Kuptimi dhe menaxhimi i mendimeve ndërhyrëse

A keni përjetuar ndonjëherë mendime të papritura dhe shqetësuese që duket se dalin nga hiçi? Këto njihen si mendime ndërhyrëse, të karakterizuara nga ide të përsëritura dhe të padëshiruara që mund të shkaktojnë ankth ose parehati.

Dr. Sue Varma dhe ekspertë të tjerë hedhin dritë mbi këtë aspekt shpesh të keqkuptuar të shëndetit mendor. Mendimet ndërhyrëse mund të përfshijnë një sërë skenarësh shqetësuese, nga të dhunshme dhe të papërshtatshme seksualisht deri tek mendimet që kundërshtojnë vlerat e dikujt.

Ndërsa shumica e njerëzve ndeshen herë pas here me mendime ndërhyrëse, ata me çrregullime të shëndetit mendor mund t’i shohin ato më të rënda, shpesh duke besuar se këto mendime janë të vërteta. Të lidhura zakonisht me kushte si çrregullimi obsesiv-kompulsiv, çrregullimi i stresit post-traumatik, ankthi dhe depresioni, mendimet ndërhyrëse mund të intensifikohen gjatë periudhave stresuese, duke reflektuar një nevojë për siguri ose kontroll. Megjithatë, shkaku i saktë i këtyre mendimeve mbetet i paqartë.

Mendimet e dhunshme ndërhyrëse mund të shfaqen në forma të ndryshme, të tilla si frika e dëmtimit të një personi të dashur ose parashikimi i dëmtimit të vetë-shkaktuar. Mendimet shqetësuese për fëmijët, skenarët e incestit ose frika irracionale e kontaminimit janë gjithashtu të përhapura. Turpi dhe ankthi i shkaktuar nga këto mendime mund të çojnë në mekanizma jo të shëndetshëm përballues, të njohur si detyrime, duke ndikuar më tej në jetën e përditshme.

Pavarësisht nga normaliteti i tyre për shumicën e individëve, mendimet ndërhyrëse mund të menaxhohen përmes terapisë parandaluese të ekspozimit dhe reagimit, një formë e terapisë njohëse-sjellëse. Ky trajtim i ndihmon individët të përballen me frikën e tyre gradualisht, duke ndryshuar marrëdhënien e tyre me këto mendime. Në raste të rënda, mjekimi mund të konsiderohet si një qasje plotësuese ndaj terapisë. Faktorët e stilit të jetesës, duke përfshirë stërvitjen, gjumin dhe dietën, mund të kontribuojnë në mirëqenien e përgjithshme, por ata nuk duhet të zëvendësojnë ndihmën profesionale.

Është thelbësore të pranohet se mendimet ndërhyrëse nuk e përcaktojnë një person dhe kërkimi i ndihmës është thelbësor kur këto mendime ndërhyjnë ndjeshëm në jetën e përditshme. Të kuptuarit se këto mendime nuk janë një pasqyrim i natyrës së vërtetë të dikujt është një hap kyç drejt thyerjes së ciklit të shqetësimit.

 

 

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here