Mytho: Zbulohet gjeni kundër plakjes

Studiuesit italianë kanë identifikuar një gjen të quajtur Mytho që luan një rol vendimtar në plakje. Kur ky gjen çaktivizohet, qelizat plaken më shpejt, ndërsa aktivizimi i tij ndihmon në ruajtjen e shëndetit për një periudhë të gjatë.

Mytho: Një gjen që promovon jetëgjatësinë dhe cilësinë e jetës

Gjeni Mytho, i panjohur më parë dhe i ruajtur në mënyrë të jashtëzakonshme në të gjithë speciet nga krimbat te njerëzit, është zbuluar përmes një studimi ndërkombëtar nëntë-vjeçar të udhëhequr nga Universiteti i Padovës. Botuar në Journal of Clinical Investigation, studimi thekson se çaktivizimi i Mytho përshpejton plakjen qelizore, ndërsa aktivizimi i tij ruan shëndetin afatgjatë.

Roli i autofagjisë

Studimi, me autorët kryesorë Anais Franco Romero dhe Valeria Morbidoni, filloi me një kërkim llogaritës për të identifikuar gjenet e mundshme të përfshira në kontrollin e cilësisë së proteinave dhe strukturës qelizore. Midis katër kandidatëve, Mytho u dallua për rolin e tij në autofagji – procesi me të cilin qelizat heqin molekulat dhe strukturat e dëmtuara. “Autofagjia aktivizohet në kushte stresi dhe dështimi i saj lidhet me shumë sëmundje të lidhura me plakjen,” vuri në dukje Sandri. Zbulimi i këtij mekanizmi kritik i dha biologut japonez Yoshinori Ohsumi Çmimin Nobel në Mjekësi në vitin 2016.

Një gjen i ruajtur nëpër specie

Mytho është shumë i ruajtur midis llojeve të ndryshme të kafshëve, nga krimbi Caenorhabditis elegans, i përdorur zakonisht në kërkimet gjenetike, te njerëzit. “Sekuenca e gjenit tek minjtë ngjan shumë me atë te njerëzit. Ky konservim sugjeron se modifikimi pozitiv i Mytho mund të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit qelizor dhe organizmit. Jetëgjatësia duket se lidhet me nivelet më të larta të aktivitetit të këtij gjeni“, shtoi Sandri.

Studiuesit demonstruan rolin e Mythos jo vetëm në C. elegans, por edhe në qelizat e gjitarëve dhe biopsitë e indeve të muskujve nga individë të moshave të ndryshme. “Për më tepër,” përfundoi Sandri, “ky gjen mund të përfshihet në sëmundje gjenetike me shkaqe të panjohura aktualisht.”

Ky zbulim novator hap rrugë të reja për të kuptuar plakjen dhe zhvillimin e terapive për të rritur plakjen e shëndetshme dhe jetëgjatësinë.

Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here