Mijëra vajza dhe gra në Afganistan ndalohen të ndjekin arsimin e lartë

Talibanët kanë ndaluar gjysmën e popullsisë nga arsimi i lartë – por kjo është vetëm një nga shumë padrejtësitë që gratë tani përballen në vend.

Të martën, talebanët njoftuan se gratë do të ndalohen nga arsimi universitar për një kohë të pacaktuar. Dje, studentet femra që u paraqitën në klasë qanë dhe ngushëlluan njëra-tjetrën pasi u larguan nga forcat e sigurisë, të detyruara të llogarisin humbjen e të ardhmes së tyre të imagjinuar – dhe shtrëngimin e mëtejshëm të së njëjtës ideologji ekstreme mizogjene që talibanët premtuan se do të ktheheshin.

Edhe pse ndalimi i universitetit është mizor dhe i gjerë, ai nuk është një vendim i izoluar: mbrëmë, dolën raporte se vajzave u është ndaluar të ndjekin shkollën fillore gjithashtu.

Këto kufizime të reja shkatërruese përbëjnë një ndalim të plotë të arsimimit për gratë dhe vajzat – dhe ato ndjekin një seri dekretesh të fundit që sugjerojnë se zërat më fundamentalistë brenda talebanëve janë tani mbizotërues.

Zahra Joya drejtonte Rukhshana Media, një agjenci lajmesh që ajo themeloi për të raportuar mbi jetën e grave dhe vajzave në Afganistan, nga një zyrë e vogël në Kabul. E detyruar të largohej pasi talibanët morën pushtetin vitin e kaluar, ajo u zhvendos në Londër. Që atëherë, Zahra ka qenë në kopertinën e revistës Time dhe ka vazhduar të punojë me gazetarë – shumë të fshehur – dhe me burime në Afganistan për të botuar Rukhshana në mërgim.

Zahra gjithashtu shkruan për The Guardian. Në një artikull tronditës dje, ajo tregoi se çfarë i thanë studentët që po përballeshin me përfundimin e papritur të arsimit të tyre – edhe nëse ishin afër diplomimit. Njëra prej tyre është Sabra, një studente në vitin e katërt të mjekësisë në Kabul, e cila ishte një vit nga përfundimi i kursit të saj. “A nuk ishte kjo e drejta ime si një vajzë që erdha këtu … me para nga qëndisja dhe thurja e qilimave dhe që donte të bëhej mjeke?” tha Sabra. “Është ora 4:30 e mëngjesit me orën e Kabulit dhe sonte nuk mund të flija për asnjë moment. Nuk i mbaj dot lotët.”

Gratë me të cilat po flas janë zemërthyer, janë shumë të zemëruara”, tha Zahra. “Duhet të dini se sa do të thotë edukimi i tyre për ta. Ka qenë zemërthyese edhe për mua. Por nuk është një surprizë. Ky është realiteti i ri.”

Çfarë nënkuptojnë vendimet e reja?

Gratë dhe vajzat tashmë përballeshin me kufizime të ashpra në arsimimin e tyre në Afganistan: shumica e adoleshentëve u ndaluan nga arsimi i mesëm, ndërsa klasat universitare ishin të ndara, ku gratë lejoheshin të mësoheshin vetëm nga profesoresha ose burra të moshuar. Ndërsa gratë u lejuan të merrnin provimet pranuese disa muaj më parë, lëndët për të cilat u lejuan të aplikonin ishin të kufizuara ashpër. Muajin e kaluar, Rukhshana raportoi burime të shumta duke thënë se një ndalim total ishte në punë – dhe këtë javë, gratë u përjashtuan nga të gjitha kurset në universitetet shtetërore ose private, duke hyrë në fuqi menjëherë.

Tani Wall Street Journal raporton se talebanët gjithashtu i kanë ndaluar vajzat të ndjekin shkollën fillore – dhe në një tubim me drejtorët e shkollave private, klerikët dhe përfaqësuesit e komunitetit në Kabul, përjashtuan gratë nga mësimdhënia ose puna në çfarëdo cilësie në institucionet arsimore. Në takim u tha gjithashtu se gratë nuk mund të ndiqnin më xhamitë apo seminaret fetare, tha WSJ.

Ditën e djeshme pati protesta për lajmet për universitetet, ku disa meshkuj u larguan nga mësimet dhe provimet në shenjë solidariteti me moshatarët e tyre femra. Por Zahra zbulon gjithashtu indiferencën, si në vend ashtu edhe ndërkombëtarisht.

