Kjo veçori e personalitetit ndihmoi Musk, Gates dhe Jobs të kishin sukses, thotë biografi

Elon Musk, Bill Gates dhe i ndjeri Steve Jobs kanë të gjithë një tipar të përbashkët të personalitetit – dhe kjo mund të jetë një e dhënë për aftësinë e tyre për të grumbulluar kaq shumë sukses.

Kjo është sipas autorit dhe historianit Walter Isaacson, i cili shkroi biografinë e Jobs dhe po punon aktualisht për Musk. Isaacson thotë se Musk – si Jobs dhe Gates – është joemocional kur ka të bëjë me punonjësit ose kolegët, dhe pa kompromis kur bëhet fjalë për përmbushjen e vizionit të tij madhështor për bizneset e tij.

Ajo aftësi për të mos qenë aq të angazhuar emocionalisht, në mënyrë empatike për të parë vizionin e tyre. Është diçka që e kishte Steve Jobs, është diçka që Bill Gates e ka”, tha Isaacson. “Është diçka që shumë prej këtyre njerëzve e kanë, sepse ata nuk po kërkojnë dashuri nga personi që ulet përballë tyre. Ata po kërkojnë të çojnë raketa në Mars.”

Në të kaluarën, disa nga punonjësit e Musk në Tesla e kanë përshkruar atë si një mikromenaxher ekstrem, i cili nuk ka turp të shprehë pakënaqësinë e tij kur punëtorët nuk përmbushin standardet e tij të larta ose nuk arrijnë të përmbushin afatet e tij tepër ambicioze. Ai mund të jetë i ashpër dhe jo gjithmonë i lehtë për t’u punuar me, por gjithashtu shpesh frymëzues dhe qesharak, kanë thënë punonjësit.

Kjo tingëllon shumë si ajo që punonjësit e Apple kanë thënë për Jobs. Bashkëthemeluesi i Apple thuhet se mund të ishte jashtëzakonisht i hapur kur ndante mendimet e tij për punën e punonjësve, veçanërisht nëse nuk i bënte përshtypje. Në vitin 2019, ish-ekzekutivi i Apple, Guy Kawasaki, tha se Jobs rrallëherë humbiste kohë për “mirësitë sociale” në zyrë dhe “kërkonte përsosmëri” nga punonjësit e tij.

Duhej të provoje veten çdo ditë, ose Jobs do të të hiqte qafe,” tha Kawasaki.

Disa nga ankesat kundër Musk – personi më i pasur në botë, me një pasuri neto prej 274.3 miliardë dollarë – shkojnë përtej vrazhdësisë së thjeshtë të punës. Musk dhe Tesla janë përballur me kritika për kushtet gjoja të këqija të punës në fabrikat e kompanisë, me Musk që pranon se kërkon shumë nga punonjësit e tij.

Nëse pritshmëria është, ‘Hej, ne mund të jetojmë dhe të mos punojmë shumë dhe të mos sforcohemi jashtëzakonisht në një shkallë të madhe’, kjo është e rreme. Kjo nuk është e vërtetë. Në mënyrë që ne të kemi sukses, në mënyrë që ne të jetojmë, duhet të punojmë shumë fort”, tha Musk për Bloomberg Businessweek në 2018.

Megjithatë, Isaacson tha se ai sheh një krahasim të drejtpërdrejtë midis ngurtësisë sociale të Musk dhe Jobs. “Musk është shumë i ngjashëm me Jobs në të qenit jashtëzakonisht i hapur,” tha ai. “Kjo transparencë është pjesë e gjenialitetit të tij.”

Krahasimet shtrihen edhe tek Gates – edhe pse dy miliarderët nuk shkojnë gjithmonë mirë. Gates ka pranuar se në ditët e tij të hershme të drejtimit të Microsoft, ai “me siguri nuk ishte i dashur“. Në një intervistë të vitit 2020 në podcastin “Armchair Expert“, Gates tha se ai dhe shoku i vjetër Jobs ishin të njohur për zjarrin e tyre të fortë konkurrues që u përkthye në pritshmëri jashtëzakonisht të larta për punonjësit dhe veten e tyre.

Për Musk, i cili drejton të dyja Tesla dhe SpaceX, të qenit brusk dhe i përpiktë me punonjësit e tij mund të jetë gjithashtu një nënprodukt i natyrshëm i të qenit i ngjeshur për kohën, për shkak të roleve të tij të shumta drejtuese. Isaacson, i cili i tha CNBC se ai është rregullisht në kontakt me Musk këto ditë, tha se personaliteti i CEO-s e lejon atë të filtrojë shpërqendrimet – si beteja e vazhdueshme ligjore mbi ofertën e tij për të blerë Twitter, për shembull – kur ai duhet të përqendrohet në një detyrë.

Ai është në gjendje të përqendrohet në mënyrë sekuenciale në një mënyrë që unë pothuajse e shoh sikur është gjysmë vullkan ose diçka tjetër,” tha Isaacson. “Për shkak se ai nuk zgjohet në mëngjes … duke u shqetësuar për depozitimet, ai po shqetësohet për valvulat në motorin e ri për Starship.”

Isaacson më vonë sqaroi se Musk patjetër “kujdeset për reputacionin e tij” – por kjo nuk e ndryshon tendencën e tij për të qenë i hapur, apo edhe i ashpër, me punonjësit kur bëhet fjalë për ekzekutimin e një vizioni për kompanitë e tij.

Nëse ai është ulur përballë katër ose pesë njerëzve që kanë ngatërruar duke marrë si duhet përforcuesin e Starship, ai thotë: ‘Nëse unë po filloj të kem ndjeshmëri për ta në vend që t’i largoj, atëherë kjo është një ndjeshmëri e gabuar. Empatia ime duhet të jetë me sipërmarrjen për të arritur në Mars, jo me personin që kam përballë”, tha Isaacson.

Burimi: CNBC
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here