mirë.
 • Promovimet” mund të jenë anësore – nëse promovoheni nga inxhinier i lartë në menaxher i ri, paga juaj mund të mos rritet domosdoshmërisht. Shkalla e pagës për atë pozicion të hapur mund ose nuk mund të jetë më e lartë se puna juaj e vjetër. Përsëri, kjo ka të bëjë me përshkrimin e punës. Dëshiron të bëhesh menaxher apo jo? Dhe a do të dëshironit të bëheshit një i tillë edhe nëse do të kishte më pak pagesë?
 • Promovimet nuk kanë të bëjnë me kompensimin – ato kanë të bëjnë me një punonjës që merr një rol me një grup përgjegjësish të ndryshme nga roli i fundit. Po, më shumë përgjegjësi zakonisht do të thotë kompensim më i mirë, por promovimi nuk është një mënyrë për t’ju rritur rrogën, është një mënyrë që kompania të plotësojë një rol që duhet të plotësojë. Kur flisni me menaxherin tuaj për një promovim, biseda ka të bëjë me punën dhe pse e dëshironi atë. Kompjuteri vjen më vonë.
 • Përqendrohuni në *të qenit* i mirë, jo në *bindjen e njerëzve* që jeni të mirë – kuptoni punën që dëshironi. Flisni me njerëzit që e kanë atë. Lexoni, mësoni dhe studioni. Kërkoni projekte që ju lejojnë të ushtroni ato aftësi. Në kohën kur hapet një pozicion, duhet të keni prova të forta se jeni gati.
 • Ju nuk bëheni lider duke u promovuar. Ju promovoheni sepse je një lider – mos u ulni në qoshe duke lobuar goditjet ndaj menaxhimit tuaj “të paditur” dhe më pas bëheni të hidhur kur nuk ju ftojnë për t’u bashkuar me ta. Kuptoni projektet dhe prioritetet e kompanisë dhe punoni për t’i bërë ato të suksesshme. Qasuni problemeve në të njëjtën mënyrë si menaxherët tuaj. Drejtoni nga pozicioni juaj aktual. Mos u mundoni të bindni veten se sapo të ndryshoni punë, do të drejtoni.
 • Ju duhet të kaloni në anën e errët – kur merrni një pozicion udhëheqës, thjesht nuk mund të bëni disa nga gjërat që bënit më parë. Asnjë sulm ndaj kompanisë apo menaxherëve të tjerë. Jini gati për të pushuar njerëzit. Merrni vendime të vështira. Bëhuni gati t’u tregoni njerëzve të tjerë pse nuk po promovohen. Nuk doni t’i bëni ato gjëra? Atëherë pse dëshironi një promovim?
 • Pjesa më e madhe e asaj që hidhet poshtë si “politikë” është thjesht pjesë e përshkrimit të punës – të qenit një komunikues i mirë. Duke qenë i dukshëm. Të qenit i dobishëm. Ndërtimi i marrëdhënieve. Nuk mund të jesh lider pa i bërë ato gjëra. Shumë njerëz bëjnë gabim duke hedhur poshtë një kategori të tërë të aftësive të buta si “politikë“, e cila zakonisht pasqyron një keqkuptim të asaj që bëjnë menaxherët.
 • Pra, ndaloni të fiksuarit pas “politikës – po ato ekzistojnë dhe ju duhet të jeni të vetëdijshëm për to, por trajtojini ato si përjashtim, jo rregull. Po, ju mund të humbisni një promovim për shkak të “politikës“, por nëse kjo ju ndodh vazhdimisht, ju jeni problemi, jo politika. A ndalon Tiger Woods së ushtruari sepse 5% e goditjeve të tij janë jashtë? Jo, ai stërvitet për 95% të tjera.
 • Kompania nuk mund t’ju lexojë mendjen – tregoni atyre se çfarë lloj pozicionesh dëshironi, pyesni se si mund të trajnoheni për të qenë gati kur ato të lindin dhe ndiqni ato. Ky duhet të jetë një diskutim i vazhdueshëm me menaxherin tuaj gjatë takimeve të rregullta 1-1 dhe rishikimeve të performancës (i bëni ato, apo jo?)
 • Punoni shumë dhe bëni një punë të mirë – keni të drejtë që nuk është e mjaftueshme, por është absolutisht e nevojshme. Unë kurrë nuk promovoj askënd që është keq në punën e tij aktuale në një punë të re.
 • Nëse kompania juaj është me të vërtetë kaq jofunksionale sa besoni se asnjë nga këto nuk zbatohet, hiqni dorë – pse dëshironi të punoni atje gjithsesi?
Punoni në kompani të mira, kërkoni vazhdimisht mundësi për të ndërtuar aftësitë tuaja, për të ndërtuar marrëdhënie në të gjithë kompaninë, sigurohuni që menaxheri juaj të dijë nëse po kërkoni më shumë përgjegjësi dhe jini të durueshëm, por jo të vetëkënaqur.
Burimi: Thought Catalog
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here