Lao Tzu shkroi vetëm një fjali të vetme për Yin dhe Yang, por ajo ndryshoi filozofinë përgjithmonë

Asnjë person nuk është vetëm një gjë. Personi më i sjellshëm që njihni ka një gropë të vogël mizorie brenda tij. Personi më i lumtur që keni takuar ndonjëherë do të ketë momentet e tij depresive. Personi më i butë që mund të mendoni mund të mbushet me inat nga një gjë e veçantë. Nuk ka asnjë lloj pastërtie; jeta është një koktej i çrregullt i gjërave.

Kjo është e vërteta pas një prej simboleve (dhe tatuazheve) më të famshme në botë: Yin dhe Yang.

Për një ide kaq të njohur, Yin dhe Yang shfaqen vetëm në një rresht të librit qendror Daoist, Daodejing. E megjithatë, ai është thelbësor për Daoizmin dhe është, në shumë mënyra, i këmbyeshëm me vetë Dao.

Lao Tzu është themeluesi gjysmë mitik i daoizmit (ose taoizmit – tingulli është në gjysmë të rrugës midis një T dhe një D në veshin jo-kinez). Emri i tij do të thotë “Mjeshtër i Vjetër” dhe është e paqartë nëse ai ishte një person i vetëm historik apo një titull i dhënë një koleksioni të të urtëve dhe veprave të tyre. Por ajo që ka rëndësi është ndikimi i Lao Tzu-së, jo më pak për 20 milionë daoistët në mbarë botën.

Dao përkthehet si “Rruga” dhe shpesh krahasohet me rrjedhën e një lumi. Si një lumë, Dao lëviz dhe drejton të gjitha gjërat, dhe ne jemi si varkat që notojnë përgjatë rrugës së tij. Të jesh i lumtur do të thotë të lejosh Dao-n të na mbajë përpara. Të ndeshesh kundër rrymës është e vështirë, dhe daoizmi është thirrja e thjeshtë për “shkoni me rrjedhën” e universit.

Daoizmi është të gjesh harmoninë në jetë. Kjo është për të lejuar që vetja të formohet në botë, si mënyra se si uji mbush një filxhan. Është të përshtatesh, të bësh kompromis dhe ta marrësh jetën ashtu siç vjen, jo ashtu siç dëshiron ta detyrosh. Nëse jeta juaj është një pyll, Dao është rruga e gjerë, e shtruar dhe e lehtë. Kjo nuk do të thotë se nuk ka shtigje të tjera (siç është “rruga njerëzore“), por pse të luftojmë nëpër gjemba dhe gëmusha kur jeta mund të jetë e lumtur dhe e lehtë? Daodejing është një mrekulli e dendur proverbash, këshillash, mençurie dhe fabulash për të udhëhequr Daoistin në gjetjen e kësaj rruge.

Jeta është si një bateri
Yin-Yang, pra, është një udhëzues për atë rrugë. Është një aluzion dhe një tregues se si duket Dao. Me pak fjalë, Yin-Yang është ideja se çdo gjë ka një dualitet. Por në vend që ky të jetë një lloj konflikti kundërshtues ose shkatërrues midis dy rivalëve, Yin-Yang argumenton se ekziston një harmoni e madhe që mund të gjendet në kontrastin midis gjërave. Simboli nuk paraqet një anë plotësisht të zezë të vendosur kundër një ane plotësisht të bardhë. E bardha ka pak të zezë, dhe e zeza pak të bardhë. Kontrast, por harmoni.

Yin lidhet me errësirën, feminitetin, misterin, pasivitetin, qiellin e natës ose të vjetrën. Yang lidhet me butësinë, energjinë, aktivitetin, qartësinë, diellin ose rininë.

Por as Yin dhe as Yang nuk janë superiorë në asnjë mënyrë. Ata janë të dy krejtësisht amoralë, në atë që asnjëra nuk është “e drejtë” apo “e gabuar“. Ndërsa Yin lidhet me negativin, kjo nuk shoqërohet me një gjykim të vlerës, por mendohet më mirë si terminali negativ i një baterie, ndoshta. Të jetuarit e drejtë nuk vjen nga të qenit një gjë ose një tjetër, por nga gjetja e atij ekuilibri – Dao jo vetëm për jetën tonë, por për të gjithë ekzistencën. Është ndjenja se kemi gjetur rrugën tonë të drejtë.

Dhe për ta bërë këtë, si Yin ashtu edhe Yang janë thelbësore. Simboli shpreh idenë se ekuilibri dhe harmonia janë të nevojshme për të gjitha gjërat. Në artet marciale, për shembull, është e rëndësishme që të jemi të fortë, dhe në formë (Yang), por këto nuk janë asgjë pa qenë të qetë, të fokusuar dhe të adaptueshëm (Yin). Në një marrëdhënie, ne mund të festojmë dhe të qeshim (Yang), por gjithashtu duhet të qajmë dhe të ndajmë sekretet (Yin).

Litari i ngushtë i jetës
Ndonjëherë, gjërat thjesht ndihen të gabuara. Mund të jetë një marrëdhënie, një karrierë, apo edhe një libër i ri ose një shfaqje televizive. Është sikur çdo gjë të jetë një zvarritje, ku ju duhet të bëni një sasi të jashtëzakonshme përpjekjesh vetëm për të vazhduar lëvizjen. Mund të ndihet pothuajse sikur pengesat shfaqen vazhdimisht për t’ju bllokuar.

Është pikërisht kjo ndjenjë që merr Daoizmi. Kjo lloj lufte është një shenjë e sigurt se ju keni dalë nga rruga. Jeta nuk duhet të ndihet kështu. Do të thotë se diçka nuk është në rregull.

Daoizmi në përgjithësi, dhe Yin-Yang në veçanti, ka të bëjë me harmoninë dhe ekuilibrin. Gjërat shkojnë keq kur e kthejmë peshoren shumë larg në një drejtim. Daoistët nuk janë as asketë dhe as grykës bibulakë, pasi që të dy përfshijnë largimin nga rruga e mesme. Mençuria e Yin-Yang është të shohësh se si një botë pa dritë do të ishte ferr, por gjithashtu do të ishte një ditë e vazhdueshme. Simboli ka rezultuar kaq i fuqishëm sepse është një kujtesë e vazhdueshme për ne se jeta ka të bëjë me gjetjen e asaj harmonie jashtë kundërshtimit. Kur gjërat ndihen të gabuara, ka të ngjarë të kemi nevojë të gjejmë sërish ekuilibrin ose qendrën tonë.

Burimi: Big Think
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here