“Temperaturat vdekjeprurëse plot lagështi” po nxiten nga ndryshimet klimatike dhe valët e të nxehtit

Temperatura “wet bulb” mat kombinimin e nxehtësisë dhe lagështisë, e cila mund të pengojë aftësinë e trupit të njeriut për të ftohur veten nëse është në një nivel shumë të lartë
Evropa është përfshirë prej disa ditësh nën një valë të nxehti rekord, duke ekspozuar më shumë se 70 milionë njerëz në kushte të nxehta të rrezikshme me pak lehtësim në horizont.
Temperaturat “wet bulb” – një matje ezoterike që ishte pak e njohur jashtë qarqeve meteorologjike deri më tani – mund të kërcënojë aftësinë që njerëzit të mbijetojnë, sipas ekspertëve.
Është lloji i shqetësimit që po bëhet më urgjent pasi ndryshimet klimatike i bëjnë ngjarjet ekstreme të të nxehtit më të shpeshta dhe më të rënda, tha Friederike Otto, një shkencëtare klimatike në Imperial College London.
Nëse duhet të bëjmë një gjë për t’u përshtatur, ajo duhet patjetër të jetë për nxehtësinë, sepse këtu shohim ndryshimet më të forta kudo në botë,” tha ajo.
Ndërsa intensiteti i valëve të të nxehtit rritet si rezultat i ngrohjes globale, rritet rreziku që ato që njihen si temperaturat “wet bulb” të rriten gjithashtu, duke shtyrë disa gjallesa drejt një territori “të pambijetueshëm“, thanë ekspertët.
Temperatura “wet bulb” mat kombinimin e nxehtësisë dhe lagështisë, e cila mund të pengojë aftësinë e trupit të njeriut për të ftohur veten nëse është në një nivel shumë të lartë.
Njerëzit, si shumica e gjitarëve, ftohen përmes djersitjes. Nxehtësia e trupit përdoret për të kthyer djersën në avull uji dhe ndërsa ndodh ai proces avullimi, trupi ftohet.
Është një mjet shumë efektiv për ftohje, por është thelbësore që djersa të avullojë,” tha Tapio Schneider, një profesor i shkencës mjedisore dhe inxhinierisë në Institutin e Teknologjisë në Kaliforni.
Kur temperatura “wet bulb“, ose kombinimi i nxehtësisë dhe lagështisë, tejkalon temperaturën e trupit të njeriut – rreth 97 gradë Fahrenheit ose 36 gradë Celsius – djersa nuk mund të avullojë dhe njerëzit nuk mund të ftohen më.
Është me të vërtetë një kufi i vështirë për mbijetesën,” tha Schneider.  “Mund të vdesësh vetëm duke qëndruar ulur. Nuk ka nevojë të lëvizësh apo të bësh ndonjë gjë tjetër. Thjesht nuk ka asnjë mënyrë për t’u ftohur dhe për t’u mbinxehur.”
Në zonat me nxehtësi të thatë, pragu i temperaturës “wet bulb” për sigurinë e njerëzve do të jetë më i lartë. Por në vendet më të lagështa, temperatura dhe lagështia do të krijojnë një përzierje potencialisht vdekjeprurëse në një pikë më të ulët.
Vetë emri vjen nga mënyra se si meteorologët nganjëherë llogaritin temperaturat e llambave të lagura, që përfshin mbështjelljen e një lecke të lagur rreth një termometri dhe matjen se sa ftohet temperatura si rezultat i avullimit.
Studimet e klimës kanë zbuluar se ndërsa temperaturat globale rriten, ajri më i ngrohtë do të jetë në gjendje të mbajë më shumë lagështi.  Kjo, nga ana tjetër, do të rrisë lagështinë dhe do të bëjë që temperaturat “wet bulb” të rriten.
Një studim i botuar në maj 2020 në revistën Science Advances zbuloi se nxehtësia dhe lagështia në pjesë të caktuara të botës tashmë po testojnë kufijtë e mbijetesës njerëzore.  Hulumtimi zbuloi se pjesë të Azisë Jugore, duke përfshirë Indinë dhe Pakistanin, bregdetin dhe jugperëndimin e Amerikës së Veriut dhe zonat përreth Gjirit Persik, kanë përjetuar kushte “afër ose përtej tolerancës së zgjatur fiziologjike njerëzore“.
Gjatë muajve të kaluar, temperaturat në Pakistan dhe në të gjithë Indinë veriperëndimore dhe qendrore u rritën mbi 100 gradë Fahrenheit për ditë të tëra, me rajonin që shënoi temperaturat mesatare më të larta të regjistruara për muajin prill. Me valën e të nxehtit që pritet të zgjerohet në rajone më të lagështa, bregdetare, rreziku i arritjes së pragjeve kritike të temperaturës së llambave të lagështa do të rritet, tha Otto.
Departamenti Meteorologjik i Pakistanit po parashikon kushte të rënda të valëve të të nxehtit për javët e ardhshme, me zyrtarët atje që këshillojnë njerëzit që të shmangin ekspozimin e panevojshëm ndaj rrezeve të diellit direkte.
Otto tha se pa ndërhyrje thelbësore për të reduktuar emetimet e gazeve serrë dhe për të ngadalësuar ritmin e ndryshimeve klimatike, valët shtypëse dhe të rrezikshme të të nxehtit do të vazhdojnë.
Ne kemi parë kudo në botë që rekordet e nxehtësisë po thyhen çdo vit, dhe kjo është pikërisht ajo që ne presim në një klimë të ngrohtë,” tha ajo.  “Ndryshimi i klimës ka qenë një ndryshim i vërtetë i lojës kur bëhet fjalë për valët e të nxehtit.”
Burimi: NBC News
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here