Kur publikuam historinë tonë për planin, ishte sikur të ishte thjesht një lajm normal,” tha ajo. “Duket sikur njerëzit nuk kujdesen për lirinë e grave. Ka edhe zemërim, por nuk mund të harrojmë se 460 ditë më parë, patëm të njëjtin reagim kur nxënëseve u ndaluan nga shkolla e mesme – por ndodhi. Unë nuk jam shumë optimiste. Me të vërtetë shpresoj që populli afgan, veçanërisht burrat, të qëndrojnë pas grave dhe t’i mbështesin ato. Por njerëzit kanë frikë.”

Si krahasohet kjo me zhvillimet e tjera të fundit?

Botimi i fundit i Rukhshana është një seri dëshpërimi: grave iu mohua mbrojtja nga bashkëshortët e dhunshëm në gjykata. Rritja e kequshqyerjes tek vajzat foshnje pasi familjet favorizojnë djemtë. Ligji i Sheriatit u rivendos plotësisht, dhe bashkë me të një kthim në fshikullimin publik dhe një ekzekutim publik. Kufizime të reja për gratë në punë, ngarje makine dhe shkuarje në panaire argëtimi ose palestër.

Një histori që mbetet në mendjen e Zahra ishte rreth grave që raportonin se policia e moralit po kontrollon telefonat e tyre inteligjentë me frekuencë në rritje – duke kërkuar prova të çdo lloj kontakti me burra jashtë familjeve të tyre dhe duke lëvizur nëpër galeritë e fotografive dhe mesazhet me tekst.

Është një shembull i thjeshtë i asaj që po ndodh,” tha Zahra. “Policia e moralit po punon me miratimin e talebanëve. Shumica e grave që njoh në vend, madje edhe koleget e mia, i lënë telefonat në shtëpi kur dalin jashtë tani. Ato nuk janë të lira.”

Pse gjërat po përkeqësohen?


Në muajt e parë, zyrtarët talebanë premtuan vazhdimisht se do të sillnin “qeveri gjithëpërfshirëse islamike” që do të nderonte të drejtat e grave brenda kornizës së ligjit islamik. Shefi i policisë morale të Kandaharit i tha Observer se ai nuk “donte që njerëzit të ishin në panik” dhe premtoi moderim. Por këto garanci të hershme janë minuar gradualisht, ndonjëherë me ndryshime konfuze ose të minutës së fundit të politikës zyrtare, dhe çfarëdo zëri të moderuar që ka pasur ndikim brenda qeverisë tani duket se është heshtur përfundimisht.

Vendimet e kësaj jave pasojnë emërimin në tetor të një ministre të re të arsimit të lartë, Nida Mohammad Nadim, e cila njihet si një njeri i ashpër dhe tha së fundmi se “arsimimi për gratë përplaset me Islamin dhe vlerat afgane“. Nadimi u emërua nga lideri suprem, Hibatullah Akhundzada, një figurë konservatore e vendosur në Kandahar. “Ai ka folur shumë qartë se sa i lumtur është për drejtimin në të cilin po shkon Afganistani, sa i lumtur është me policinë e moralit,” tha Zahra. “Është absolutisht e vërtetë që zërat më konservatorë kanë mbizotëruar.”

Në të njëjtën kohë, vëren ajo, kishte shumë arsye për të qenë jashtëzakonisht skeptik në lidhje me pretendimet e mëparshme për një qasje më të moderuar. “Ata thjesht gënjyen,” tha ajo. “Dhe me kalimin e kohës dhe komuniteti ndërkombëtar ka pushuar së kushtuari vëmendje ose hesht, ata janë inkurajuar të bëjnë gjëra më ekstreme.”

Çfarë ndodh më pas?

Ka ende disa mënyra se si talebanët mund të përkeqësojnë gjendjen e grave në Afganistan, nga kufizimet edhe më të mëdha në lëvizje dhe punë deri në rritjen e përdorimit të fshikullimit si ndëshkim për shkeljet e perceptuara. Ndërkohë, talebanët duken gjithnjë e më të izoluar ndërkombëtarisht, pa asnjë perspektivë të mundshme për ndihmën perëndimore apo njohje diplomatike me politika të tilla të vijës së ashpër – megjithëse dhjetëra miliona fonde për ndihma humanitare ende vijnë, shumica e të cilave thuhet se përfundojnë tek talebanët.

Ka gjithashtu raporte se investitorët nga ato vende që ishin ende të gatshëm të merreshin me Afganistanin – veçanërisht Kina – po ikin, me një sulm në një hotel të përdorur nga biznesmenë kinezë në Kabul në fillim të këtij muaji që çoi në tërheqjen e plotë të Pekinit. E gjithë kjo është pjesë e arsyes pse numri shkatërrues për të drejtat e grave qëndron krahas një krize ekonomike që ka lënë dy të tretat e familjeve të paaftë për të përmbushur nevojat e tyre bazë ditore.

Burimi: The Guardian
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here