Kur është mosha e duhur për t’u bërë nënë?

Vendimi se kur të fillohet udhëtimi i mëmësisë mbetet një ndërveprim kompleks i faktorëve biologjikë, konsideratave financiare dhe aspiratave personale për gratë. Një ndryshim në tendencat shoqërore është i dukshëm, me më shumë gra që zgjedhin lindjen e fëmijëve në fund të të 30-tave dhe të 40-ave të tyre ose zgjedhin rrugë alternative. Pavarësisht nocionit historik të një “shkëmbi të fertilitetit” në mesin e viteve ’30, përparimet në trajtimet mjekësore kanë zgjeruar dritaren për mëmësinë e mëvonshme.

Balancimi i orës biologjike me faktorë të ndryshëm jetësor përbën një sfidë të rëndësishme. Shqetësimet financiare, të theksuara në një anketë të Censuswide, tregojnë se gati dy të tretat e të rriturve të moshës 18-35 vjeç përmendin financat si faktorin kryesor në vonimin ose vendosjen kundër të pasurit fëmijë.

Në të 20-at, ku fertiliteti arrin kulmin, hulumtimi tregon një shans 85% të ngjizjes brenda një viti për gratë nën 30 vjeç, duke rënë në 44% deri në moshën 40 vjeç. Pavarësisht nga këto statistika, perceptimet shoqërore, siç tregohet në një sondazh të YouGov të vitit 2021, ende favorizojnë nënat në fund të të 20-tave. Megjithatë, një studim i rëndësishëm danez thekson pengesat e mundshme financiare për nënat më të reja, duke ndikuar në fitimet gjatë gjithë jetës dhe trajektoret e karrierës.

Të 30-at dalin si një zgjedhje popullore, me një numër në rritje të grave që kanë fëmijën e tyre të parë gjatë kësaj dekade. Stabiliteti financiar, pagat më të larta dhe marrëdhëniet e vendosura kontribuojnë në këtë trend. Mosha mesatare e nënave për herë të parë është rritur në 30.9 vjeç në Mbretërinë e Bashkuar, me indikacione se fillimi i të 30-tave mund të jetë një “vend i ëmbël” për shanset për shtatzëni.

Të 40-at dëshmojnë një rritje të dukshme të nënave për herë të parë, duke sfiduar normat tradicionale. Ndërsa nivelet e lindjeve për gratë nën 40 vjeç bien, ato në fillim të të 40-tave tregojnë një rritje të qëndrueshme vjetore prej tre për qind që nga viti 1982. Ana negative, megjithatë, qëndron në një shans më të ulët të konceptimit natyror.

Në të 50-at, raste të rralla, si Naomi Campbell dhe Kelly Clarke, nxjerrin në pah shtigjet jokonvencionale drejt amësisë. Të dhënat e ONS zbulojnë një katërfishim të lindjeve të gjalla te gratë e moshës 50-54 vjeç. Ndërsa shanset për ngjizje natyrale zvogëlohen ndjeshëm, metodat riprodhuese të asistuara hapin mundësi, duke theksuar përvojën jetësore dhe gatishmërinë financiare.

Pra, kur është dekada e përsosur për të pasur një fëmijë? Sipas të dhënave, të 30-tat, konkretisht në moshën 31-vjeçare, vendosin një ekuilibër mes biologjisë dhe stabilitetit financiar. Megjithatë, siç sugjeron psikoterapistja Anna Mathur, udhëtimi drejt prindërimit shpesh kundërshton afatet kohore të përcaktuara, duke theksuar natyrën e paparashikueshme të konceptimit dhe veçantinë e rrugëve individuale.

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here