Mirë se vini në ‘Epokën e Ideve’ – Pjesa e dytë

Ekonomiksi i ideve është një sistem besimi (që idetë janë në fakt malli më i vlefshëm në botë). Gjithashtu një sistem vlerash, që na mundëson të vlerësojmë idetë në çdo fazë. Dhe një sistem zbatimi që përdor idetë më të mira dhe më të vlefshme për të luftuar kërcënimet dhe për të realizuar mundësitë. Ai gjithashtu supozon se ekziston një burim pothuajse i pafund idesh që ecin përpara – më tepër si lehtësimi sasior.

Kur përdorim Idea Economics, ne po i vendosim një vlerë ndryshimit që bëjnë idetë.

Teoria e punës së vlerës, siç propozohet nga David Ricardo, Karl Marks dhe agjencitë e reklamave kur justifikojnë tarifat e tyre, thotë se vlera e një malli ose shërbimi përcaktohet nga koha dhe përpjekja që duhet për ta bërë atë.

Ekonomia e idesë, nga ana tjetër, është teoria e vlerës së idesë: ku është vetë ideja që ka një vlerë të matshme.

Në botën e Idea Economics nuk ka vend për gjykime vlerash. Nuk ndihmon të flasësh për ide “të mëdha“, ide “të shkëlqyera” ose ide “fantastike“. Janë ide të vlefshme.

Profesor Paul Romer, ish Kryeekonomist në Bankën Botërore dhe një ekonomist i shquar akademik i vendosur aktualisht në universitetin e New York, fitoi gjysmën e emrit në Çmimin Nobel për Ekonominë 2018 për përkrahjen e rëndësisë së Ekonomisë së Ideve, me Teorinë e tij të Rritjes Endogjene. Kjo thotë se vendet në zhvillim janë më të vendosura për t’i zgjidhur sfidat e tyre me ide të rritura në vend, në vend që të mbështeten në idetë dhe paratë e imperialistëve ekonomikë, si SHBA, Rusia dhe Kina.

Sfidimi i Gardës së Vjetër
Idea Economics nuk është sfida e parë për ortodoksinë ekonomike. Ekonomia e markës përpara shpikjes së Vlerësimit të Markës në 1989 kishte të bënte me shitjet, aksionet dhe masat e tjera afatshkurtra të performancës. Tani ne kemi vlerën e markës për të balancuar kartën e rezultateve të marketingut me një masë të performancës afatmesme dhe afatgjatë.

Dikur reklamimi kishte të bënte me bindjen e njerëzve për të blerë atë që prodhuesit donin të shisnin. Tani mund të gjejmë se si të ndikojmë te konsumatori i fuqizuar, duke përdorur njohuritë psikologjike të Ekonomisë së Sjelljes, të cilat shpjegojnë pse njerëzit mendojnë dhe sillen ashtu siç bëjnë.

Idea Heroes priren të jenë kërkues dhe transformues, në krahasim me blerësit dhe transaktorët. Ata e kuptojnë se çdo ide fillon në trurin e një personi dhe kurrë në një sallë konferencash. Ata gjithashtu e dinë se një ide nuk mund të fekondohet derisa të ndahet me kolegët dhe ekipet e shkathëta. Vlera e një ideje varet nga ajo që mund të bëjmë me të, sa vlen për dikë tjetër dhe nga rezultatet që mund të arrijë. E gjithë kjo mund të llogaritet dhe planifikohet.

Mirë se vini në Epokën e Idesë, Ekonominë e Idesë dhe Ekonomiksin e Idesë.
Në The Very Idea, bashkëpunëtori im Jon Leach dhe unë gjithashtu parashtruam një rol kyç – Idea Economist. Ata janë agjentët dinamikë të ndryshimit, jo vetëm në marketing, por edhe në biznes në tërësi, në botën financiare, në politikë, në media, në argëtim, në sport dhe në shumë fusha të tjera.

Qofshin Idea Economists strategët e komunikimit apo politikanët, qofshin ata analistë të qytetit apo ekspertë akademikë televizivë, bota është sekreti i tyre. Stoku i tyre në tregti nuk është vetëm për të parashikuar tendencat, por për të vënë një vlerë në ndryshimin që bëjnë idetë.

Burimi: Medium.com
Përktheu dhe përshtati: Mendimi.al
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here