Modeli zgjedhor i Nate Silver parashikon fitoren e Trump

Nate Silver, analisti i njohur politik dhe themeluesi i FiveThirtyEight, ka zbuluar modelin e tij të shumëpritur të parashikimit për zgjedhjet presidenciale të vitit 2024. Modeli i Silver aktualisht favorizon Donald Trump, kandidatin e supozuar republikan, për të fituar kundër Presidentit Joe Biden.

Silver detajoi kompleksitetin e përfshirë në krijimin e një modeli të tillë. Ai theksoi vendimet e shumta që kërkohen në modelimin statistikor, duke përfshirë parametrat për llogaritjen e mesatareve të sondazheve dhe integrimin e faktorëve themelorë si posti në detyrë dhe kushtet ekonomike.

Duke kryer 40,000 simulime, modeli i Silver sugjeron që Trump ka një shans 65.7% për të fituar Kolegjin Zgjedhor, me një mesatare prej 287.2 votash elektorale. Ai gjithashtu parashikon se Biden ka pak më shumë gjasa (51%) për të fituar votën popullore, me një diferencë prej 47.2%-47.1%.

Është interesante se parashikimi i Silver ndryshon nga modeli aktual FiveThirtyEight, i cili favorizon ngushtë Biden (51%) për të fituar Kolegjin Zgjedhor ndaj Trump.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here